Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske gør tilsyn med provisioner sværere

Linda

søndag 02. april 2017 kl. 22:06

Investeringsfondene i Danske Banks nye investeringsrobot June er uden for det danske Finanstilsyns rækkevidde.

Selv om Junes hjemmeside også er på dansk og henvender sig til danske investorer, befinder de seks fonde, som investorerne køber sig ind i, i Luxembourg. Dermed er det op til myndighederne i Luxembourg at føre tilsyn med, om de nye MiFID2-regler overholdes.

Danske Banks nye online investeringsrobot June er ikke officielt gået i luften endnu. Men ifølge banken selv er ganske mange kunder allerede i gang med at teste den. Og de første kunder har allerede investeret penge via June. Her kan danskere købe sig ind i en investeringsforening med seks forskellige fonde for helt ned til 100 kr. ad gangen og med ganske lave omkostninger. Men de seks ETF-fonde, som kunderne kan vælge at investere i, er alle hjemhørende i Luxembourg, og her er de uden for det danske finanstilsyns kontrol, bekræfter kontorchef Annette Bjaaland Andersen fra Finanstilsynet.

”Når de nye MiFID2-regler træder i kraft fra 1. juli er det op til myndighederne i Luxembourg at kontrollere, at de ydelser, som de luxembourgske fonde betaler for administration og investeringsforvaltning til Danske Invest, overholder de nye regler og ikke mindst forbuddet mod at udbetale provisioner”, siger Annette Bjaaland Andersen til Økonomisk Ugebrev. Hun har på foranledning af Økonomisk Ugebrev set i prospektet for de seks fonde i Luxembourg, blandt andet for at vurdere, om der i de mange udgifter, som fondene skal betale til Danske Invest, skjuler sig egentlige provisioner til Danske Bank og om banken i så fald er berettiget til at beholde dem. ”Fondene betaler ganske mange forskellige afgifter og gebyrer til Danske Invest. Der er dog ikke i prospektet nogle betalinger til Danske Bank”, siger Annette Bjaaland Andersen.

Ifølge de nye MiFID2-regler, der træder i kraft fra 1. juli, må en bank ikke længere beholde provisioner fra investeringsforeninger. Kun hvis banken kan dokumentere, at der er tale om kvalitetsforbedrende rådgivning, kan den beholde provisionen.

Ellers skal provisionen sendes videre til kunden, der til gengæld i stedet vil modtage en regning for den rådgivning, banken har ydet i forbindelse med investeringerne. Og den regning vil som noget nyt blive pålagt moms.

En gennemgang af prospektet for June-fondene i Luxembourg viser, at ingenting er gratis. Fondene skal ud af investorernes formue betale et marketinggebyr, der skal betales for telefon-udgifter, oversættelse og trykning af finansielle rapporter, porto, advokatbistand, standard transaktionsomkostninger, revisor, registreringsomkostninger samt rejseudgifter til bestyrelsesmedlemmerne, når de skal holde møde. Listen er således ganske detaljeret og lang.

Der er sat et loft på 3,5 pct. af formuen, der kan gå til at dække disse udgifter. Danske Bank, der endnu ikke officielt vil kommentere på lanceringen af June, fastholder, at omkostningerne i hver enkelt fond vil ligge i nærheden af 0,8 pct. og dermed vil være meget konkurrencedygtige i forhold til de omkostninger, danske investeringsforeninger i forvejen påfører investorerne.

ETF-fonde med lave omkostninger
ETF-fonde er netop karakteriseret ved meget lave omkostninger, og der er da også mange andre ETF-fonde, investorerne kan gå efter, som har endnu lavere omkostninger end June fra Danske Bank. Alle de nævnte omkostninger betales til Danske Invest i Luxembourg. Men det er Danske Bank, der rådgiver og sælger disse fonde til danskerne. ”Fondene i Luxembourg og Danske Bank i Danmark er to forskellige juridiske enheder. De penge, der måtte komme fra fondene i Luxembourg til Danske Bank må være at betragte som provision for det salg og rådgivning, Danske Bank laver for Danske Invest i Luxembourg. Og så er det op til det danske Finanstilsyn at kontrollere, om banken sender provisionen videre til kunderne eller om banken rettelig kan beholde provisionen, såfremt den yder kvalitetsforbedrende rådgivning efter de nye MiFID2-regler”, siger Annette Bjaaland Andersen. Hun vil ikke gå i detaljer med, hvordan Finanstilsynet vil bære sig ad med at skelne mellem, hvad der er egentlige administrationsudgifter, og hvad der er provision i pengestrømmene mellem investeringsforeninger og banker. ”Men vi vil generelt have fokus på, at de rigtige penge havner i de rigtige kasser”, siger Annette Bjaaland Andersen, der også tilføjer, at tilsynet har hentet stor inspiration i både England og Holland, der i et par år har haft et total forbud mod at modtage provisioner.

Danske Bank er ikke den eneste, der har investeringsforeninger i Luxembourg. Argumentet både fra Danske Bank og andre er, at de gerne vil tiltrække investorer også uden for Danmark, og at det er nemmere, hvis fondene befinder sig i Luxembourg og ikke i Danmark.

læs hele udgivelsen her

Henrik Denta

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank