Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Trump tæt på at blive en historisk parentes

Linda

søndag 26. marts 2017 kl. 18:01

Donald Trump og det republikanske parti har nu bevist, at de måske nok kan vinde valg i USA ved hjælp af en blanding af løgn, vælgerundertrykkelse og anonyme politiske megadonationer.

Men de er efter alt at dømme ikke i stand til at regere i Washington. Det faktum, at en republikansk domineret kongres, efter i syv år konstant at have himlet op om ObamaCares påståede katastrofale følger, ikke er i stand til at samle et flertal for en tilbagerulning, betyder, at man fra nu af ikke længere kan tale om et republikansk flertal i Kongressen, skriver Jacob Kirkegård fra The Peterson Institute for International Economics i denne analyse.

Stadig mere tyder på, at Donald Trumps muligheder for at få sit politiske program vedtaget er meget små. Derfor skal man ikke længere forvente store skattelettelser eller andre markante lovændringer vedtaget og implementeret. Han risikerer med andre ord at forblive blandt de mest upopulære og ineffektive amerikanske præsidenter i USA’s historie.

Det er uklart, hvorfor Trump og Kongressens republikanske ledere låste sig fast på som det første store politiske mål at underminere ObamaCare, idet de må have vidst, at de ville få svært ved at samle et republikansk flertal for noget alternativ. Nu er det så blevet klart, at der reelt ikke eksisterer et sådant republikansk flertal i Kongressen. Det illustrerer, at det stærkt konservative Freedom Causus – som modsætter sig tilbagerulningen af Obama-Care ud fra det synspunkt, at man i stedet implementerer en række finansielle foræringer til dele af den amerikanske befolkning – reelt må betragtes som et uafhængigt parti, der er ganske ligeglade med hvordan ”deres” præsident klarer sig. Derfor kan man heller ikke længere tage det for givet, at Kongressen vil vedtage Donald Trumps foreslåede skattelettelser eller andre dele af hans ambitiøse valgprogram for den amerikanske økonomi.

Den mest kyniske udlægning af de seneste dages begivenheder i Washington er dog, at republikanernes hastværk skyldes, at man hurtigst muligt ønsker at lægge den uundgåelige Obama-Care-fiasko bag sig, og derefter se fremad mod nye skattelettelser. I denne version vidste Paul Ryan og Mitch McConnell hele tiden, at de ikke ville kunne samle flertal for en tilbagerulning af ObamaCare, og de har blot i de seneste uger forsøgt at vise deres kernevælgere, at de prøvede.

Selvfølgelig er der den mulighed, at når Donald Trump og det republikanske kongresflertal står over for det faktum, at de intet har fået gennemført i de første 100 eller 200 dage, vil de pludselig føle et sådant politisk pres, at de ganske simpelt er nødt til at vedtage et eller andet, uagtet de økonomiske konsekvenser. I den situation bliver muligheden for store ufinansierede skattelettelser naturligt nok større.

Man skal dog her huske på, at de fleste af de stærkt konservative medlemmer af Repræsentanternes Hus, som torpederede tilbagerulningen af ObamaCare, samtidig er finanspolitiske høge. Og hvis man er villig til at sige klart nej til den første vigtige afstemning i Trumps embedsperiode, er der ikke nogen grund til at tro, at man er villig til pludseligt at stemme for massive skattelettelser, bare fordi Det Hvide Hus eller de republikanske ledere synes, det er en god ide.

Trump og Kongressens republikanske ledere har et primært problem, nemlig at demokraterne i Senatet – som alle nemt kan mobiliseres til at bekæmpe Trump – kan blokere deres politik, med mindre den kan gennemføres via den såkaldte budget reconsiliation process, som kun kræver et flertal på 50 plus vicepræsidenten. Reglerne for denne proces er imidlertid komplicerede, hvorfor republikanerne har travlt, da den officielle deadline rent faktisk var i slutningen af januar, og de derfor allerede i dag er nødt til at forcere tempoet med deres sundhedsreform, uagtet at et uforberedt reformforslag på det nok mest kontroversielle politikområde næppe har mange muligheder for succes. Samtidigt er det klart, at tilbagerulningen af ObamaCare allerede er stærkt upopulær blandt de amerikanske vælgere – kun 17 procent synes i dag, at det nuværende forslag er den rigtige vej. Donald Trump og republikanerne kan derfor allerede have misset deres politiske vindue.

En Donald Trump, som i valgkampen slog sig stort op på, at han via sin erhvervserfaring kunne close the deal, har derfor med ObamaCare lidt et afgørende politisk nederlag. Han er ikke længere den bestemmende faktor i sit republikanske parti, hvor i stedet for udefrakommende organisationer som Club for GrowthHeritage Action eller Koch-brødrene til syvende og sidst sætter dagsordenen. For en præsident, som blev indsat for kun lidt over to måneder siden, er det en helt unik svag politisk position. Donald Trump får derfor ikke få held med markant at ændre det amerikanske samfund.

læs hele udgivelsen her

Jacob Funk Kirkegaard

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank