Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fortsat investeringstørke i dansk erhvervsliv

Linda

søndag 05. marts 2017 kl. 21:09

Erhvervslivets samlede investeringer i maskiner og andet udstyr er i hvert eneste kvartal i 2016 faldet i forhold til det foregående kvartal.

I den officielle BNP-opgørelse for fjerde kvartal, som kom i denne uge, var investeringerne på papiret rekordhøje med fremgang på 3,8 procent. Men væksten skyldes alene import af skibe fra udlandet.

Danmarks BNP-vækst var i fjerde kvartal 2016 på 0,2 procent, oplyste Danmarks Statistik (DS) forleden. Ifølge de officielle tal bidrog erhvervslivets investeringer i maskiner og transportmidler med 0,2 procent i såkaldt ”vækstbidrag.” Uden dette bidrag var den samlede vækst endt på nul.

DS oplyser også, at erhvervslivets investeringer i høj grad blev trukket frem af import af skibe fra udlandet, som også tæller med under erhvervsinvesteringer. Ifølge BNP-tallene steg erhvervslivets investeringer i fjerde kvartal med 1,2 mia. kr. i faste priser, men importen af skibe i kvartalet steg med 1,4 mia. kr. Dermed var der i realiteten tale om faldende investeringer i maskiner og udstyr, ekskl. skibe.

Tallene fra DS viser også, at mens udviklingen i erhvervslivets investeringer hen over 2015 var stigende fra andet kvartal 2015 til første kvartal 2016 – med 2,6 mia. kr. eller 10 procent – har der været en klar tendens til faldende investeringer gennem hele 2016 – fra 28,4 mia. kr. i faste priser i første kvartal 2016 til 27,2 mia.kr. i fjerde kvartal 2016.

Bidraget til BNP-væksten fra faste bruttoinvesteringer (ekskl. boliger) er faktisk de seneste to kvartaler alene drevet af skibsimport. Billedet er således det samme fra andet til tredje kvartal 2016, hvor væksten alene blev drevet af øget import af skibe. Samlet ligger erhvervslivets investeringer i maskiner og udstyr, målt i faste priser, en spids hø-jere i andet halvår 2016 i forhold andet halvår 2015.

Mindre risikabelt at ansætte
Erhvervslivets samlede investeringer i 2016 endte dog 6 procent højere end i 2015, da især første halvår 2015 var meget svagt investeringsmæssigt, mens andet halvår 2015 var meget stærkt. Men gennem 2016 har der altså været en bekymrende udvikling i erhvervslivets investeringer i maskiner og udstyr, med fald kvartal for kvartal.

Spørgsmålet er nu, hvordan udsigterne er for erhvervslivets investeringer i 2017. Ifølge Økonomiministeriets prognoseoversigt venter de fleste prognosemagere en fremgang i erhvervsinvesteringerne på mellem 2 og 4 procent i år. Alle undtagen Dansk Industri angiver prognose-estimater inkl. skibe, hvorved import af skibe altså tæller med i tallene hos næsten dem alle.

I den seneste Økonomiske Redegørelse (side 80) skriver regeringen om erhvervsinvesteringerne, at de fortsat ventes at vokse langsomt. Under overskriften ”Produktionsapparatet udbygges kun langsomt” hedder det, at ”nettoerhvervsinvesteringerne, det vil sige investeringerne opgjort efter nedslidning af kapitalapparatet, øges ganske vist i prognose-årene, men vil ligge på et lavt niveau. Udbygningen af kapitalapparatet er stagneret siden 2009, og nettoinvesteringerne har i nogle år siden 2010 været negative.”

Nemmest at fyre folk
Videre skriver regeringen, at ”den lave tilvækst i udbygningen af kapitalapparatet (nettoinvesteringerne) skal ses i lyset af, at væksten og forventningerne til den fremtidige vækst har været på et relativt lavt niveau siden 2009 (…) Usikkerheden har formentlig medført, at det har været mere attraktivt at øge produktionen med arbejdskraft, som kan afskediges, hvis den ventede efterspørgsel udebliver, frem for gennem investeringer i ny kapital, der kun vanskeligt kan omgøres, hvis efterspørgselsfremgangen udebliver.” Lige netop dette er forklaringen på den svage udvikling i erhvervslivets produktivitet.

Nationalbanken skriver om erhvervsinvesteringerne i sin kvartalsoversigt, at ”der ventes også fremgang i de private investeringer de kommende år. Det afspejler en strammere kapacitetssituation.” Regeringen er kun delvist enig og forventer, at et øget kapacitetsbehov især vil blive søgt dækket ind med mere arbejdskraft, fordi det er en mere fleksibel måde at øge kapaciteten på end dyre maskininvesteringer.

”Øget økonomisk-politisk usikkerhed i Europa og USA kan i år have medvirket til, at erhvervstilliden og særligt produktionsforventningerne er faldet tilbage i andet halvår af 2016 (…) Materialeinvesteringerne har også udviklet sig svagt i første halvår 2016 efter en relativt høj vækst i 2015. Materielinvesteringerne ventes at tiltage meget gradvist i prognoseårene,” skriver regeringen.

læs hele udgivelsen her

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank