Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Vækst i dansk økonomi truet af flaskehalse

Linda

søndag 19. marts 2017 kl. 18:33

Beskæftigelsen øges fortsat især i lavproduktive sektorer, og der ses nu flaskehalse på arbejdsmarkedet.

En forudsætning for øget økonomisk vækst er derfor flere erhvervsinvesteringer, ikke mindst i digital transfomation, robotter og IoT, samt tilhørende kompetencer.

Beskæftigelsen er de seneste fire år især øget i lavproduktive erhverv i servicesektoren. Det betyder, at værdiskabelsen i samfundet kun er vokset meget begrænset og med aftagende styrke på det seneste, på trods af betydeligt flere på arbejdsmarkedet. Økonomisk Ugebrev har analyseret udviklingen i antallet af fuldtidsansatte lønmodtagere fra 1. kvartal 2012 til 4. kvartal 2016. Af de ekstra 126.256 fuldtidsansatte har langt over halvdelen fundet arbejdet inden for klassiske servicesektorer, blandt andet rejsebureauer, rengøring, hoteller, restauranter og undervisning, samt byggeri og anlæg.

Topscoreren er Danmarks Statistiks kategori ”Rejsebureauer, rengøring og anden operationel service” med ekstra 24.381 fuldtidsansatte lønmodtagere. På andenpladsen kommer byggeri og anlæg med ekstra 23.813 fuldtidsstillinger. På fem år er der kun kommet ekstra 9.693 fuldtidsstillinger i industrien, svarende til en fremgang på knap fire procent. Inden for kategorien handel er der kommet 12.811 ekstra fuldtidsansatte. I kategorien ”vidensservice”, dvs. advokater, revisorer og konsulenter, er der kommet 16.303 flere fuldtidsansatte.

Nationalbanken skriver i den seneste gennemgang om dansk økonomi, at ”hele stigningen i beskæftigelsen siden 2013 har fundet sted i den private sektor. Fremgangen har været bredt fordelt på erhverv, men har været særlig tydelig inden for handel og transport, erhvervsservice samt byggeriet. Arbejdsstyrken er blevet udvidet under opsvinget, og stigningen i beskæftigelsen har været større end faldet i ledigheden. Uden tilgang af arbejdskraft til at dække den stigende efterspørgsel ville væksten i økonomien allerede være gået ned i tempo.” Videre skriver Nationalbanken, at ”væksten i beskæftigelsen ventes at fortsætte, men i et mere afdæmpet tempo. Frem mod 2019 ventes beskæftigelsen af stige med yderligere 60.000 personer med afsæt i øget udbud af arbejdskraft som følge af allerede vedtagne reformer. Der er aktuelt kun få ledige ressourcer på arbejdsmarkedet. Arbejdsmarkedsgabet, der er et mål for, hvor meget beskæftigelsen kan stige, uden at der opstår pres i økonomien, er stort set lukket.”

Med andre ord er der nu er påtrængende behov for, at erhvervslivet begynder at investere mere i udstyr og processer, eksempelvis digital transformation, robotter, kunstig intelligens og IoT, som kan skabe forøget værditilvækst i erhvervslivet uden at det kæver mange flere ansatte. Økonomisk Ugebrev bragte for nylig en artikel om, at der fortsat er investeringstørke i dansk erhvervsliv, hvilket eksempelvis også afspejles meget godt i tal fra Danmarks Statistik omkring byggeriet. Nybyggeriet af nye fabriksbygninger og kontorejendomme er nærmest på et historisk lavpunkt.

Vismændene skriver i den seneste opdatering om dansk økonomi, at ”på baggrund af det mindskede beskæftigelsesgap i hoveder vurderes risikoen for pres på arbejdsmarkedet at være øget. En konsekvens heraf kan være, at det bliver sværere for virksomhederne at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, hvilket der i 2016 har været en stigende tendens til i bygge- og anlægserhvervene samt industrien.” Økonomisk Ugebrev har i artikler og analyser tidligere påpeget tre vigtige indsatsområder i erhvervspolitikken, hvor en målrettet indsats er hårdt tiltrængt, og hvor der kan skabes grundlag for fornyet og stærkere økonomisk vækst i samfundsøkonomien de kommende år.

For det første, at der skabes langt bedre vilkår for at børsnotere mindre virksomheder på det danske aktiemarked, hvor der står masser af risikovillig investeringskapital parat til at blive investeret i nye højteknologiske arbejdspladser. Læs artikel herom i dette tema.

For det andet er der fortsat et akut behov for at SMV universet af mindre virksomheder og iværksætter til nye finansieringskanaler, idet bankerne ikke løser denne opgave på grund af de forøgede risici.

For det tredje er der brug for målrettet fokus på fremme af digital transformation, robotter og nye forretningsmodeller i erhvervslivets underskov.

se tabel her

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank