Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nye lavprisprodukter udfordrer branchen

Linda

søndag 12. marts 2017 kl. 20:44

Hvor meget skal det koste at have en pensionsordning? Det spørgsmål bliver stadig mere relevant, idet mange danskere i dag betaler meget højere beløb i kroner og øre for at få administreret deres pensionsordning.

Selvom bevidstheden om, hvad man som pensionsopsparer betaler i omkostninger, fortsat er relativ lav, er der allerede flere alternative udbydere af pensionsforvaltning, som vinder frem. Et eksempel er APC, som de seneste år har overtager pensionsforvaltning for milliarder for danskerne, med tilbud om lave administrationsomkostninger og højt investeringsafkast. APC’s forretningsmodel omtaler vi særskilte artikler i den kommende udgave af Økonomisk Ugebrev.

Baggrunden for, at pensionsselskaberne bliver presset, er i bund og grund fremkomsten af nye ekstremt billige investeringsprodukter. Økonomisk Ugebrev Formue har på det seneste beskrevet udvalget af de såkaldte EFT’ere, hvor investor kan investere i en slags indeksfonde med til 0,2 procent i administrationsomkostninger og med kursspænd og kurtager inden 0,1 procent. I forhold til pensionsselskaberne – og også de fleste banker – udgør disse muligheder en enorm trussel mod indtjeningsmodellen.

Økonomisk Ugebrev vil i de kommende udgaver beskrive konkrete eksempler på, hvad danskere betaler af omkostninger i pensionsselskaber. Omkostningerne kan let løbe op i halvanden procent af eksempelvis en opsparing på 4 mio. kr., svarende til 60.000 kr. årligt. Spørgsmålet er, hvad opsparerne får for de 60.000 kr., og om man kan få det stort set samme andre steder.

Sådan har vi gjort
Økonomisk Ugebrevs Survey om danskernes syn på pensionssektoren, det vil sige både banker, pensionsselskaber og arbejdsmarkedspensionskasser, er her gennemført for første gang. Spørgsmålene, som er meget overordnede, vil i en proces over de kommende år blive yderligere forfinede med mere fokuserede spørgsmål. Vi har i dette survey forsøgt at få en overordnet forståelse af, hvor vores læsere har deres pensionsordninger, og hvordan de opfatter service, vilkår, investeringsafkast og omkostninger. Spørgsmålene er udsendt til ca. 8000 modtagere, som er tilmeldt enten som abonnenter på Økonomisk Ugebrev Formue eller som modtagere af nyheder fra Økonomisk Ugebrev Flash News. Svarene er anonymiserede.

Økonomisk Ugebrev har dermed fra udbyderen af surveyet kun modtaget summariske svar omkring de enkelte spørgsmål. Der er typisk tale om mere velstående og investeringsinteresserede danskere med en betydelig formue. Vi anser populationen for at være mere kyndige og indsigtsfulde omkring pensionsforhold end gennemsnittet af danskere. Vi har modtaget knap 400 svar, hvilket vi anser for meget tilfredsstillende, og for vurderede virksomheder med mere end ti svar anser vi resultaterne for at være repræsentative. Som det fremgår af figuren har 57 procent af respondenterne en samlet pensionsopsparing på over 3 mio. kr. hvilket er betydeligt over gennemsnittet for danskernes pensionsopsparing. 15 procent af respondenterne, svarende til 60 personer, har en pensionsopsparing på over 10 mio. kr. Hele 78 procent har en kapital- eller ratepension i banken, hvilket er langt det mest udbredte i dette svarunivers. Af svarene fremgår også, at hver pensionsopsparer typisk har to-tre forskellige pensionsordninger.

Således fremgår det, at 46 procent har en pensionsordning via en firmaordning i et kommercielt selskab. Og 28 procent har pensionsopsparing via en arbejdsmarkedspension. Endelig oplyser 35 procent, at de har opsparing til pensionen i eget firma, ejendomme eller andet. Lidt mere velstående danskere vælger altså at lægge deres ”pensionsæg” flere forskellige steder, måske på grund af ønsket om en risikospredning, eller fordi deres de har været i forskellige virksomheder med forskellige typer pensionsordninger.

læs hele udgivelsen 

MWL

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank