Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kunder beskylder PFA for talfusk: Går til tilsynet

Linda

søndag 26. februar 2017 kl. 12:53

Manipulerede medlemstal, tilbageholdt information og brudte løfter er en del af den kritik, som en række kunder i PFA nu fremsætter mod PFA Pension.

De kan dokumentere, at PFA har givet dem forkerte og for sene oplysninger, og de kræver nu Finanstilsynet på banen for at tjekke om tal og løfter fra PFA holder vand.

Flere pensionister fra den tidligere Pensionskasse for Værkstedsfunktionærer, der netop er blevet sat markant ned i de månedlige pensionsudbetalinger, rejser nu alvorlige og begrundede mistanker om, at Danmarks største pensionsselskab forsøger at manipulere med begrundelser for deres lavere pensioner. Som omtalt i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev handler sagen om godt tusind pensionister i PFA, der i gennemsnit er blevet sat 5000 kr. ned i deres pensionsudbetalinger fra årsskiftet. PFA’s begrundelse for at nedsætte pensionerne er længere levetider, lave renter og øgede krav til hensættelser. Nedsættelsen for de tidligere medlemmer af Pensionskassen PVJ for Værkstedsfunktionærer, strider efter deres opfattelse mod, hvad PFA lovede dem, ved overtagelsen af pensionskassen ved udgangen af 2010.

Nu mistænker flere kunder PFA for at manipulere med oplysningerne i sagen, og de vil nu have Finanstilsynet til at undersøge sagen.

”Hele vejen igennem er PFA kommet med usandheder, og pensionsselskabet har nægtet at forholde sig til vores spørgsmål. Vi vil eksempelvis gerne vide, hvor mange medlemmer, der er tilbage fra vores pensionskasse, Vi tror, der er masser af penge tilbage, og at PFA gerne vil have fingre i vores pensioner. I et dokument skriver PFA, at der er 824 medlemmer, men efter et møde i PFA får vi pludselig at vide, at der kun er 700 medlemmer tilbage, og det kan jeg dokumentere. For mig viser det, at PFA ikke har rent mel i posen i denne sag. Derfor mener jeg, at Finanstilsynet må undersøge tallene,” siger et af medlemmerne, Svend Aage Eeg.

Antallet af tilbageværende medlemmer er vigtig, fordi der vil være flere penge i kassen, hvis færre medlemmer skal dele den ekstra pengekasse. Han har lavet mange beregninger på både medlemstal og størrelsen af kapitalen i pensionskassen. Men PFA har afviser at forholde sig til regnestykkerne.

Tilbageholdt information?
Et andet medlem, John Andersson, er også stærkt utilfreds med informationerne i PFA. I foråret 2015

fik han en henvendelse fra PFA, der gerne vil flytte ham til deres bank. Midt i den skriftlige dialog får han til sin forbløffelse pludselig en mail fra PFA, hvor der står, at han snart bliver sat ned i pension. Det sker altså over et år før PFA officielt meddeler kunderne, at de skal sættes ned i pension.

”Jeg har overhovedet ingen tillid til de tal, de præ-senterer for os, og jeg mistænker dem for med fuldt overlæg at snyde med tallene. Jeg mener, at Finanstilsynet må gå ind i det her. Det kan jo ikke være rigtigt, at man på den måde kan manipulere med tingene,” siger John Andersson. PFA erkender, at det har været på tegnebrættet at sætte disse pensioner ned i et stykke tid. Hvor længe vil man dog ikke ud med.

”Vi har løbende vurderet, hvorvidt der fortsat var grundlag for at udbetale det ugaranterede tillæg til de tidligere PVJ-medlemmer. I nogen tid forud for brevudsendelsen i juli 2016 om nedsættelsen af tillægget, havde vi lavet en vurdering af, at der af de føromtalte grunde ikke længere var mulighed for at fortsætte udbetalingerne af tillægget til medlemmerne,” skriver kommunikationsdirektør Mikkel Friis-Thomsen fra PFA i en mail til Økonomisk Ugebrev.

Det store spørgsmål er så, hvad der er sket fra foråret 2015, hvor katten altså slap ud af sækken fra en salgsmedarbejder i PFA om nedsættelsen af pensionerne. Ser man på afkastene har det været gode tider for pensionsbranchen. PFA beretter selv i deres pressemeddelelser om nogle af branchens bedste afkast, som ellers var et argument for at nedsætte pensionerne. Renteudviklingen har ligget stabilt, så størrelsen af hensættelserne kan næppe være steget meget, som var det andet argument. De længere levetider er altså sværere at få svar på, når PFA bruger forskellige tal for, hvor mange medlemmer, der er tilbage. Det er her kunderne mistænker PFA for at manipulere tallene.

De tidligere medlemmer af Værkstedsfunktionerne hæfter sig også ved PFA’s løfter tilbage i 2010, hvor de blev overtaget af PFA. I et referat fra generelforsamlingen, hvor det blev vedtaget, står der: ”Det var væsentligt at have for øje, at en ugaranteret pension kan falde bort, hvis der ikke er kapital til at udbetale pensionen. Bestyrelsen havde forespurgt PFA om dette forhold, og PFA havde bekræftet, at under de givne forudsætninger forventede PFA at kunne fastholde depotrenterne de næste fem til ti år, i hvilken periode de ugaranterede pensioner ikke skulle kunne komme i fare,” fremgik det.

Læs det fulde svar fra PFA’s Kommunikationsdirektør Mikkel Friis-Thomsen her .

læs hele udgivelsen her

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank