Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: CEO Top 250 Skift – 30 pct. flere CEO-skift end under corona

Morten W. Langer

fredag 31. marts 2023 kl. 11:25

Tema om Den nye CEO Profil i Top 250: Rekordmange CEO-skift i toppen af dansk erhvervsliv

Profilen på den nye CEO i Top 250: Økonomisk Ugebrev Ledelse kortlægger hvert år profilen på den nye CEO baseret på en kortlægning af samtlige CEO-skift i de 250 største erhvervsvirksomheder. I 2021 var der opsigtsvækkende få CEO-skift, da bestyrelserne havde fokus på stabilitet og hurtige nødredninger under corona-nedlukningerne. I sidste års analyse forudså eksperter, at det var stilhed før stormen.

I Økonomisk Ugebrevs kortlægning af CEO-skift i de 250 største danske virksomheder har der i gennemsnit over de seneste otte år været 28 topchefskift hvert år. Det svarer til chefskift i tolv pct. af virksomhederne. I gennemsnit sidder en topchef altså otte år på pinden.

Sidste år fik 26 af de 250 største virksomheder en ny topchef mod kun 20 i 2021 og hele 34 i 2020. I de 50 største danske virksomheder var der historisk få chefskift, nemlig kun i A.P. Møller-Mærsk og Siemens Gamesa, som er nummer 26 på størrelsesranglisten.

Umiddelbart er det usædvanligt med så få CEO-skift i de store børsnoterede large cap-selskaber. Men forklaringen er den enkle, at der i 2020 og 2021 skete udskiftninger i rigtig mange af de større børsnoterede selskaber, blandt andet Danske Bank, Novozymes, FLSmidth, Nilfisk og Royal Unibrew.

I det nye år er der allerede varslet eller gennemført chefskifte i flere af de højprofilerede C25-selskaber, blandt andet med ISS’ Jacob Aarup-Andersen, som afløser Cees ’t Hart i Carlsberg. Den 16. januar 2023 fik GN Audio ny chef, nemlig svenske Peter Karlstromer, der afløste Rene Tune-Svendsen. Og Trygs CEO Morten Hübbe afløses til juni af interne Johan Kirstein Brammer. Endelig er det velkendt, at ChemoMetec søger ny CEO.

Så 2023 kan meget vel gå hen og blive et år med forholdsvis mange chefskift i den store del af erhvervslivet. Blandt andet afledt af generationsskifter og nye strategiperioder fra bestyrelserne med ønsket om nye profiler med andre kompetencer.

Netop andre kompetencer og forretningsmæssige fokusområder synes at være den vigtigste forklaring på det overraskende CEO-skifte i A.P. Møller-Mærsk, som kom flere år før de fleste havde forventet.

Efter Danmarkshistoriens største overskud, hovedsageligt drevet af flaskehalshøje fragtrater, står shippinggiganten foran nogle svære år, hvor analytikerne forventer meget lave overskud. Mærsk står desuden i en strategisk omstillingsproces, hvor koncernen drejes mod logistik, og det er netop her, at den nye CEO Vincent Clerk har erfaring som chef for Mærsks logistikforretning siden 2019.

Andre CEO-skift uden for Top 50, men blandt de børsnoterede selskaber, skete i MT Højgaard, Ambu, Sanistål og H+H international. Hos MT Højgaard gik CEO Morten Hansen på pension efter to års succesfuld oprydning hos den tidligere stærkt kriseramte storentreprenør.

Økonomisk Ugebrev beskrev i sin tid, hvordan det blandt andet var det meget succesfulde datterselskab Enemærke & Petersen, som var med til at holde hele koncernen økonomisk flydende. Og det er netop herfra, den nye CEO for MT Højgaard er hentet: Henrik Mielke, som har været CEO for datterselskabet siden 2015.

Hos Ambu er historien noget mere dyster, da selskabet har været gennem en kaotisk årrække med flere skift både på CEO-posten og bestyrelsesformandsposten. Den tidligere CEO Juan Jose Gonzalez kom til Ambu i 2019, men han formåede ikke at levere den forventede fremgang i omsætning og lønsomhed. I maj sidste år kom Britt Meelby Jensen til med en fortid blandt andet som CEO for Zealand Pharma og nuværende bestyrelsesmedlem hos Novo Holdings. Ambu-aktien var kort efter hendes tiltræden nede at vende i kurs 70 mod den aktuelle aktiekurs på 100. I aktiemarkedet synes der at være en moderat stigende optimisme omkring selskabets indtjeningsudvikling, men aktien handles fortsat til eksorbitante 60 gange det forventede overskud næste år.

Morten W. Langer

Læs også denne artikel i ugens Tema om CEO-skift:

Den ”gamle” generalist-CEO er på vej ud, få nye kvinder

CEO skift 01

CEO skift 02

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank