Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Animal Spirits eller ny højkonjunktur løfter aktier

Linda

søndag 02. april 2017 kl. 22:08

Det er altid bekymrende, når private investorer efter flere års stigende aktiemarkeder endelig bliver overbeviste om, at ”nu” skal der købes aktier med arme og ben.

Og når bankernes aktiefolk samtidig kappes om at understøtte den positive historie, for at få økonomisk del i investorernes euforiske købelyst. Læs her hvad de underliggende indikatorer viser:

De fleste professionelle aktiestrateger, som er uafhængige, kan godt se, at elastikken er spændt lige lovlig hårdt ud, og at det er vanskeligt at se, hvordan aktiefesten kan fortsætte ret meget længere. Økonomisk Ugebrev har samlet synspunkter og analyser fra internationale finanshuse og kommentatorer, som plejer at være gode til at dybdeanalyse udviklingen på finansmarkederne, og som ikke ukritisk har salgshatten på, fordi de har en salgsafdeling, der forventer en positiv historie fra dem.

Konklusionen er grundlæggende, at der kan være to forklaringer på, at aktiemarkederne fortsætter med at stige, på trods af historisk høje værdiansættelser og en meget afdæmpet overskudsudvikling i de børsnoterede selskaber.

Første forklaring er, at investorerne befinder sig i den fase i en langsigtet cyklus, som kaldes euforifasen, som typisk indfinder sig lige før større tilbagefald rammer aktiemarkedet.

Anden forklaring er, at vi står foran en buldrende økonomisk højkonjunktur, som aktiemarkederne allerede er begyndt at indarbejde i værdiansættelserne. Som bekendt er aktiemarkederne ofte 6-9 måneder foran den økonomisk virkelighed, vi kan aflæse i de faktuelle økonomiske nøgletal.

Vores gennemgang af analytikernes vurderinger bygger stort set kun på de signaler, aktiemarkedet selv sender os, og på faktiske makroøkonomiske data. Vi har et stykke tid bemærket, at mange hjemlige økonomer har dømt ”globalt økonomisk opsving” på grund af særdeles positive ledende økonomiske tillidsindikatorer for erhvervslivet. Meldinger fra flere udenlandske finanshuse og centralbanker lyder dog, at man nok lige skal spise brød til, fordi tillidsindikatorerne måske nok giver en retning på økonomien, men sjældent rammer styrken op eller ned.

Faktisk er det påfaldende, at gabet mellem de ”bløde” tillidsmålinger og de ”hårde” makroøkonomiske data de seneste måneder har vokset sig større og større. Mens de bløde tillidsindikatorer er kørt næsten lodret opad, har de hårde makrodata faktisk ligget næsten stille. Eksempelvis konstaterer Morgan Stanley i en ny analyse , at de hårde data indikerer en BNP vækst i 1. kvartal i USA på 1,0 procent, mens de bløde indikatorer forudser en BNP vækst på tre procent. Udviklingen bekræftes også af denne grafik fra Nomura.

Morgan Stanley har sammenholdt BNP-indikatorer for New York FED, som indeholder bløde data, med en tilsvarende BNP-indikator fra Atlanta FED , der kun er baseret på hårde data. Samtidig viser historien, at der ind imellem indtræffer perioder, hvor meget positive bløde data slet ikke kommer til at gå i opfyldelse, simpelthen fordi de alene har været baseret på tro og håb.

Netop denne tegning virker oplagt i den aktuelle verden, hvor aktiemarkederne – og tilliden til ny økonomisk fremdrift – har foldet sig ud i fuldt flor efter valget af Trump den 8. november. Problemet er altså, at hårde makroøkonomiske data ikke er fulgt med op. Og nu begynder både analytikere og erhvervslivet at tvivle på, hvad Trump kan udrette, blandt andet i relation til skattelettelser og infrastrukturinvesteringer, efter nederlaget i kongressen. Meget tyder altså på, at de seneste måneders eufori på både aktiemarkederne – og de bløde tillidsdata – har været baseret på forhåbninger til Trumpnomics. I bedste fald er de vigtige politiske beslutninger udskudt på ubestemt tid, i værste fald vil en del af republikanske medlemmer af Kongressen formå enten at stoppe projektet eller minimere det voldsomt.

Det får os til at rette blikket mod andre indikatorer, der siger noget om stemningen og risikovilligheden på de finansielle markeder. Der er ingen tvivl om, at de professionelle investorer har strækket deres risikoappetit meget langt, og også til historiske yderpunkter, viser denne risk apptite indikator fra Goldman Sachs.

Meget tyder samtidig på, at investorerne har været i ”risk-on mode” det seneste halvandet år, men hvor risikovilligheden nu synes at være toppet. Et anerkendt mål for investorrisikovillighed på aktiemarkedet er det såkaldte Confidence index, som siger noget om investorers villighed til at betale mere for aktier i forhold til obligationer. Dette indeks, som historisk er toppet kort tid før negative korrektioner på aktiemarkedet, viser nu tydelige tegn på en topformation efter næsten halvanden års ubrudt stigning.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank