Inspektionsredegørelser for banker udvides til svenske bankfilialer: Finanstilsynet offentliggjorde forleden redegørelser for de tre største banker med overskriften ”Temainspektion af udlån til landbrug.” Selve redegørelserne var dog ikke det mest interessante, idet tilsynet samtidig oplyste følgende: ”Filialer af svenske banker er ikke aktuelt omfattet af reglen om offentlige inspektionsredegørelser. En ny bekendtgørelse, som er under udarbejdelse, vil ændre dette fremadrettet.” Meldingen fra Finanstilsynet er først og fremmest interessant, fordi den viser, at myndighederne ikke står lige foran at afvikle offentliggørelse af tilsynsredegørelser for de danske banker. Netop redegørelserne har været debatteret, fordi de er en dansk særregel, og i forlængelse af erhvervsminister Brian Mikkelsens forenklingsdagsorden – At vi ikke skal ”moppe bankerne” – har der været gisninger om, at redegø-relserne ville blive droppet, selvom de giver vigtig ekstra information til dels bankinvestorer og dels låntagere med indlån over 750.000 kr., som ikke er dækket af indskydergarantien.
EY’s og KPMG’s for hurtige fusionsimplementering behandles af EU domstolen, og regeringen skal nu afgive synspunkter: I notat til Folketingets Erhvervsudvalg hedder det, at ”Konkurrencerådet har i sin afgørelse af 17. december 2014 fastslået, at Ernst & Young P/S og KPMG DK har overtrådt præimplementeringsforbuddet i konkurrencelovens § 12 c, stk. 5 (…). Sø- og Handelsretten anmodede ved kendelse af 25. november 2016 EU-Domstolen om at besvare (…) præjudicielle spørgsmål vedrørende de omtvistede forhold i sagen.” Videre hedder det, at ”Regeringens interesse i sagen: Formålet med forbuddet mod præimplementering er at sikre en effektiv fusionskontrol. Forbuddet betyder, at de fusionerende virksomheder ikke må foretage handlinger, der gennemfører en anmeldelsespligtig fusion, før fusionen er godkendt. Hermed undgås, at virksomheder foretager handlinger, der reelt gennemfører fusionen, og hvor markedssituationen inden fusionen således ikke vil kunne genskabes, hvis konkurrencemyndighederne forbyder fusionen. Det er den første danske sag om præimplementering, og EU-praksis på områ-det er sparsom. EU-Domstolens besvarelse af de forelagte spørgsmål forventes at få stor betydning for Konkurrencerådets og domstolenes fremtidige fortolkning af forbuddet i konkurrenceloven mod at gennemføre anmeldelsespligtige fusioner, inden de er godkendt.”
Finanstilsynet styrker tilsyn med alternative investeringer i pensionssektoren. Erhvervsministeriet skriver: ”Der er behov for, at Finanstilsynet får styrkede muligheder for at føre tilsyn med, at pensionsselskabernes placering af pensionsopsparerens midler i alternative investeringer sker på forsvarlig vis. Der lægges derfor op til at styrke indsatsen i Finanstilsynet med ca. 2 mio. kr. årligt. Erhvervsministeren vil snarest forelægge aktstykke herom for Folketinget. Erhvervsminister Brian Mikkelsen udtaler: ”Regeringen vil styrke tilsynet med pensionsselskaberne og særligt deres alternative investeringer. Derfor vil jeg søge Folketingets tilslutning til, at Finanstilsynet allerede fra i år får tildelt øgede ressourcer til dette formål. Det er et væsentligt element i regeringens politik om at sikre trygheden og tilliden til det danske pensionssystem”.
Realkreditudlån til boligformål stiger kraftigt:
Nationalbanken skriver , at ”Realkreditinstitutternes udlån til ejerboliger og fritidshuse fortsætter med at stige. Udviklingen understøttes af de fortsat lave obligationsrenter, stigende ejendomspriser og nybyggeri. Udlånet nåede i februar op på godt 1.515 mia. kr. – en stigning på knap 38 mia. kr. over de seneste 12 måneder. Det øgede realkreditudlån afspejles langtfra i tilsvarende fald i bankernes udlån til boligformål, der i samme periode blot er faldet med 3 mia. kr. Det stigende realkreditudlån er fortsat drevet af udviklingen i de større byer – særligt København, men er dog stadigt bredere geografisk funderet end i samme periode i 2016. I februar var nyudlånet således kun tæt på nul i 3 af landets 98 kommuner.”
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.