Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Uklarhed om Falcks strategi giver chefflugt

Linda

søndag 23. april 2017 kl. 20:42

Falck står i et strategisk tomrum, som ikke bliver udfyldt, før den nye koncernchef Jakob Riis tiltræder til maj.

De seneste års økonomiske nedtur i servicekoncernen har gjort det krystalklart, at der er brug for at gentænke strategien, og fyringer, frasalg eller lukninger synes uundgåelige.

Først til maj tiltræder tidligere Novochef Jakob Riis som adm. dir. i Falck, efter at Allan Søgaard Larsen blev fyret i december 2016. Sidenhen har endnu et ringe årsregnskab vist, at servicekoncernen står over for et opgør med den hidtidige strategi, hvor der sandsynligvis er uundgåeligt med en ny fokusering på forretningsområder, som er eller kan blive lønsomme. Og det vil med stor sandsynlighed betyde frasalg og lukning af aktiviteter.

Med den betydelige rentebærende gæld og den vigende lønsomhed peger alt på, at vækststrategien ikke genstartes, men at der i stedet vil blive valgt en retning, hvor man søger tilbage til kernen, både geografisk og forretningsmæssigt, og der, hvor der ligger vækstmuligheder i fremtiden.

Indtjeningen skal løftes
Netop i dette usikre miljø er det ikke overraskende, at Falck har svært ved at holde på de ledende medarbejdere. Spørgsmålet er, om de er købt eller solgt, og svaret kommer antageligt først hen over sommeren. Der er ingen tvivl om, at bestyrelsen gerne ser, at Falck kommer til at tjene mange flere penge, så det ikke fortsat er nødvendigt at poste millioner i virksomheden. I 2016 lånte de to store aktionærer, Kirkbi og Lundbeckfonden, yderligere 600 mio. kr. til Falcks slunkne pengekasse.

I april sagde adm. direktør Lene Skole fra den største aktionær, Lundbeckfonden, i et interview ikke overraskende, at det er et problem, at Falck tjener fortsat mindre. Men hun løftede ikke sløret for, hvad der skulle ske, antageligt fordi man afventer en revideret strategiplan fra den nye adm. direktør i selskabet. Tidligere har hun udtalt, at den store omsætningsfremgang nu skal omsættes til bedre resultater på bundlinjen.

Falcks nye mål svævede i luften, da bestyrelsesformand Peter Schütze bød den nye direktør velkommen. Økonomisk blev der talt mest om, hvad Jakob Riis havde udrettet i Novo Nordisk, og hvem han er: ”Hans lederegenskaber er i verdensklasse, han har vist, at han kan eksekvere og levere en ambitiøs og profitabel vækstagenda, og han har en stærk international baggrund. Han kommer fra en verden, hvor det også handler om mennesker og om at forbedre – eller endda redde – liv.”

Fra presseafdelingen på Polititorvet oplyses det, at det endnu er for tidligt at sige, hvad Jakob Riis vil. Han har udtalt, at Falck er et nærmest ikonisk selskab med ”dybe rødder i Danmark”, hvilket næppe kan betragtes som nyt.

Falcks afgørende problem er i dag, at den største division, Emergency, godt nok vokser, mens indtjening og lønsomhed går den modsatte vej. EBITA var 362 mio. kr. sidste år, mod 525 mio. kr. i 2015, og ambulancedivisionen skal gøre noget helt ekstraordinært, hvis ikke overskuddet bliver fortsat mindre.

Region Syddanmark har taget ambulancedriften hjem efter, at hollandske BIOS gik konkurs, så her er Falck ude. Men BIOS var med til at sætte et helt ny prisniveau i Danmark, så Falck i de tidligere meget lønsomme danske ambulancekontrakter har måttet sænke sine priser med cirka 100 mio. kr. om året til Region Hovedstaden og Region Sjælland. De årelange kontrakter, som netop er begyndt, er imidlertid skruet sammen, så de store prisfald først sætter ind om tre til fire år. I 2016-regnskabet skriver Falck således, at der er tale om ”markante” prisfald.

Svingdøren snurrer 
Inden Jakob Riis går ind af døren, er der travlt den anden vej. Den tidligere rådgiver for tidligere justitsminister Morten Bødskov har forladt Falck.
Peter Goll blev ansat i 2014. Nu er den tidligere vicepresident i ambulancedivisionen atter kommunikationsrådgiver og deltager i tv-programmer som ”Jersild minus spin”. Bo Uggerhøj har været adm. direktør i Falck Assistance siden 2013. Han stoppede med udgangen af februar.

Årets HR-chef 2016, Pernille Sandberg, har også valgt at forlade redningskoncernen. I Falck Assistance var hun med til at vinde prisen for projektet om rekruttering og fastholdelse i ”people helping people”. I syv år var hun ansat i Falck. Nu er hun er nu hos Aleris-Hamlet Hospitaler.

Falcks ansigt udadtil, når det kommer til pressen, har i mange år været den driftssikre kommunikationsdirektør Louis Illum Honoré. Efter ti år sagde han farvel.

Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet , at tidligere chef for PR og kommunikation, Jesper Gronenberg, som blev ansat 2014, også er ude. Ligeledes er bestyrelsesformanden for Falck i Tyskland stoppet.

læs hele udgivelsen her

Lars Abild

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank