Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Bank mister tronen som største aktiemægler

Linda

søndag 05. marts 2017 kl. 21:36

Det danske aktiemarked undergår i disse år store omvæltninger. Danske Bank er væltet af tronen som største aktør.

Udenlandske finanshuse dominerer i topti. For flere C20-aktier står automatisk algoritmehandel for over 60 procent af omsætningen. Knap halvdelen af handlen med danske aktier ligger i udlandet.

Dansk Banks historiske førerposition på det danske aktiemarked er brudt. I januar 2017 var den danske storbanks markedsandel på det danske aktiemarked 8,2 procent, svarende til et dyk på 3,6 procentpoint siden januar 2014. Største aktør på det danske aktiemarked er i dag Deutsche Bank, efterfulgt af Nordea og Morgan Stanley. Danske Bank er altså dumpet ned på en aktuel fjerdeplads, viser markedsstatistik fra NasdaqOMX Copenhagen.

Blandt de ti største aktiemæglere på det danske aktiemarked er syv udenlandske, og kun tre med base i Danmark, nemlig Nordea, Danske Bank og Nordnet, som maser sig ind på en ottendeplads med en markedsandel på knap 4 procent. Udviklingen mod langt mere udenlandsk dominans på det danske aktiemarked afspejler flere tendenser:

Algoritmen vinder frem 
For det første står automatiseret algoritmehandel bag 57 procent af den samlede aktiehandel på NasdaqOMX Copenhagen, og i nogle enkeltaktier er andel betydeligt højere. Algoritmehandel står især udenlandske handelshuse bag. For det andet er den høje udenlandske omsætningsandel en naturlig konsekvens af, at udenlandske investorer ejer over halvdelen af aktiekapitalen i de danske selskaber. For det tredje er danske institutioner blevet en relativt mindre aktør på det danske aktiemarked, på grund af øget geografisk risikospredning i aktieporteføljerne. Grundlæggende medfører udviklingen pres på de hjemlige aktiemægleres direkte indtjening på aktiehandel, dels fordi deres omsætning er faldende, og dels fordi der er pres på kurtagesatser og kursspænd.

Dette indtjeningspres vil blive forstærket yderligere, hvis danskerne for alvor tager ETF-kontrakter til sig, da både omkostninger og kursspænd er markant lavere end på de traditionelle investeringsbeviser. Tal fra NasdaqOMX viser således, at de største formidlere (Bankinvest, Nordea og Danske Bank) omsætter for 8-10 mia. kr. i investeringsbeviser for deres kunder hver måned.

Med det typisk høje kursspænd på ca. 0,4 procent betyder det en ekstraindtægt på op mod 40 mio. kr. månedligt for hver af de store aktiemæglere. På likvide danske aktier og ETF’er er kursspændet typisk under 0,1 procent.

Andelen af algoritmehandel har de seneste år ligget nogenlunde konstant i underkanten af 60 procent af den samlede omsætning. Blandt de ti største aktiehandlere på det danske aktiemarked er flere aktører, som stort set kun dyrker denne disciplin, eksempelvis ved at tracke og spejle de store danske aktiemægleres handelsmønster i markedet, med henblik på at frontrunne gode investeringsideer. Eksempler er Hudson River Trading og Susquehanna International Securities, som man ellers ikke hører meget til. Lynhurtig HFT-handel antages at udgøre ca. 10-15 procent af den samlede danske aktiehandel.

Favoritter for algotradere
De såkaldte algotradere har tydeligvis udvalgt sig nogle yndlingsaktier, som de er ekstra aktive i, viser data fra NasdaqOMX. Eksempelvis udgør maskinhandel 64 procent af den samlede omsætning på det danske aktiemarked i Nordea, 62 procent i Chr. Hansen og Lundbeck og 60 procent i DONG og Coloplast.

Algotraderne gør livet sværere for de store institutioner, som gerne vil handle større blokke på markedet, uden hverken at påvirke kursdannelsen eller afsløre deres hensigter. Netop dette har givet grundlag for de såkaldte Dark Pools, som ret best er markedspladser, hvor alt foregår i hemmelighed. Eksempler på Dark Pools, som skal hjælpe med at gennemføre store blokhandler, er PositBats CXEUBS MTF, og også fondsbørsen har en dark pool.

Ifølge analysefirmaet Fidessa har NasdaqOMX en samlet markedsandel på handel med danske aktier på lidt over 50 procent, mens lidt under halvdelen af omsætningen er ligeligt fordelt på åbne, elektroniske markedspladser.

Se top 25 markedsandele her .

læs hele udgivelsen her

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank