Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tilsyn på vej med oplysningskrav om alternativer

Linda

søndag 23. april 2017 kl. 10:49

Selv om det er kunderne, der bærer risikoen for tab, er det i dag fuldstændig umuligt at se, hvordan pensionsselskaberne investerer milliarder af deres penge i alternativer, og det vil Finanstilsynet nu lave om på.

Det tyder på, at der kommer krav om flere oplysninger i årsrapporterne. Samtidig varsler Finanstilsynet flere kontrolbesøg i selskaberne.

Op mod en tredjedel af den danske pensionsformue er over de senest år havnet i en stor, sort boks, hvor det både er umuligt for pensionsrådgivere og kunder at følge med i afkast og risiko. Det handler om ”alternative investeringer”. Og det er endda sket samtidig med, at kunderne selv har overtaget risikoen for, hvordan deres egne pensioner udvikler sig, altså markedsrenteprodukter.

En gennemgang af årsrapporterne i ti af Danmarks største pensionsselskaber, Økonomisk Ugebrev har foretaget, viser, at informationsniveauet omkring de nye såkaldte alternative investeringer er skræmmende lavt. Stort set intet kan sammenlignes eller måles på tværs af branchen. Ingen pensionsselskaber oplyser noget præcist om, hvor stor risiko de efterhånden løber med den store – og i øvrigt stærkt stigende – del af den danske pensionsformue, der er placeret i alternative investeringer.

Nye rapporteringskrav Finanstilsynet vil nu stramme grebet om branchen. ”Der er i dag ikke specifikke krav om oplysninger i årsrapporten omkring alternative investeringer, herunder heller ikke om de antagelser, der ligger til grund for de rapporterede afkast. Med stigningen i alternative investeringer er det et område, som Finanstilsynet har øget sit fokus på. Det vurderes for tiden, om der bør være krav til disse oplysninger, og i givet fald hvilke, for at regnskabslæseren kan opnå et fyldestgørende billede. Såfremt det vurderes, at der er behov for yderligere oplysninger, vil disse oplysningskrav skulle indarbejdes i regnskabsbekendtgørelsen for forsikringsselskaber,” siger vicedirektør Jan Parner fra Finanstilsynet.

Han varsler også en øget inspektionsaktivitet omkring pensionsselskabernes alternative investeringer i fremtiden.

Selv på regeringsniveau er man opmærksom på, at de alternative investeringer efterhånden er ved at udgøre en så stor isoleret risiko, at der nu bliver sat ekstra penge af til at kigge branchen over skulderen i fremtiden. Men samtidig skal der altså også ske en forbedring i informationsniveauet fra branchen, mener en lang række pensionsrådgivere.

”Informationsniveauet er et problem. Både over for os som rådgivervirksomheder, men også over for kunderne selv. Vi har brug for at vide, hvad der reelt investeres i, og hvilken risiko de løber med kundernes opsparing,” siger Morten Linde fra Danmarks største pensionsrådgiver, Willis Tower Watson.

Økonomisk Ugebrev har talt med flere i pensionsbranchen, der erkender problemet. De er i dag ikke engang selv i stand til at foretage meningsfyldte analyser på tværs af branchen. Altså at sammenligne selskabernes evner med hinanden. Det er i sig selv et problem for konkurrencen.

”Jeg vil sige, at det er begrænset, hvad man kan bruge disse afkasttal til. Hvis du vil foretage en sammenligning på tværs af institutter, så er du nok overladt til at bede institutterne om at oplyse dig de relevante tal,” lyder det fra investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen fra Sampension.

Branchen skal samarbejde

I nogle selskaber kan man end ikke se, hvad der skabes af afkast på alternative investeringer, selv om der er tale om milliarder af kundernes penge. Men det vil branchen selv gerne finde en løsning på. ”Der er ingen tvivl om, at det er vanskeligere at sammenligne afkastet på alternative investeringer på tværs af selskaberne. Det skyldes, at vores porteføljer er meget forskellige konstrueret, så det er klart mere komplekst end at sammenligne f.eks. aktier. Vi er i Nordea Liv & Pension positive for at se på, hvordan vi skaber bedre muligheder for at sammenligne på området. Vi deltager også aktivt i det branchesamarbejde, der pågår i forhold til at skabe mere transparens på afkast og risiko i markedsrenteprodukterne,” siger investeringsdirektør Anders Schelde.

Heller ikke risikoen i de alternative investeringer nævnes der noget som helst om i årsrapporterne. Lige netop de underliggende risici er vigtige at kende. Derom vidner også de mange historier i medierne om pensionskasser, der taber trecifrede millionbeløb netop på alternative investeringer i unoterede selskaber, eksempelvis Hesalight.

Læs hele udgivelsen her

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank