Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

stg: ceo stadig parat til offensive opkøb

Linda

fredag 09. juni 2017 kl. 15:02

Niels Frederiksen fra Scandinavian Tobacco Group er optimistisk omkring genrejsning af salget efter Q1-nedtur.

Han er parat til at gå i offensiven med opkøb, så snart lejligheden er der.

Selskabet kom forleden med regnskab for Q1 med en nedjustering, hvor aktien blev sendt 15 procent ned ad bakke. I dette interview siger Niels Frederiksen, at Scandinavian Tobacco Group (STG) stadig er åben for offensive opkøb, og at han ser en normalisering af forretningen sidst på året.

Hvad ser du som jeres vigtigste overordnede udfordringer efter det vanskelige Q1? ”På den korte bane har det selvfølgelig højeste prioritet at få løst de IT relaterede problemer i vores amerikanske internet retailforretning Cigars International og få virksomheden tilbage i normal gænge. Det er en vigtig del af vores forretning for at drive vores toplinje. Vores anden udfordring er at få bedre styr på de maskinfremstillede cigarer, som er vores største kategori, men hvor vi skal vinde flere markedsandele og lancere flere produkter, som kan tiltrække forbrugere fra andre dele af tobakskategorien. Endelig må vi erkende, at der efter nedjusteringen skal arbejdes på at genskabe tilliden hos investorer og analytikere. Vi skal kvartal for kvartal nu sikre, at tillidsknækket bliver genoprettet til ny tillid.”

Hos analytikerne er der en vis bekymring, om der bag nedjusteringen ligger en mere varig strukturel nedgang på jeres vigtigste markeder, især maskinfremstillede cigarer. Hvad siger du til den bekymring? ”Man må dele det op i to: Rigtigt er det, at de ret markante regulatoriske ændringer vi ser i både Europa og USA skaber mindre klarhed om salgsudviklingen. I Europa har de skrappere regler betydet vigende salg af maskinfremstillede cigarer i 2016 og det fortsætter i 2017. Vi har endnu ikke fuldt overblik over, hvor vi ender henne. Vi skal have normaliseret nogle flere markeder, før vi ved, hvor vi lander.

Det andet er, at analytikerne stadig kæmper med at forstå de sæsonmæssige udsving i vores marked, hvor der ikke rigtig er sammenlignelige virksomheder at holde os op imod. Vores første kvartal er ret lille, så der skal ikke meget til at rykke procenterne ganske meget. Faktisk ligger vores første kvartal inden for intervallet for de seneste 3-4 år.”

Altså: Der gemmer sig ikke markedsmæssige problemer bag jeres forklaringer om IT problemer og andre interne problemer? ”Nej, det er rigtigt, når man kigger på Q1 tallene, så kan man godt blive lidt skræmt. Det er ikke udtryk for en generel trend i markedet. Det kan selvfølgelig være svært at skille tingene ad.”

Men nogle analytikere ser en generel tendens til langsigtede vigende markeder for maskinfremstillede cigarer målt på volumen? ”Der er ikke nogen tvivl om, at vi på den lange bane befinder os på vigende markeder. Så hvis vi skal lykkes skal vi som minimum holde og helst vinde markedsandele. Vi skal gennemføre prisstigninger, og endelig skal vi fortsat effektivisere vores værdikæde.”

I er i gang med effektivisering af jeres europæiske forretning, når det gælder produktion og logistik, som i sidste ende skal munde ud i 150 sparede arbejdspladser. Hvor langt er I? ”Vi har offentliggjort to effektiviseringsprogrammer, hvor det ene går helt tilbage til børsnoteringen. Det skal give besparelser på 140 mio. kr. og skulle efter planen være færdigt ultimo 2018. Det har vi accelereret, så vi er færdige ultimo 2017. Det andet er en New Operating Model, hvor vi har slået nogle af vores supply chain sammen og justeret nogle stabsomkostninger med en besparelse på 60 mio. kr. årligt fra udgangen af 2017. Efter mange opkøb for at skabe Scandinavian Tobacco Group, er vi nu ved at optimere virksomheden. En vigtig opgave er at forstå vores markeder, så vi hele tiden kan tilpasse kapaciteten.”

Efter Q1 blev der interne problemer med IT infrastrukturen og back bone infrastruktur. Hvad er det helt konkret problemerne handler om. Og hvorfor er de lige pludselig blevet forstærket efter fremlæggelsen af årsregnskabet medio marts? ”Ved årsregnskabet vidste vi godt, at der var IT problemer med implementering af et nyt ERP-system og warehouse management system hos vores amerikanske online retailer til forbrugere i USA. Problemerne forårsagede tabt salg og problemer med kundeservice. Men vi troede de var løst på det tidspunkt. Nu er situationen, at vi faktisk har løst selve IT problemerne. Men i perioden, hvor der var leveringsproblemer, har vi ikke fået placeret ordrer hos vores leverandører med den præcision, vi skulle. Og det manglende lager har givet os nogle efterfølgende leveringsproblemer. Vores udestå-ende ordrer er tredoblet, og de mange tusinde ordrer skal nu efterfølgende håndteres manuelt. Og det tager tid at indhente den pukkel, der er opstået, plus at vi skal følge med de nye ordrer. Vi sælger faktisk 95-98 procent af det vi solgte samme periode sidste år. Men vi bruger mange kræfter på andre ting end den aktuelle nye forretning.”

Risikoen er vel, at nogle af jeres kunder bliver lidt trætte af det, og at de går til jeres konkurrenter? ”Ja, desværre er noget af det salg, vi har tabt, rø-get til nogle konkurrenter. Fordelen er, at vi kender disse kunder ret godt. Så vi planlægger at bruge en del penge på at vinde kunderne tilbage, og det er en af forklaringerne på den store nedjustering for 2017. Vores onlineforretning kommer til at sælge mindre, men bruge flere penge.”

Er det korrekt forstået, at ”genopretningen” kommer til at gå ind i Q3, og at noget af nedjusteringen netop skyldes forventede rabatter til kunderne? ”Ja, det er korrekt forstået. I vores recovery plan ser vi et salg i 3. kvartal på niveau med sidste år, men stadig et ekstraforbrug til promoveringer og shipping cost. Men i Q4 ser vi et mere normaliseret kvartal, hvor vi vil vokse samtidig med, at lønsomheden er normaliseret. Så når vi går ind i 2018 er det med den velfungerende virksomhed, vi kender.”

Du lyder meget komfortabel med at få genetableret lønsomhed og vækst som tidligere? ”Vi har i hvert fald nogle meget konkrete planer for, hvordan vi vil håndtere de aktuelle udfordringer. Det store usikkerhedspunkt bliver så i hvilken hastighed, vi kan bringer de tabte kunder retur. Det er usikkerheden. Men det vil vi måle på uge for uge.”

I har tidligere udmeldt interesse for opkøb. Men er det nu blevet sat på hold så længe I arbejder på at få virksomheden tilbage på ret kurs? ”Det er klart, at vores hovedprioritet er at få styr på basisforretningen og de IT relaterede problemer i Cigars International. Men vi siger også, at hvis der opstår en akkvisitionsmulighed, så vil vi se positivt på det. Der er ikke så mange muligheder, så hvis der kommer en særlig mulighed, er vi parate til at slå til. Om ikke andet kan vi køre den nye virksomhed parallelt med den øvrige virksomhed i en periode. Når vi ser på opkøbsmuligheder, kigger vi på tværs af værdikæden. Så der kan både blive tale om opkøb af varemærker, og inden for håndrullede cigarer kigger vi på hele værdikæden, altså både tobaksdyrkere, varemærker og onlineforretninger.”

Det er vel den vej I skal gå, hvis I gerne vil være større? ”Ligesom man har set en konsolidering af cigaretindustrien, så vil det være naturligt med samme udvikling i cigarindustrien. Det er da allerede sket langt hen ad vejen, hvis vi kigger ti år tilbage. Der er ikke sket så meget de seneste år, fordi der er mange familieejede virksomheder. Så det kræver tålmodighed. Men vi har da kontakt med nogle af de aktører, vi er interesserede i, så de ved godt, at vi er der.”

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank