Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

PFA og Danica slås med afkast efter strategiskift

Linda

søndag 26. marts 2017 kl. 17:32

Markante ændringer i måden at organisere finansielle investeringer på i landets to største kommercielle pensionsselskaber ser ikke ud til at have forbedret investeringsafkastene: PFA og Danica er nu bundpropper i pensionsbranchen. S

elskaberne holder dog fast i de nye strategier, selv om det kan koste firmakunder.

Nye vinde har blæst ind over Danmarks to største pensionsselskabers investeringssetup de senere år. Danica har nået at fjerne store dele af formuen fra Danske Banks kapitalforvaltningsenhed Danske Capital og endda sendt det tilbage til banken igen. PFA har fået ny topchef i adm. direktør Allan Polack, og han har øget omkostningerne til investering og hyret masser af nye investeringsfolk til en helt ny strategi om såkaldt absolutte afkast.

Men lige lidt har det hjulpet. Tværtimod ser det ud til, at både PFA og Danica står over for et af de mest udfordrende år i nyere tid. Afkastene svigter mere end nogensinde. Set over de seneste tre år er ingen af selskaberne tidligere kommet så dårligt fra start, viser en analyse, udarbejdet af Økonomisk Ugebrev – på basis af afkast opgjort af det uafhængige analysebureau Morningstar.

Konklusionen er, at afkast opgjort på basis af årets første to måneder meget ofte er bemærkelsesværdigt træfsikre, når det gælder om at forudsige selskabernes afkast for hele året. Aktuelt i 2017 ligger Danica sidst i præsterede år til dato-afkast, mens PFA’s er næstsidst.

”Vi har lagt en ny strategi for vores investeringer i 2015, og den holder vi fast i. Når vores afkast er lidt lavere i årets første to måneder, skyldes det, at vi har færre aktier i middel risiko end mange af vores konkurrenter. Det bliver der ikke lavet om på, da vi mener, det er den rette risikoprofil for kunderne i dette segment. Det handler om ikke at tage mere risiko, fordi konkurrenterne gør det. Så nej – den nuværende situation giver mig ikke anledning til bekymring,” siger investeringsdirektør Anders Svennesen fra Danica.

Analysen viser også, at over de seneste tre år er det kun en gang lykkes et selskab at vende en dårlig start på året til en god slutning. Det var Topdanmark, der sidste år startede året med en femteplads, men endte på førstepladsen. Ellers ender selskaberne hver gang med højest at hoppe et par pladser over året i sammenligningerne. Kun i tre tilfælde er det lykkedes et selskab at hoppe flere pladser i afkastsammenligninger i løbet af et år. Værre endnu erkendte flere selskaber i sidste uges udgave af Økonomisk Ugebrev, at der netop er kommet et alt for voldsomt fokus på kortsigtede afkast hos deres kunder. Det øger kun presset på selskaberne for at præstere, også på kort sigt, og ugebrevets analyse viser ikke en sammenhæng mellem kortsigtede og langsigtede afkast. Men til gengæld er der sammenhæng mellem de placeringer, selskaberne opnår i forhold til hinanden. Og det er det billede, de sælger sig på over for firmakunderne. Med andre ord har kunderne svært ved at forholde sig til et afkast på 6 eller 8 procent, men nemmere ved at forholde sig til, hvem der klarede sig bedst og dårligst.

”Pension er langsigtet opsparing. Vi har derfor en målsætning om at have bedste afkast på 5-årssigt og at være i top 3 på 3-års-sigt. Det lever vi op til, hvilket viser, at vi over en årrække har haft en god og værdiskabende investeringsstrategi. Der vil ind imellem komme perioder på kortere sigt, hvor vi ikke ligger nummer 1, hvilket vi naturligvis har fokus på. Det er jo vores arbejde. Som aktiv langsigtet investor tager vi hele tiden forskellige redskaber i brug for at positionere os rigtigt, for at skabe bedst mulige afkast for vores mere end én mio. pensionskunder,” siger Anders Damgaard, koncernfinansdirektør i PFA.

Men nu og her er de store selskabers placeringer altså under pres. PFA er vant til at ligge nummer et eller to hvert eneste år. Sidste år blev det til en femteplads – og i år er de startet på sjettepladsen. Danica har ligget lavt i flere år, men en sidsteplads i år ser ikke godt ud, efter så mange ændringer i strategien. Spørgsmålet er nu, om firmakunderne regerer på det seneste års dårlige performance i både PFA og Danica.

læs hele udgivelsen her

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank