Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Private Banking Survey 2023 – Danske Bank befæster position som bedst til Private Banking

Morten W. Langer

fredag 31. marts 2023 kl. 11:15

Danske bankaktier siver fortsat: Her er de største risici

Efter en parentes synes Danske Bank at have genindtaget positionen som landets bedste til at gøre Private Banking-kunderne tilfredse. I dette års survey af Private Banking har det været ekstra spændende, hvor tilfredse de krævende bankkunder var med investeringsafkastet. Her ligger Danske Bank som eneste allround-aktør inden for Private Banking over middel, men de fleste andre ligger under, med Jyske Bank og Sydbank som bundskrabere. Vi gennemgår her resultatet fra årets survey. 

Noget må de have gjort rigtigt i Danske Bank, som ellers har været godt og grundigt udskældt de seneste mange år. Ligesom de fleste andre banker satser Danske Bank målrettet på at tiltrække og servicere de lukrative, velhavende Private Banking-kunder godt. Og det lykkedes rigtig godt sidste år. 

Med en gennemsnitsscore over middel har banken lagt stor afstand til de fleste andre banker, når der gælder kundernes oplevelse af investeringsafkastene i forhold til omkostningerne. Der er i alt 530 respondenter fra Økonomisk Ugebrevs generelt velhavende læsere. 123 Danske Bank-kunder har svaret på dette års survey, og heraf har 34 pct. været meget tilfredse eller tilfredse med investeringsafkastet. 

I nærheden af den positive bedømmelse kommer kun Nordnet, der ikke indgår i den overordnede rating, da der her ikke er tale om traditionel Private Banking med en bred vifte af rådgivningsydelser.     

Private Banking 01

I samme survey fra sidste år scorede Danske Bank i den øvre ende, men blev overgået af bl.a. Spar Nord og Handelsbanken, hvor sidstnævnte nu er overtaget af Jyske Bank. Jyske bank har tilsyneladende ikke formået af tage de gode bedømmelser fra Handelsbanken med over endnu, da den Silkeborg-baserede bank får den absolut laveste score på investeringsafkast, med kun Sydbank med næsten samme ringe bedømmelse. Så her er der ikke ændret meget fra sidste års Private Banking-survey, hvor Nykredit, Sydbank og Jyske Bank også var bundscorere. 

Generelt er der blevet rykket en del rundt på markedsandele, ikke mindst efter at både Handelsbanken, SEB og Saxo Bank er væk fra Private Banking-landkortet. 

Jyske Bank har fordoblet sin markedsandel fra 6 pct. sidste år til 12 pct. i år. Men banken har altså slet ikke formået at udnytte de kompetencer, som måske er taget med fra Handelsbanken. Måske er en del af forklaringen, at John Fisker i Ringkjøbing Landbobank kort tid før Jyske Banks opkøb hapsede en stor del af Handelsbankens Private Banking-folk. Det ser dog ikke ud til, at Ringkjøbing Landbobanks markedsandel har ændret sig nævneværdigt, i bedste fald fra 4 til 5 pct.    

Andre ændringer i markedsandele er, at Danske Bank er gået 3 procentpoint frem, til 33 pct. af de velhavende kunder, og Nykredit har øget sin markedsandel fra 5 til 13 pct. Måske har det virket, at Nykredit over de seneste år har pralet med at være bedst til Private Banking i Danmark, baseret på Morningstar Fund Awards, som må være vurderinger fra fondskunder.

Private Banking 02

Økonomisk Ugebrevs surveys er baseret på nogle af landets mest erfarne og velhavende private investorer, som bedre end de fleste evner at skille skidt fra kanel, når det gælder Private Banking. Når det gælder bedømmelser af kvalitet af service og rådgivning, scorer Danske Bank også i top, tæt efterfulgt af Spar Nord, hvor kunderne dog ikke var særligt tilfredse med investeringsafkastet sidste år.    

I allround-bankerne handler meget af Private Banking-ydelsen om rådgivning, ikke kun om investeringer, men også om pension, formue, skat og andre livsøkonomiske forhold. Derfor synes det også at være en vigtig parameter, når det gælder om at fastholde nuværende kunder. Største risiko synes at være, at man ikke kan få fat i en rådgiver, eller at man får ubrugelige svar. På spørgsmålet om, hvorvidt respondenterne overvejer at flytte til en anden Private Bank, svarer hele 37 pct. af kunderne i Jyske Bank, at de går med den slags overvejelser. Hos Sydbank er andelen med flytteovervejelser 22 pct., og heraf siger 15 pct. endda ”helt sikkert, ja.” 26 pct. af Nykredits kunder siger ”ja, måske” til flytteovervejelser.      

I de skriftlige kommentarer er den mest hyppige beklagelse ikke ringe afkast, men at det er vanskeligt at komme i kontakt med en rådgiver, og at banken ikke bedriver proaktiv rådgivning med selvstændige henvendelser omkring, hvordan man skal håndtere sin privatøkonomi, investeringer og måske skat.  

Private Banking 03

Private Banking 04

Private Banking 05

På spørgsmålet om, hvilke ydelser der ses som vigtigste ved valg af Private Banking, lyder vurderingen fra respondenterne ikke overraskende, at investeringsafkastet på formuen er allervigtigst. Det svarer 82 pct. ja til. Som den næstvigtigste serviceparameter vurderer 75 pct., at det er vigtigt, at man kan komme i direkte kontakt med en ”indsigtsfuld personlig rådgiver”. 

Ofte vil dette kun være muligt for de såkaldte elitekunder med en investeringsformue over 7 mio. kr., mens Private Banking-kunder med en investeringsformue mellem 2 og 7 mio. kr. må nøjes med noget mindre. 66 pct. mener, at omkostningerne er vigtige eller meget vigtige. Men der er altså også en betydelig andel af kunderne, der gerne vil betale for gode ydelser i deres Private Banking.

I dette års suvey har vi også stillet et teoretisk spørgsmål, nemlig om man som Private Banking-kunde ville lægge vægt på at få ”uafhængig rådgivning”, hvor bankens rådgiver ikke kun rådgiver og anbefaler bankens egne produkter. For investeringsforeninger gælder det dog allerede til dels for de eksterne investeringsforeninger, der betaler provision eller lignende til rådgiverbanken.

Endelig synes også ekstra ydelser som kreditkort, rejseforsikring og adgang til lufthavnslounge at have en ganske god tiltrækningskraft hos mange kunder: 58 pct. af respondenterne lægger vægt på, at de også får adgang til den slags ydelser. Til gengæld trækker det end del mindre med sociale events, som koncerter, golfture og foredrag, som kun 28 pct. lægger vægt på ved valg af Private Banking.

Morten W. Langer

Private Banking 06

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank