Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Svageste performere løftes af store forventninger

Linda

søndag 02. april 2017 kl. 17:13

Mærsk, TDC og andre virksomheder, der ligger i bunden af Økonomisk Ugebrevs CEO Performance-liste er paradoksalt nok også blandt dem, hvis aktiekurs er steget mest i hele 2016 og hidtil i 2017.

Trods beskedne præstationer har deres (ofte nye) ledelser opnået mere tillid i markedet end resultaterne indtil videre berettiger til.

Det ligner et paradoks. Ved første øjekast ser de ud som de helt store tabere blandt danske børsnoterede selskaber de seneste år, men de har også opnået nogle af de største kursstigninger på det danske aktiemarked. Virksomheder så forskellige som det store konglomerat A.P. Møller-Mærsk og Bang & Olufsen, der producerer underholdningselektronik, har måttet notere et negativt afkast af den investerede kapital (Return on Invested Capital – ROIC) og negativ omsætningsudvikling i deres seneste regnskabsår.

A.P. Møller-Mærsks aktiekurs er alligevel steget over 23 procent sidste år, og Bang & Olufsens aktiekurs er steget over 20 procent siden årsskiftet. NKT Holding er sidste år steget over 40 procent, selv om præstationerne strengt taget har været beskedne, men også TDC og FLSmidth kan, trods placeringer i den dårligste femtedel af performance-listen, opvise betragtelige kursstigninger siden begyndelsen af 2016. Økonomisk Ugebrevs årlige CEO Performance ranking måler ledelsernes præstationer ved at se på, hvilket ROIC, de kan levere, hvor gode de er til at forbedre ROIC, til at øge omsætningen og til at øge pengestrømmen fra driften. Dermed måler vi enkelt sagt tre centrale CEO-kompetencer, nemlig evnerne til at skabe vækst og indtjening, samt forrentning af de penge, der er sat i en virksomhed.

ROIC på under syv procent.

Målingen viser, at 16 ud af 46 danske børsnoterede ikke-finansielle mid cap og large cap selskaber i det seneste regnskabsår stadig har et ROIC på under syv procent. Det er så lavt et niveau, at det end ikke vil tilfredsstille investorernes teoretiske afkastkrav. Når nogle af disse dårligt præsterende virksomheder alligevel opnå kursstigninger, så skyldes det, at de har nydt godt af en fjerde central CEO-kompetence, der er mere uhåndgribelig, men nok så afgørende: Evnen til at skabe tillid og opbygge troværdighed.

I flere tilfælde er tilliden til, at virksomheder vil forny sig og udvikle sig ud af perioder med lav indtjening, blevet understøttet af ledelsesudskiftninger i nogle af de dårligst performende virksomheder i løbet af 2015 og 2016. Det er sket i A.P. Møller-Mærsk, TDC og Bang & Olufsen, om end de nye ledelser har taget ret forskellige initiativer: Den nye Mærsk-chef Søren Skou har lagt op til en fuldkommen omstrukturering af koncernen med opsplitning i to dele, en transportdel og en olie- og gasdel. TDC har arbejdet med yderligere effektivisering, med frasalg af virksomheder og med integration af serviceydelser. Den nye Bang & Olufsen-CEO Henrik Clausen er derimod fortsat med den strategi som forgængeren Tue Mantoni har lagt.

NKT og FLS har rettet op

De nye chefer har dog alle formået at skabe tillid i markedet. Men også ledelser, der har siddet længere i nogle af de svage performere, har forstået at styrke tilliden i markedet. NKT-ledelsen med Michael Hedegaard Lyng og bestyrelsesformand Jens Due Olsen har skabt nye perspektiver for NKT Holding med planerne om at splitte NKT-koncernen op.

Samtidig har FLSmidths topledelse med CEO Thomas Schulz og CFO Lars Vestergaard leveret et lærestykke i, hvordan en ledelse opretholder tilliden til en virksomhed gennem en langvarig konjunkturnedgang ved at oplyse energisk og åbent om virksomhedens situation og målsætninger. Trods ret beskedne resultater i 2016 er FLSmidth-aktien steget over 50 procent fra begyndelsen af 2016, også takket være markedets forhåbninger om at mere global vækst og Trump-regeringens infrastruktur-projekter i USA kan sætte gang i koncernens markeder.

Markedet satser tydeligvist på, at netop en række af de selskaber, der er landet i bunden af årets CEO Performance-ranking, kan blive fremtidens turnaround-succes’er og i de kommende år trænge højere op på listen. Især for de nye ledelser af disse selskaber kan det lave udgangspunkt blive en fordel.

Læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Research: Villads Michelsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank