Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Nu kommer revolutionen blandt Big 4-revisorer

Sophie

fredag 19. maj 2017 kl. 20:55

Op mod et par hundrede store erhvervsvirksomheder skal meget snart i gang med udbud af deres revisionsopgaver som følge af nye EU regler, hvor der skal vælges helt ny revisor. Slagsmål om grænsen mellem lovlig og ikkelovlig anden rådgivning pågår stadig, selvom de nye regler skulle være på plads 1. januar 2017.

De 385 danske PEI virksomheder, som har haft samme revisor siden 1994, skal senest næste år i gang med et tvungent revisorudbud, hvor der vælges helt ny revisor.

Efter de nye EU regler, som fremgår af den nye revisorlov, skal revisionsfirmaer for selskaber med offentlig interesse, de såkaldte Public Interest Enterprises, have valgt ny revisor senest 17. juni 2020. Det betyder i realiteten, at den nye revisor skal vælges på generalforsamlingen i foråret 2020 eller året før, og det betyder også, at udbudsprocessen skal igangsættes senest i foråret 2019 eller næste forår. Som beskrevet i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev står særligt PWC og Deloitte i skudlinjen for at skulle afgive positionen som lovpligtig revisor til at andet firma, hvor især KPMG og de mellemstore revisionsfirmaer håber meget på at kunne tage en del af kagen.

Revisionsfirmaer, der har vundet udbud om revisionsopgaven efter 2006, har mulighed for at blive siddende som lovpligtig revisor i hele tyve år. Dermed er de revisionsfirmaer, som har vundet nye kunder efter den første store rokade efter fusionen mellem ”gamle” KPMG og EY for tre år siden, ikke umiddelbart i farezonen for at miste revisionskunder lige foreløbig.

Til gengæld er der et andet højdramatisk slagsmål i gang om, hvad den lovpligtige revisor må og ikke må i relation til ”anden rådgivning.” Den endelige grænsedragning kan komme til at betyde millioner for de enkelte revisionsfirmaer, fordi en stram fortolkning kan betyde, at et revisionsfirma i realiteten må opgive både at være lovpligtig revisor og stor rådgiver for samme virksomhed.

Som det fremgik af kortlægningen i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev Ledelse køber halvdelen af Top 100 virksomhederne ”anden rådgivning” for mere end 70 procent af revisionshonoraret – og i mange tilfælde for flere gange revisionshonoraret. Spørgsmålet bliver altså ved en stram fortolkning om revisionsfirmaet strategisk skal satse på anden rådgivning – frem for revision. Modsat vil en løs fortolkning af EU reglerne betyde, at der stort set ikke ændres på de væsentligste lovlige rådgivningsopgaver. Under alle omstændigheder kan en stram fortolkning medføre, at virksomhedskundernes revisionsudvalg vil beslutte at skille tingene helt ad, ikke mindst fordi medlemmerne af revisionsudvalget fremover kan drages personligt til ansvar. Selvom der er kommet en bekendtgørelse omkring revisors generelle uafhængighed afventes fortsat en eller flere vejledninger som præciserer grænsen mellem lovlig og ulovlig rådgivning, hvor EU forordningen umiddelbart lægger op til en betydelig stramning i forhold til gældende danske praksis. Særligt afventes en mere præcis tolkning af, hvad revisor må omkring skatterådgivning. Som det fremgår af et notat fra EY er der væsentlige fortolkningsmuligheder, blandt andet omkring anvendelse af en ”uvæsentlighedsbetragtning” omkring ellers ulovlige rådgivningsydelser, som eksempelvis regnskabsmæssig assistance.

Notatet fra EY fremhæver også en stribe andre ydelser, som ikke er tilladt i henhold til EU forordningen, men som tillades i Danmark, eksempelvis generelt skatterådgivning og bistand i forbindelse med skattekontroller. Revisor må også fortsat yde rådgivning omkring gennemgang af interne kontroller og rådgivning om regnskabsmæssige forhold, fremgår det af notatet.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger foregår der for tiden noget af en magtkamp mellem Erhvervsstyrelsen og dele af Revisorrådet på den ene side, og FSR og PWC på den anden side om, hvad der skal være forbudt. EU’s forordning er ikke helt klar, og der er forskellige formuleringer i de forskellige EU oversættelser. Uenighed mellem parterne om den juridiske fortolkning har sendt sagen til en vurdering hos kammeradvokaten, hvor den nu ligger.

Slagsmålet har nu trukket ud så længe, at der ikke er klarhed næsten et halvt år efter, at de nye regler skulle have været på plads, nemlig ved årsskiftet. Fra FSR siger direktør Charlotte Jepsen om uenigheden om de fremtidige spilleregler: ”Det havde naturligvis været at foretrække, at der allerede havde ligget en vejledning. Men der er tale om vanskelige juridiske problemstillinger, som det kræ-ver tid at udrede. Vi er optagede af, at det danske regelsæt ikke bliver mere restriktivt end i landene omkring os, så danske virksomheder ikke stilles dårligere end deres udenlandske konkurrenter”.

Morten W. Langer

Læs hele udgivelsen her

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank