Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Udskilning trækker ejendomsfirmaer af børsen

Linda

søndag 09. april 2017 kl. 16:59

Et udskilningsløb har de seneste år betydet stadig færre børsnoterede ejendomsselskaber.

De tilbageværende selskaber deler sig op i tre grupper: De ambitiøse, de stabile og de usikre, viser Økonomisk Ugebrevs analyse.

Fast ejendom er fortsat et spil for både de tryghedssøgende og gamblerne, der over det seneste år har kunnet score solide gevinster på en række danske ejendomsselskaber: Seks af ti danske børsnoterede danske ejendomsselskaber er over det seneste år steget mere end 30 procent i aktiekurs. Ofte er der ingen eller kun en lille ejendomsportefølje og et spinkelt indtjeningsgrundlag bag kursraketterne. De netop udsendte årsrapporter for 2016 understreger da også, at der blandt ejendomsselskaberne på den danske børs er muligheder for næsten alle typer af aktieinvestorer: Både dem, der vil satse på stabilitet, dem, der vil satse på ambitiøs vækst – og så dem, der er ude efter en nærmest lotteriagtig gevinst.

Her ti år efter finanskrisen er oprydningen blandt fondsbørsens ejendomsselskaber stadig ikke overstået. Udskilningsløbet fortsætter, og det er ikke utænkeligt, at der ved udgangen af 2017 kun vil være seks eller syv selskaber tilbage. De fleste af dem vil i international sammenligning være små. De seneste tal fra selskaberne JeudanTK DevelopmentFast Ejendom DanmarkGerman High Street PropertiesPrime OfficeAdmiral CapitalCematNordicomVictoria Properties og Blue Vision afslører, at de danske og tyske ejendomsmarkeder (arbejdsfelterne for de børsnoterede selskaber) har rettet sig op i de seneste år, ikke mindst i de store byer. Eller som selskabet Fast Ejendom Danmark formulerer det i sin årsrapport: ”Efter finanskrisen er klinget af, har dele af det danske ejendomsmarked oplevet vækst i efterspørgsel og værdi. Det gælder i særlig grad boligejendomme samt tidssvarende og effektive erhvervsejendomme på centrale beliggenheder i forhold til kunder og infrastruktur.”

Tre grupper
Men selv om adskillige af de pressede virksomheder synes på vej ind i en mere stabil gænge, så er der stadig store forskelle på virksomhedernes styrke og ambitioner. I store træk kan man dele de børsnoterede aktører op i tre grupper.

De ambitiøse: Fondsbørsens uden sammenligning mest ambitiøse ejendomsselskab er Admiral Capital. Selskabets strategi er at nå en ejendomsportefølje på ”mindst 10 mia. kr.” i 2020, efter at porteføljen fra regnskabsåret 2013/14 til 2015/16 er steget fra 0,8 til 2 mia. kr. Med en portefølje på over 10 mia. kr. vil Admiral Capital komme noget tættere på branchens dominerende børsselskab, Jeudan, hvis portefølje fra 2013 til ultimo 2016 er steget fra 17 til 21 mia. kr. Investorerne værdsætter tilsyneladende ambitionerne i Admiral, hvis aktier handles til en kurs/indre værdi på 1,1, som i denne gruppe kun overgås af Jeudan.

Også TK Development kører med kraftig fremgang i omsætningen og et resultat før skat og nedskrivninger, der er gået op til 25,5 mio. kr. i 2016/17 fra 3,6 mio. kr. i 2015/16 og ventes at fortsætte op til 100-120 mio. kr. i 2017/18. TK har præsteret en kursstigning på omkring 60 procent over det seneste år.

De stabile: Jeudan dominerer branchen og står for langt over halvdelen af danske børsnoterede ejendomsselskabers samlede markedsværdi. Selskabet har ikke i 2016 kunnet fortsætte de foregå-ende års flotte kursstigninger, og det satser nu på ”langsigtet stabilitet” og udvider fortsat porteføljen med kvalitetsejendomme i København. Fast Ejendom Danmark samt First Office og German High Street Properties, der investerer i tyske ejendomme, følger også en meget stabil strategi.

De usikre: Fire af de øvrige er under afvikling som ejendomsselskaber eller på vej igennem en finansiel genopretning, der endnu er usikker. Men kursen på aktier i Nordicom, Victoria Properties, BlueVision og Cemat (Det tidligere Topsil, der nu tager sig af ejendomsporteføljen efter salg af produktionen) er steget betydeligt over det seneste år. Det er sket i takt med investorernes stigende forventninger til, hvad der kan komme ud af den afvikling, rekonstruktion eller den grundlæggende omstilling, som disse selskaber er i færd med.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

se tabel her

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank