Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Efter Gablekonkurs: Branche kritiserer Brian M.

Linda

søndag 09. april 2017 kl. 16:56

26.000 danskere stod tilbage med en værdiløs forsikring, da det internationale forsikringsselskab Gable gik konkurs sammen med sit danske agentur.

Mange af dem anede ikke, om de var dækket af garantifonden: Ifølge nyt lovforslag vil erhvervsminister Brian Mikkelsen stadig ikke pålægge Finanstilsynet at udarbejde en oversigt, hvor forsikringskunder kan se, hvilke selskaber der er dækket og ikke dækket. Det møder kritik fra forsikringsbranchen, der nu selv vil udarbejde en oversigt, erfarer Økonomisk Ugebrev.

Forsikringsbranchen, Forbrugerrådet og den danske Garantifond for Forsikring gør nu samlet front mod erhvervsminister Brian Mikkelsen, som de kritiserer for at ikke tage ved lære af efterårets store forsikringskonkurs. Det internationale forsikringsselskab Gable samt også det danske agentur Husejernes Forsikring gik populært sagt ned med mus og mand og efterlod mange tusinde danskere uden en ejerskifteforsikring samt en trecifret millionregning til garantifonden.

Det viste sig dog efter konkursen, at selskabet ikke er dækket af den danske garantifond for skadesforsikring. I et nyt lovforslag, der skal hjælpe kunderne ud af kniben og alligevel åbne garantifonden for dem, afviser ministeren at udarbejde en oversigt over de forsikringsselskaber på det danske marked, der er dækket af garantifonden for at skabe klarhed og garantidækning, og forhindre en tilsvarende skandale i fremtiden.

”Af hensyn til forbrugerne bør Finanstilsynet udarbejde en liste over selskaber, der er omfattet af Garantifonden for skadesforsikringsselskaber og agenturerne, der sælger disse forsikringer. Finanstilsynet får allerede betaling for arbejdet med garantifonden. Og det bidrag øges endda betydeligt i det lovforslag til ændring af lov om finansiel virksomhed, som netop har været i høring,” siger direktør Torben Weiss Garne fra Garantifonden. Dette synspunkt deles af brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Erhvervsministeren mener fortsat ikke, at der skal være en samlet oversigt, der giver kunderne overblik: ”Med det lovforslag som regeringen fremsætter, bliver det obligatorisk for forsikringsselskaberne at oplyse, om de er omfattet af en garantiordning, og hvilken der er tale om på selskabets hjemmeside. Det er samtidig et krav at oplyse dette på dansk, hvorfor det til hver en tid vil være muligt for en kunde at undersøge selskabets dækning af en garantifond. Jeg ser derfor ikke nogen grund til at oprette særskilt liste over medlemmer af den danske garantifond,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Svigter tilsynet?
Brian Mikkelsen har altså valgt at lægge opgaven med forbrugeroplysninger ud til selskaberne selv. Det til trods for, at det er fakta, at netop Husejernes Forsikring fuskede med de oplysninger på agenturets hjemmeside og i salgsmaterialet, der gav indtryk af, at man var dækket, hvilket var en medvirkende årsag til, at så mange danskere endte med at blive fanget i konkursen af et relativt lille udenlandsk forsikringsselskab hjemhørende i Liechtenstein.

”Forbrugerrådet Tænk er ikke enige i, at selskabets forpligtelse til oplysning er opfyldt blot ved at henvise til en hjemmeside. Vi har i praksis stor erfaring med, at det kan være helt umuligt at gennemskue indholdet af disse ordninger,” lyder det i et høringssvar fra Forbrugerrådet.

”Det undrer mig, at det er en uoverstigelig opgave at offentliggøre medlemslisten over selskaber, der er med i Garantiordningen – til gavn for forbrugerne. Den løsning, som erhvervsministeren anfører, ville ikke have hjulpet kunderne i Husejernes Forsikring. De gav jo netop vildledende oplysninger, og det er der ikke nogen, som har ansvaret for, når nu selskabet er konkurs. Man kan ikke forvente, at en forbruger skal kunne gennemskue den slags. Hertil kommer, at de efterladte forbrugere erfarer, at advokater og professionelle rådgivere ikke selv mener, de har et ansvar for at vide, hvilke selskaber der er omfattet af garantiordningen,” siger Lone Hecht, stifter af en Facebook gruppe for tidligere kunder i konkursen. Den består af lidt over tusinde danskere. Så når selv de professionelle aktører har altså haft svært ved at finde ud af, hvem der var medlem og dækket af garantifonden eller ej, så det er næppe nemmere for almindelige danskere. Denne problemstilling har Økonomisk Ugebrev præsenteret for Finanstilsynet, som henviste til lister – godt gemt væk – på tilsynets egen hjemmeside . Problemet er bare, at listerne ikke er dækkende, ifølge garantifonden .

”Vi mener ikke, man kan bruge de lister til ret meget. Skal sådanne lister være noget værd, skal de opdateres hver dag, og det sker ikke i dag. Garantifonden kan ikke lave de lister, det ville kræve en masse informationer fra Finanstilsynet løbende,” siger fonden direktør Torben Weiss Garne.

læs hele udgivelsen her

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank