Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: CEO Top 250 Skift – Den ”gamle” generalist-CEO er på vej ud, få nye kvinder

Morten W. Langer

torsdag 30. marts 2023 kl. 11:25

Tema: CEO Top 250 Skift – Den ”gamle” generalist-CEO er på vej ud, få nye kvinder

Profilen på den nye CEO i Top 250: 2022 blev ikke året, hvor kvinderne slog igennem blandt de nye topchefer i dansk erhvervsliv. Af 26 nyudnævnte topchefer sidste år i de 250 største virksomheder var der kun to kvinder, svarende til knap otte pct. Årets CEO-kortlægning viser også, at de nye CEO’er er yngre og har specialistkompetencer. Kun fire ud af 26 nye CEO’er kommer fra tidligere CEO-jobs.

I en årrække var det stort set kun Sydbanks CEO Karen Frøsig, som man kunne hive frem, når der skulle findes eksempler på kvinder i de børsnoterede eliteselskaber. Men de seneste år er der kommet betydeligt flere kvinder til i toppen. Men der er stadig langt igen, før man kan sige, at der er en ligelig kønsfordeling i toppen af erhvervslivet.

I dette års kortlægning af CEO-skift er der kun to nye kvinder på topposterne i de store selskaber. Det drejer sig om Britt Melby Jensen, 49, der er blevet udnævnt til CEO i Ambu efter en karriere blandt andet som tidligere CEO for børsnoterede Zealand Pharma. Den anden kvindelige CEO er Suzan Schlag, som er blevet førstedame i L’Oréal Danmark efter at have været chef for samme koncern i Østrig og Tyskland.

Fra exit-listen over fratrådte CEO’er er der ingen kvinder, så netto er den samlede kvindeandel i de 250 største virksomheder altså steget en smule. Blandt de større børsnoterede selskaber er der imidlertid over de seneste to år kommet betydeligt flere kvindelige topchefer end tidligere. Det drejer sig blandt andet om Novozymes’ Ester Baiget, Lundbecks Deborah Dunsire og GN Hearings Gitte Aabo, der dog kan risikere at miste jobbet, hvis GN Store Nord bliver overtaget af Demant.

Af årets kortlægning af den nye CEO-profil fremgår også, at det fortsat altovervejende er danskere, der besætter de nye topchefstillinger. Af de 26 nybesatte CEO-stillinger er to tredjedele indfødte danskere og en tredjedel udlændinge, hvor tyskerne er helt dominerende med fire CEO-poster, samt en schweizer, en franskmand og en fra Costa Rica.

Særligt i de største virksomheder er der hentet udlændinge ind. For både A.P. Møller-Mærsk og Siemens Gamesa er der tale om interne rekrutteringer fra den globale organisation.

Kun en tredjedel af de nye CEO’er er eksterne rekrutteringer, blandt andet gælder det i OK, hvor den nye CEO kommer fra Netto, Aalborg Portland, hvor den nye CEO kommer fra en post som fabriksdirektør hos Siemens Gamesa, og Leo Pharma, hvor den nye topchef kommer fra det børsnoterede biotekselskab Orphazyme.

For de nyudnævnte adm. direktører er profilen anderledes end tidligere år. Hvor der i 2020 og 2021 var mest fokus på at finde en ny topchef, der repræsenterede solid ledelseserfaring og stærke faglige kompetencer, er der nu i højere graf fokus på mere målrettede markedsmæssige erfaringer og digitale kompetencer.

Ud over en MBA-uddannelse er der langt flere IT- og ingeniørkompetencer i det nye CEO-felt end tidligere. En tredjedel af de nye CEO’er har baggrund som ingeniører blandt andet fra DTU, og i marketing og logistik, mens uddannelse og erfaring inden for generel management fylder mindre end tidligere år.

Typiske erfaringer er også i højere grad end tidligere positioner inden for forretningsudvikling, salg og andre mere kommercielle funktioner. Hovedtendensen er altså, at bestyrelsen i mindre grad efterspørger generalistkompetencer – og altså tidligere CEO’er fra andre virksomheder. Af de 26 nye CEO’er har kun fire en generel CEO-baggrund i andre virksomheder.

I langt højere grad efterspørger bestyrelserne særlige funktionelle specialisterfaringer, antageligt inden for de hovedområder, hvor bestyrelsen ser virksomhedens udviklingsretning. Og i denne digitale tidsalder vil det ofte være noget med digitalisering af interne processer. Men nok i endnu højere grad kommunikation med kunder og leverandører, herunder optimering af forretningen baseret på data. Det er sjældent noget den ”gamle” CEO vil have særlig stor indsigt i.

Fravalget af de ældre, erfarne generalist CEO’er underbygges af, at de nyudnævnte topchefer bliver stadig yngre. I 2021 var andelen af nye CEO’er under 49 år 15 pct., og den andel er nu steget til 23 pct. Det passer godt med, at de nye CEO’er bliver plukket fra udvalgte funktionsstillinger frem for i eksisterende CEO-jobs i andre virksomheder. Foreløbig peger det i retning af, at generalist-CEO’erne er på vej ud og måske hen ad vejen erstattes af nye topchefer med skarpere specialistkompetencer, hvis tendensen fortsætter.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank