Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Opgøret om Jylland: Derfor henter DAB 335 mio. kr.

Morten W. Langer

torsdag 09. marts 2023 kl. 11:15

Opgøret om Jylland: Derfor henter DAB 335 mio. kr.

Danske Andelskassers Bank har meddelt, at aktiekapitalen skal udvides. Der kan kun være én god forklaring på kapitalforhøjelsen, nemlig at DAB-ledelsen vil mindske den fjendtlige storaktionær Spar Nords indflydelse. Men transaktionen sender sandsynligvis også DAB mere mod Jyske Bank, selvom Spar Nord vil forsvare sin ejerandel.

Det er ikke nogen hemmelighed, at Jyske Banks CEO Anders Dam er en snu rad. Det er stadig ufortalt, hvordan det lykkedes ham at kapre den danske del af Handelsbanken relativt billigt. Men nu er han på spil igen. Og det handler stadig om slaget om Jylland, altså det igangværende konsolideringsspil i banksektoren.

Den børsnoterede Danske Andelskassers Bank (DAB) har meddelt, at banken agter at hente 335 mio. kr. ved en kapitalforhøjelse, som er garanteret af Jyske Bank. Prospektet tildeler ikke storaktionæren Spar Nord, der ejer 38 pct. af banken, nogen som helst rolle.

Mas mod Spar Nord
Oppe i det nordjyske ved CEO Lasse Nyby sikkert godt, at transaktionen alene har til formål at udvande hans ejerandel i DAB. Umiddelbart giver det ikke meget mening, at Spar Nord binder ekstra 127 mio. kr. i DAB, svarende til 38 pct. af kapitalforhøjelsen. Men ifølge Spar Nord har man besluttet at tegne med. Lasse Nyby opgiver altså ikke sit raid på DAB.

Altså: Lasse Nyby opretholder sin ejerandel, hvor der fremover vil blive bundet 860 mio. kr. i DAB-aktier.

Men Lasse Nyby kan nok alligevel ikke forhindre, at Jyske Bank er på vej til at overtage positionen som den mest oplagte fremtidige ejer af DAB, der på sin side må være meget, meget forhippet på at skubbe Spar Nord længere væk.

Selvom Jyske Bank lige nu ser meget venligtsindet ud, så ved Anders Dam selvfølgelig godt, hvad han gør, og der ligger helt sikkert en plan bag.

Jyske Bank tegner ikke kun nye aktier svarende til sin aktuelle ejerandel på knap 6 pct. Den Silkeborg-baserede bank tegner også nye aktier for de tegningsretter, som ikke bliver udnyttet. Planen var nok, at det skulle have omfattet de 38 pct. af tegningsretterne, som Spar Nord får.

Jyske Banks ejerandel i DAB øges i denne omgang sikkert kun til 8-9 pct.

Købstædernes Forsikring ventes at bevare sin ejerandel på 10 pct., og det tilsvarende gælder de to ejerfonde ”Fonden for Andelskasserne i område Nord” og ”Fonden for Andelskasserne i område Syd”. De ejer aktuelt hver 14,6 pct. af DAB, og altså knap 30 pct. tilsammen.

De to ejerfonde er således afgørende for det fremtidige ejerskab af DAB. Altså med mindre Spar Nord snart vælger at sælge sin ejerandel til Jyske Bank. Det vil gøre DAB til et let offer for Anders Dam eller hans efterfølger.

Et måske mere realistisk scenarie er, at to fonde på et tidspunkt tvinges til at sælge DAB-aktier til Jyske Bank. Efter det oplyste er de to fonde allerede lidt i lommen på Jyske Bank, da de ved den seneste kapitalforhøjelse i DAB lånte ca. 60 mio. kr. hver i Jyske Bank.

Ved den kommende kapitalforhøjelse skal de også låne penge for at få råd til at købe nye aktier i DAB. Ingen af fondene har en krone i kassen ud over de udbytter på ca. 6 mio. kr., de hver får fra DAB. De skal låne mindst 50 mio. kr. hver, og mon ikke Jyske Bank stiller op igen? Spar Nord gør det i hvert fald ikke.

Mulighed for udbytter
For tiden har bankerne det rigtig godt. Derfor vil 2023, og måske også 2024, give DAB mulighed for at udbetale solide udbytter til aktionærerne og de to ejerfonde. Men det vil også været helt nødvendigt, hvis de skal forrente hver 100 mio. kr. i rentebærende gæld, angiveligt til Jyske Bank.

Når tiderne bliver vanskeligere for bankerne, kan de to ejerfonde få alvorlige problemer med at honorere deres rentebetalinger til banken. Overtager Jyske Bank DAB-aktierne i de to fonde bliver bankens ejerandel 38 pct., præcis som Spar Nords nuværende ejerandel.

I den situation er det ikke svært at regne ud, hvad der sker. At Jyske Bank allerede er begyndt at stramme skruen fremgår også af, at Jyske Bank på den første aktiepost har haft deponeret sine stemmer hos DAB, men det kommer ikke til at gælde for de nye aktier. Spillet er i gang.

Og hvad er det egentlige lige, DAB skal bruge pengene til? I prospektet oplyses: ”Banken har ikke en specifik plan for, hvordan nettoprovenuet skal anvendes ud over at styrke Bankens kapitalgrundlag og bidrage til at øge Bankens strategiske muligheder og vækst.”

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank