Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Nordea: Metangasudslip i energisektor overset våben i klimakamp

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 07. marts 2023 kl. 18:53

Ifølge ny rapport fra det Internationale Energiagentur (IEA) er forebyggelse af metan-udslip fra energisektoren en af de mest effektive måder at bekæmpe global opvarmning på. Teknologien findes, og foranstaltningerne er forholdsvis billige. Alligevel gør de store olie- og gasselskaber alt for lidt for at forebygge udslip, lyder vurderingen. Ifølge Eric Pedersen, chef for ansvarlige investeringer i Nordea Asset Management, står forebyggelse af metanudslip højt på dagsordenen i den nordiske investeringsbank. Danske Bank, Nykredit og Jyske Bank tavse om problemet.  

“The Nord Stream pipeline explosion last year released a huge amount of methane into the atmosphere. But normal oil and gas operations around the world release the same amount of methane as the Nord Stream explosion every single day,” udtalte Fatih Birol, direktør i det Internationale Energiagentur (IEA), ved udgivelse af ny IEA-rapport om metanudslip i den globale energisektor.

Rapporten retter en sønderlemmende kritik mod den fossile energisektor, der kritiseres for at være alt for passiv og fodslæbende i forhold til at forebygge metanudslip fra blandt andet deres udvinding og transport af olie og gas – og det til trods for, at den forventede klimagevinst vil være enorm.

Olie- og gassektoren lukker årligt omkring 260 milliarder kubikmeter metan ud i atmosfæren, heraf vil de knap 200 milliarder kubikmeter ifølge IEA kunne opsamles og sendes på markedet ved hjælp af allerede afprøvede teknikker. Den opfangede metangas vil derved overgå EU’s samlede årlige gasimport fra Rusland før invasionen af Ukraine.

Det globale metangas-udslip svarer til klimaaftrykket fra alle verdens biler, lastbiler og busser, skriver IEA, der noterer følgende: “Based on the record gas prices seen around the world in 2022, we estimate that about 80% of the options to reduce emissions from oil and gas operations worldwide could be implemented at no net cost. Around USD 100 billion in investment is required to 2030 to deploy all methane abatement measures in the oil and gas sector. This is less than 3% of the net income received by the oil and gas industry in 2022.”

Danske Bank, Nykredit, Jyske Bank og Nordea har alle porteføljeinvesteringer i olie- og gassektoren. Økonomisk Ugebrev har spurgt dem om, hvilken rolle energiselskabernes politik og praksis i forhold til metanudslip spiller for bankernes investeringspraksis. ØU har også spurgt om, hvorvidt IEA-rapporten giver anledning til fornyede overvejelser omkring olie- og gasselskabers metanudslip.

Kun Nordea har svaret på spørgsmålene – ifølge Eric Pedersen, chef for ansvarlige investeringer i Nordea Asset Management, er begrænsning af metanudslip i energisektoren den mest effektive måde at begrænse global opvarmning på kort sigt. Derfor har området stor betydning, når banken investerer og udøver aktivt ejerskab overfor olie- og gasselskaber, oplyser han.

”Vi har længe været opmærksomme på metan-problematikken i forhold til olie- og gasproducenter. Vi lancerede sidste år et målrettet såkaldt engagement-program med fokus på netop metan. Senest har vi ved engagement og dialog fået det brasilianske olieselskab Petrobras til at melde sig ind i det såkaldte Oil & Gas Methane Partnership 2.0,” siger Eric Pedersen.

Han tilføjer: ”Aktuelt ejer vi kun olie- og gasproducenter i omkring en tredjedel af vores porteføljer. Men når vi taler med dem, vil vi altid kræve, at de arbejder på at nedbringe deres udslip af metan ved kilden, i transport i pipelines og så videre.”

Eric Pedersen fortæller videre, at bankens metan-engagement program også involverer et samarbejde med den amerikanske ngo Environmental Defense Fund. Og Nordea har i den sammenhæng planlagt en række virksomhedsbesøg i USA senere på året.

Ifølge Eric Pedersen er forebyggelse af metanudslip et af de områder, hvor man faktisk meningsfuldt kan gavne klimaet ved at påvirke de olie- og gasselskaber, der ikke har planer om nogensinde at omstille forretningen til vedvarende energi. Som IEA pepåger, betyder de nuværende gaspriser, at begrænsninger af metanudslip kan være gratis eller sommertider ligefrem en god forretning for energivirksomhederne.

”Men selv, hvis vi lykkes med at få alle olie- og gasproducenter med i OGMP (Oil & Gas Methane Partnership, red.), vil der dog stadig være et stort residualt problem med lukkede og forladte boringer, som der fortsat siver gas fra. Derfor er det ekstremt vigtigt, at myndigheder verden over strammer deres regler omkring metan – vi kan som investorer ikke gøre det alene. Heldigvis sker der allerede noget globalt, med EU og USA i spidsen – og senest har det amerikanske miljøagentur foreslået strammere regler, som vi har kommenteret på,” siger Eric Pedersen.

I brevet til det amerikanske miljøagentur bakker Nordea op om stramme regler på området: “Establishing comprehensive and durable federal methane regulations will set a baseline for performance across the industry, which will provide long-term regulatory certainty and help to mitigate climate and transition-related risks for investors.”

FAKTABOKS

Ifølge IEA er metangas ansvarlig for omkring 30 procent af den globale temperaturstigning siden den industrielle revolution, og for øjeblikket anslås energisektoren at stå for omkring 40 procent af de samlede metan-emissioner, der kan tilskrives menneskelig aktivitet (kun overgået af landbruget).

I et svar til Økonomisk Ugebrev oplyser Energistyrelsen, at metanudslip fra gasnettet ikke er et problem i Danmark. Til gengæld udgør metanudslip ved biogasproduktion et problem – her svarer gastabet til omkring 500.000 tons CO2e årligt. Det skal dog sammenholdes med Danmarks samledes territoriale udledning på 41,7 mio. tons CO2e i 2020 (undersøgelse om udledning af metangas i Danmark findes her).

Energigiganten Ørsted oplyser til Økonomisk Ugebrev, at selskabet har en beskeden udledning af metan på deres olie- og gasbehandlingsanlæg samt fra deres gasfyrede kraftværker. Udledningerne omfatter blandt andet læk samt udledning relateret til forbrændingsprocesserne, når de bruger gas på kraftværkerne. Omregnes metanudslippet til CO2-ækvivalenter, så svarer det til knap 0,4 % af Ørsteds samlede årlige CO2-udledning. Ørsted har iværksat flere tiltag for at forhindre udslip og har eksempelvis reduceret metanudslip med omkring 80 procent fra deres olieterminal ved at installere en såkaldt degasser.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank