Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ugens stærkeste og svageste erhvervsdækning

Linda

fredag 09. juni 2017 kl. 15:32

Kildekritik hos Finans.dk? Man mærker hensigten: Det er særdeles relevant at tage de danske pensionsregler, der for mange mennesker gør det lidet attraktivt at spare op, under nærmere behandling, sådan som Finans.dk gjorde på sin forside torsdag i den forgangne uge. Men når problemstillingen bliver ledsaget af en analyse fra Pensam, der ifølge Finans. dk ”fastslår”, at to millioner danskere sætter penge til ved at spare op og derfor foreslår yderligere skattefradrag for pensionsindbetalinger, ja så mærker man hensigten. Nemlig, at Pensams beregninger måske ikke er foretaget med et ganske uselvisk formål for øje. Det er rimeligt nok at gengive analysen. Men det ville klæde erhvervsmedier, at de gør det klart for læserne, at det, de nu og da præsenterer som ”analyser,” meget ofte er ren kommerciel lobbyvirksomhed. Det ville være endnu bedre, hvis de påpegede, at der måske også ses andre løsninger på problemet, og at de måske netop i beskrivelsen af analyser, der kan ses som en slags partsindlæg, undgår ord som ”fastslår” – som om analysens konklusioner ikke kan diskuteres.

Nordeas hovedsæde til Danmark: Business.dk skriver fredag, at det kan blive dyrere for de danske banker, hvis Nordea flytter sit hovedsæde til Danmark. Det vil nemlig betyde ekstra milliarder til den bankredningsfond, som bankerne skal betale ind til, som skal rydde op efter krakkede banker, så skatteyderne slipper for regningen. Redningsfonden er på ni milliarder kroner. Nordeas balance er på 4581 mia. kr. Vores påstand er, at dette da er det mindste problem, hvis den danske banksektor sammen med Nordea skal lægge ekstra 4-5 mia. kr. i bankredningsfonden. Hvis Danske Bank eller Nordea bliver nødlidende vil det alligevel aldrig være tilstrækkeligt til en oprydning med 10-15 mia. kr. Og så står de danske skatteydere igen og skal betale hele gildet. Herfra skal lyde en rungende opfordring til at sige nej tak til Nordea. Myndighederne vil jo have børsnoteret Nykredit netop af hensyn til den finansielle stabilitet. Hvis vi skal snakke finansiel stabilitet, så er Nordea endnu en kæmpe risikomundfuld at sluge. Ikke mindst efter de seneste år omdømmeproblemer.

Insiderblik på Dong-handel fra dagbladet Børsen:
Dagbladet Børsen leverede torsdag i den forgangne uge en spændende insider-historie som opfølgning på nyheden om, at Dong Energy sælger sin oliedivision til schweizisk-britiske Ineos. ”En kilde med direkte indsigt i forløbet” fortalte ifølge Børsen, at A.P. Møller-Mærsk i sidste øjeblik forsøgte at komme tilbage i forhandlingerne med et kontant tilbud. Bør medier bringe den slags historier, der bygger på anonyme kilder, som måske kan have en interesse i at fremstille et begivenhedsforløb på en ganske bestemt måde? Det er ikke helt nemt at svare på. Normalt vil man gerne have mindst to kilder, især hvis historien er kontroversiel. Men i sidste instans må beslutningen om at publicere eller ej afhænge af journalistens tillid til sin kilde og redaktionens tillid til journalisten. Men også om kilden efter redaktionens vurdering kan have tvivlsomme motiver og af, om historien i øvrigt virker rimelig og kan underbygges med, hvad man kunne kalde indicier. Man må gå ud fra, at Børsen efter disse overvejelser har været meget sikker. Og selv når man er sikker, bør den slags historier fremlægges – sådan som Børsen også stort set har gjort – på en sådan måde, at læseren ved, hvad den bygger på og selv kan vurdere, om han eller hun vil tro på den og selv kan lægge til eller trække fra.

Om ”Jysk” tager produktion til Europa: Vi formoder, at Berlingske fredag har haft vanskeligt ved at finde en egnet forsidehistorie til selve avisen – altså ikke kun erhvervsforsiden. Historien er da interessant, men som Berlingske selv skriver på forsiden: ”ligesom en række andre danske virksomheder…”. I Business sektionen oplyses det, at Jysk vil producere flere varer tættere på Danmark. Sørens! Altså ikke nødvendigvis i Danmark. Hvorfor ikke? Og så hvor henne? Vi mangler måske lidt nyt perspektiv, i forhold til det vi allerede ved om tendensen. Men Jyske er en af de virksomheder, hvor det ofte ses af erhvervsmedierne som topinteressant, næ-sten uanset hvad de siger.

MOS/STK

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank