Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Erhvervslivet vil ikke være i lommen på bankerne

Linda

søndag 09. april 2017 kl. 10:15

Oplevelserne fra finanskrisen sidder stadig dybt indgroet i rigtige mange erhvervsvirksomheder: De har ikke lyst til at være afhængige af bankernes luner, hvis de igen skulle begynde at stramme til med kreditvilligheden og lånevilkår.

Store virksomheder vil ikke låne i banken og afvikler lån, viser survey. Små virksomheder kan ikke låne.

Under og lige efter finanskrisen oplevede mange virksomheder, også de sunde, at blive stillet over for nej til forlængelse af kreditten eller at skulle betale markant højere lånerenter. I dette års survey om erhvervsbankerne svarer hele 76 procent af virksomhederne enten, at det er ”vigtigt” eller ”meget vigtigt” på følgende spørgsmål: ”Hvor vigtigt anser I det for at være at reducere virksomhedens bankgæld, med henblik på at reducere afhængigheden af bankerne?” Synspunktet bakkes faktisk også op af virksomhedernes konkrete adfærd: Økonomisk Ugebrev bringer i næste udgave en analyse af 50 SMV virksomheders 2016 regnskaber som viser, at mange virksomheder det seneste år har nedbragt deres bankgæld markant eller helt afviklet den.

Banker svigter

For mange mindre virksomheder er det ikke blevet lettere at hente nye lån i bankerne. Af Økonomisk Ugebrevs survey fremgår det, at 62 procent af virksomhederne ikke mener, at bankerne lever op til deres samfundsmæssige rolle omkring formidling af risikovillig lånekapital til dansk erhvervsliv. Den udbredte holdning udfordrer erhvervsminister Brian Mikkelsens gentagne meldinger om, at bankerne er ”lokomotivet i vores samfund for at få vækst.”

En ny undersøgelse fra Håndværksrådet om bankernes udlånsvillighed viser, at ”bankerne stadig er skeptiske over for at låne ud til mindre virksomheder på trods af det generelle økonomiske opsving. Det er især de mindre virksomheder, der døjer med afslag på finansiering.”

”Jo mindre virksomhederne er, jo sværere har de ved at få finansieret deres projekter. Blandt virksomheder med under ti ansatte har over en tredjedel oplevet at få nej til finansiering”, siger Lars Magnus Christensen fra Håndværksrådet. Undersøgelsen viser også, at mindre virksomheder skal betale højere rente end de større virksomheder. Nogle af de virksomheder, som Håndværksrådet var i kontakt med, betaler helt op til 19 procent i rente på deres lån, mens gennemsnitsrenten ligger på 7 procent.

Ifølge Nationalbankens udlånsundersøgelse er bankernes kreditvillighed overfor SMV virksomheder den laveste siden slutningen af 4. kvartal 2014, hvis der ses bort fra første kvartal 2016, som falder helt uden for. Kreditvilligheden er dykket fra en score på 13,3 point i 2. kvartal 2016, til 6,4 i 3. kvartal 2016 og 3,3 i 4. kvartal 2016. Især de mellemstore gruppe-2 banker har skruet voldsomt ned for kreditvilligheden i 4. kvartal 2016, fremgår det af Nationalbankens undersøgelse.

Økonomisk Ugebrevs survey viser, at 19 procent af erhvervsvirksomhederne har oplevet, at det er blevet ”en del lettere” at opnå bankfinansiering, mens 18 procent har oplevet, at det er blevet ”en del sværere” eller ”meget sværere”. Resten vurderer, at bankernes kreditvillighed er uændret. Bedre økonomiske konjunkturer i dansk økonomi, samt solide overskud i bankerne de seneste år har altså antageligt ikke fået bankerne til at løse op over for de mindre virksomheder. Meget tyder således på, at SMV underskoven har svært ved at låne penge i banken, mens større mere solide virksomheder ikke vil låne, men tværtimod afvikler banklån med fri likviditet fra driften. Begge dele kan potentielt være med til at hæmme investeringer og væksten i samfundet.

Under alle omstændigheder synes bankerne nu for alvor at blive udfordret af konkurrerende finansieringsformer. Det fremgår klart af det gennemførte survey. Halvdelen af virksomhederne svarer ja til dette spørgsmål: ” Har I overvejet eller faktisk skaffet alternativ finansiering til banklån, med henblik på at reducere afhængighed af banken?” Dermed synes der at være solid grobund for eksterne finansmuligheder via børsnoteringer på små billige vækstbørser, lån fra pensionskasser, udstedelse af erhvervsobligationer, crowdfundfing, business angels og venturekapital.

Læs hele udgivelsen her

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank