Ifølge ny rapport fra det Internationale Energiagentur (IEA) er forebyggelse af metan-udslip fra energisektoren en af de mest effektive måder at bekæmpe global opvarmning på. Teknologien findes, og foranstaltningerne er forholdsvis billige. Alligevel gør de store olie- og gasselskaber alt for lidt for at forebygge udslip, lyder vurderingen. Ifølge Eric Pedersen, chef for ansvarlige investeringer i Nordea Asset Management, står forebyggelse af metanudslip højt på dagsordenen i den nordiske investeringsbank. Danske Bank, Nykredit og Jyske Bank tavse om problemet.
“The Nord Stream pipeline explosion last year released a huge amount of methane into the atmosphere. But normal oil and gas operations around the world release the same amount of methane as the Nord Stream explosion every single day,” udtalte Fatih Birol, direktør i det Internationale Energiagentur (IEA), ved udgivelse af ny IEA-rapport om metanudslip i den globale energisektor.
Rapporten retter en sønderlemmende kritik mod den fossile energisektor, der kritiseres for at være alt for passiv og fodslæbende i forhold til at forebygge metanudslip fra blandt andet deres udvinding og transport af olie og gas – og det til trods for, at den forventede klimagevinst vil være enorm.
Olie- og gassektoren lukker årligt omkring 260 milliarder kubikmeter metan ud i atmosfæren, heraf vil de knap 200 milliarder kubikmeter ifølge IEA kunne opsamles og sendes på markedet ved hjælp af allerede afprøvede teknikker. Den opfangede metangas vil derved overgå EU’s samlede årlige gasimport fra Rusland før invasionen af Ukraine.
Det globale metangas-udslip svarer til klimaaftrykket fra alle verdens biler, lastbiler og busser, skriver IEA, der noterer følgende: “Based on the record gas prices seen around the world in 2022, we estimate that about 80% of the options to reduce emissions from oil and gas operations worldwide could be implemented at no net cost. Around USD 100 billion in investment is required to 2030 to deploy all methane abatement measures in the oil and gas sector. This is less than 3% of the net income received by the oil and gas industry in 2022.”
Danske Bank, Nykredit, Jyske Bank og Nordea har alle porteføljeinvesteringer i olie- og gassektoren. Økonomisk Ugebrev har spurgt dem om, hvilken rolle energiselskabernes politik og praksis i forhold til metanudslip spiller for bankernes investeringspraksis. ØU har også spurgt om, hvorvidt IEA-rapporten giver anledning til fornyede overvejelser omkring olie- og gasselskabers metanudslip.
Kun Nordea har svaret på spørgsmålene – ifølge Eric Pedersen, chef for ansvarlige investeringer i Nordea Asset Management, er begrænsning af metanudslip i energisektoren den mest effektive måde at begrænse global opvarmning på kort sigt. Derfor har området stor betydning, når banken investerer og udøver aktivt ejerskab overfor olie- og gasselskaber, oplyser han.
”Vi har længe været opmærksomme på metan-problematikken i forhold til olie- og gasproducenter. Vi lancerede sidste år et målrettet såkaldt engagement-program med fokus på netop metan. Senest har vi ved engagement og dialog fået det brasilianske olieselskab Petrobras til at melde sig ind i det såkaldte Oil & Gas Methane Partnership 2.0,” siger Eric Pedersen.
Han tilføjer: ”Aktuelt ejer vi kun olie- og gasproducenter i omkring en tredjedel af vores porteføljer. Men når vi taler med dem, vil vi altid kræve, at de arbejder på at nedbringe deres udslip af metan ved kilden, i transport i pipelines og så videre.”
Eric Pedersen fortæller videre, at bankens metan-engagement program også involverer et samarbejde med den amerikanske ngo Environmental Defense Fund. Og Nordea har i den sammenhæng planlagt en række virksomhedsbesøg i USA senere på året.
Ifølge Eric Pedersen er forebyggelse af metanudslip et af de områder, hvor man faktisk meningsfuldt kan gavne klimaet ved at påvirke de olie- og gasselskaber, der ikke har planer om nogensinde at omstille forretningen til vedvarende energi. Som IEA pepåger, betyder de nuværende gaspriser, at begrænsninger af metanudslip kan være gratis eller sommertider ligefrem en god forretning for energivirksomhederne.
”Men selv, hvis vi lykkes med at få alle olie- og gasproducenter med i OGMP (Oil & Gas Methane Partnership, red.), vil der dog stadig være et stort residualt problem med lukkede og forladte boringer, som der fortsat siver gas fra. Derfor er det ekstremt vigtigt, at myndigheder verden over strammer deres regler omkring metan – vi kan som investorer ikke gøre det alene. Heldigvis sker der allerede noget globalt, med EU og USA i spidsen – og senest har det amerikanske miljøagentur foreslået strammere regler, som vi har kommenteret på,” siger Eric Pedersen.
I brevet til det amerikanske miljøagentur bakker Nordea op om stramme regler på området: “Establishing comprehensive and durable federal methane regulations will set a baseline for performance across the industry, which will provide long-term regulatory certainty and help to mitigate climate and transition-related risks for investors.”
FAKTABOKS
Ifølge IEA er metangas ansvarlig for omkring 30 procent af den globale temperaturstigning siden den industrielle revolution, og for øjeblikket anslås energisektoren at stå for omkring 40 procent af de samlede metan-emissioner, der kan tilskrives menneskelig aktivitet (kun overgået af landbruget).
I et svar til Økonomisk Ugebrev oplyser Energistyrelsen, at metanudslip fra gasnettet ikke er et problem i Danmark. Til gengæld udgør metanudslip ved biogasproduktion et problem – her svarer gastabet til omkring 500.000 tons CO2e årligt. Det skal dog sammenholdes med Danmarks samledes territoriale udledning på 41,7 mio. tons CO2e i 2020 (undersøgelse om udledning af metangas i Danmark findes her).
Energigiganten Ørsted oplyser til Økonomisk Ugebrev, at selskabet har en beskeden udledning af metan på deres olie- og gasbehandlingsanlæg samt fra deres gasfyrede kraftværker. Udledningerne omfatter blandt andet læk samt udledning relateret til forbrændingsprocesserne, når de bruger gas på kraftværkerne. Omregnes metanudslippet til CO2-ækvivalenter, så svarer det til knap 0,4 % af Ørsteds samlede årlige CO2-udledning. Ørsted har iværksat flere tiltag for at forhindre udslip og har eksempelvis reduceret metanudslip med omkring 80 procent fra deres olieterminal ved at installere en såkaldt degasser.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.