Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Investorerne kræver full service fra aktiemæglere

Linda

søndag 05. marts 2017 kl. 21:29

Kunderne er glade, hvis en obligationsmægler er god til at stille skarpe priser. For aktiemæglerne er billedet helt anderledes.

Her forventer investorer og porteføljemanagere en fuld pallette af service, kompetence og selskabsindsigt fra analysehusenes side. Det viser Økonomisk Ugebrevs årlige Børsmæglerrating på aktiesiden.

Investorerne er blevet bedt om at vurdere vigtigheden af forskellige parametre, og det bliver anset som ekstremt vigtigt, at mæglerne har indsigt i de fundamentale forhold bag selskaberne. Men alle de andre parametre, vi har spurgt om, anses også for at være vigtige. Ud fra denne indsigt er det også logisk, at Nordea og Danske Banktopper ratingen. Det er dem, som performer stærkt på alle parametre. Deres karakterer ligger også tæt op ad hinanden, bortset fra at Danske Bank er et hestehoved foran på kvaliteten af ordreeksekvering, og at de to mæglere har varierende styrker på de forskellige sektorer: Med Michael Novod som ankermand står Nordea stærkest på farma, men Nordea må efter flere fratrædelser (se side 12) se sig slået af rivalen i næsten alle andre sektorer.

Carnegie bytter sidste års fjerdeplads ud med en tredjeplads, og af de specifikke karakterer fremgår, at det især er den dybe forståelse af selskaberne, der gør indtryk på kunderne. Analysechef Lars Topholm er ”superglad” for resultatet, særligt i betragtning af, at man i løbet af året har mistet to af bærende analytikere – small cap- og industrianalytikeren Claus Almer er gået til Nordea, mens finansanalytikeren Asbjørn Mørk er gået til Danske Bank.

”Vi har diskuteret meget, hvordan man fylder huller ud, og det er populært at stjæle fra hinanden. Men hvad får vores kunder mest ud af? De vinder jo ikke noget ved, at vi tager en fra en konkurrent, som så er ude af markedet i tre eller seks måneder. Vi tog Asbjørn ind, da han var helt ung, og byggede ham op til at være en stjerne. Det håber vi, vi kan gentage,” siger Lars Topholm.

ABG Sundal Collier, som har byttet placering med Carnegie, har især sin styrke på to områder: Man får en meget høj karakter for serviceniveauet i salgsdesken, og så bliver man betragtet som en af de to bedste inden for analyse af selskaber i den finansielle sektor – et arbejde, som den højt ratede analytiker Jakob Brink bestyrer. Bortset fra dette har ABG Sundall Collier gjort det til sit varemærke at hjælpe fondsbørsens mindre aktier til opmærksomhed fra investorernes side. Ambitionen er at dække 50 danske aktier, og for indeværende er man oppe på 43.

”Der er nogle ting i ratingen, jeg glæder mig over, og så er der nogle ting, jeg mener, vi kunne gøre bedre. På den positive side synes vores kunder, at vi har et højt serviceniveau, og at kvaliteten af vores regnskabsanalyser er høj. Og det er jo de to ting – service og regnskabsanalyse – vi lever af. At vi går tilbage til en fjerdeplads er, som det er. Vi har dygtige konkurrenter, og jeg anser det ikke som et niveauskifte,” siger managing partner Tue Østergaard.

SEB kommer ind på femtepladsen, men det er bedømmelsen fra IR-managerne, der trækker ned, mens bedømmelsen fra porteføljemanagerne er på niveau med eller lidt over den, der tilfalder Carnegie og ABG på de foregående pladser. Men analysechef Søren Samsøe mener, man reelt ligger endnu bedre. ”Billedet (fra børsmæglerratingen, red.) stemmer langt fra overens med den feedback, SEB får fra de større institutionelle investorer i Danmark og udlandet,” siger han.

Som nævnt i boksen ”Sådan har vi gjort” vil det ganske rigtigt trække ned i vores rating, hvis man i al væsentlighed koncentrerer sin indsats på få, men store kunder. Der er da også relativt få respondenter, som kender SEB nok til at give den specifikke karakter, og disse kunder giver generelt høje karakterer, selv om der også er undtagelser i det billede – f.eks. får SEB forholdsvis lave karakterer for sin evne som speaking partner og for sit prisniveau.

For Jyske Bank er aktiemægling over for professionelle kunder ikke noget stort område, og på den overordnede karakter er man da også et stykke fra de mere dedikerede konkurrenter. Morten Byrdal, der er head of trading i banken, glæder sig først og fremmest over, at karakteren er højere end i de foregående år. ”Vores setup vil ikke kunne matche dem, der satser på de helt store institutionelle kunder. Vi fokuserer på de kunder, hvor vi kan gøre en forskel, og disse er ikke i level 1 hos de store banker. Men det er på analyse-delen, vi må tilbage på værkstedet og se, hvad vi kan gøre bedre. Det er der, vi skiller os mest ud – med hensyn til f.eks. ordreeksekvering ligger vi på niveau med de fleste andre,” siger Morten Byrdal.

Handelsbanken har tidligere været blandt de store spillere, eller i hvert fald blandt de tunge i henseende til kvaliteten af deres analyser. Efter finanskrisen tilpassede man på nordisk plan forretningen, således at nogle danske aktier bliver dækket fra andre hovedstæder, og omvendt. Det har kostet hårdt på ratingen og antallet af kunder, min ifølge analysechef Dan Togo Jensen er der ingen planer om at ændre i setuppet.

”Vi mener, at vi anvender de ressourcer, der skal til for at have en profitabel forretning, der ikke kun baserer sig på danske kunder. Vi har fire analytikere placeret i København med hvert deres sektoransvar. Den øvrige dækning foregår fra det øvrige Norden, hvor det nu giver mening ud fra et sektorperspektiv. Vi vil fastholde vores fokus på de største danske kunder og på de kunder, som ønsker at betale for vores service. Derudover vil vi fastholde det høje serviceniveau, vi har over for danske selskaber i deres formidlingsindsats i forhold til såvel danske som udenlandske investorer,” siger Dan Togo Jensen.

Sydbank plejer at være med i ratingen men har i år ikke fået bedømmelser nok til at komme med. Analysechef Jacob Pedersen antager, at det har at gøre med en omlægning sidste år, hvor han afløste den tidligere analysechef Bjørn Schwarz. Det har i en periode kostet dækning af nogle selskaber. ”Vi har været meget stolte over det i de år, hvor vi har været med på listen. Men vi kommer ikke til at justere vores forretningsmodel, og vi har ikke et setup, der er rettet mod hverken IR-folk eller de institutionelle investorer,” siger Jacob Pedersen.

se tabel her

læs hele udgivelsen her

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank