Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske giganters fremtidstro bag dramatisk investeringsboom

Morten Sørensen

torsdag 06. april 2023 kl. 11:25

Investering

En lang række af Danmarks største virksomheder skruer i 2023 markant op for deres investeringer – med op til en fordobling. Topledelserne har i et historisk perspektiv for tiden usædvanlig stor selvtillid om deres strategier og til markeder. Baggrunden er, at de danske giganter efter et par supergode år har meget store finansielle ressourcer, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.

Det store danske erhvervsliv er nu parat til at satse hårdt og dristigt på fremtiden.

Seks af de mest investeringstunge danske virksomheder vil i 2023 øge de samlede investeringer i deres produktionsapparat til 124-132 mia. kr., fra cirka 93 mia. kr. i 2022, svarende til en stigning på ca. 40 pct. Med denne milliardsatsning udtrykker ledelserne i de store danske virksomheder fra vidt forskellige brancher en historisk fremtidstro. For de fleste af dem kommer investeringsboomet efter et par usædvanligt gode år.

Nok så interessant: I flere af virksomhederne er opgangen i investeringerne ikke udtryk for, at de foretager nogle kortsigtede ekstraordinært store investeringer. Investeringernes run rate forventes at blive på det høje niveau i en længere periode, viser selskabernes årsrapporter og de kommentarer, som deres topledelser er kommet med til analytikere og investorer.

Dramatisk løft hos Novo Nordisk

Den største relative stigning står Novo Nordisk for: Her skal investeringer i property, plant and equipment løftes til 24 mia. kr., fra 12,1 mia. kr. i 2022 og 6,3 mia. kr. i 2021. Det betyder et markant niveauskifte for den mest værdifulde danske virksomhed. 

Novo Nordisk investerede indtil for få år siden mindre end koncernens af- og nedskrivninger, og koncernen holdt dermed – ud fra en regnskabsmæssig betragtning – ikke sit produktionsapparat ved lige. 

Set fra et investorsynspunkt betyder den store satsning også en ændring af Novo Nordisks profil fra at være en solid pengemaskine til i højere grad at blive en vækstvirksomhed, der er klar til at tage flere forretningsmæssige og strategiske risici. 

Ifølge koncernchef Lars Fruergaard Jørgensens kommentarer efter årsrapporten afspejler den dramatiske vækst i investeringerne Novo Nordisks ”innovationsbaserede vækststrategi”. Et stigende salg af diabetesmedicin, og nu især medicin mod overvægt, giver nyt momentum. De forøgede investeringer skal især sættes i øget produktionskapacitet for aktive farmaceutiske ingredienser og i mere fill finish-kapacitet for produkter over hele Novo Nordisks terapi-spektrum. 

Novo Nordisks topchef understreger, at i de kommende år skal investeringerne holdes på en ”lav tocifret procentandel” af omsætningen, som i 2022 var 176 mia. kr., og som i 2023 kan nå 190-200 mia. kr. Det er en vækstsatsning, understreger han: Investeringerne vil indebære ”potential upsides to forecasts.”

Ørsted og Mærsk satser endnu mere

Ørsted vil i 2023 stadig opretholde positionen som Danmarks mest investeringstunge virksomhed. Topchef Mads Nipper forudser for 2023 investeringer på 50-54 mia. kr., mod bruttoinvesteringer i 2022 på 37,4 mia. kr. Ørsted fortsætter med at udbygge sine store globale investeringer i vindkraft: Store investeringer i vindparker ud for Taiwan, Nordeuropa og det nordøstlige USA samt i onshore vindprojekter i USA og Europa.

A.P. Møller-Mærsks investeringer vil i 2023 og 2024 nærme sig niveauet i Ørsted. Topchef Vincent Clerc forudser i seneste årsrapport, at Mærsk i to-årsperioden 2023-2024 vil investere 10-11 mia. dollar – altså et årligt gennemsnit på 5-5,5 mia. dollar (34-38 mia. kr.), mod 4,2 mia. dollar i 2022 og 3 mia. dollar i 2021. CFO Patrick Jany understregede efter årsrapporten, at investeringerne på 5-5,5 mia. dollar per år er i organisk vækst og altså ikke omfatter eventuelle opkøb. 

Med investeringsniveauet i 2023 vil A.P. Møller-Mærsk have nået sin run rate for investeringer i den integrerede vækststrategi (der indebærer investeringer i hele transportkæden med havne og logistikfaciliteter) og i fornyelsen af flåden med nye mere klima-venlige methanol-drevne skibe.

Demonstrativ tillid til fremtiden 

Vestas’ topchef Henrik Andersen vil ifølge årsrapporten for 2022 løfte investeringerne i 2023 til omkring 1 mia. euro. I Vestas er der altså også udsigt til et markant niveauskifte: I de foregående år har investeringerne ligget på 600-750 mio. euro om året.

Vindmøllekoncernen, der har kæmpet med at rette op på indtjeningen de seneste år, udviser altså også en demonstrativ tillid til fremtiden. Også Rockwools CEO Jens Birgersson vil – i tillid til prognoserne for de kommende års marked for isoleringsmateriale – løfte investeringerne markant, selvom omsætningen i 2023 ventes at falde med indtil 10 pct.

I Carlsberg skal den nye topchef Jacob Aarup-Andersen styre en opgang i investeringerne på omkring 25 pct., fra 4 mia. kr. i 2022 til 5 mia. kr. i 2023. 

Fra kabelvirksomheden NKT med CEO Alexander Kara i spidsen kan der ventes en betydelig opgang i investeringer i de kommende år i takt med, at koncernen får stadigt flere store ordrer. 

NKT udstråler tillid til, at virksomheden kan få sin del af de kommende, nye ordrer på kabelforbindelser til off­shore vindprojekter og til udbygningen af den elektriske infrastruktur i både Europa og Nordamerika. NKT’s nye investeringer vil muligvis blive finansieret med en kapitaludvidelse på op til 7 mia. kr.

Uden for gruppen af børsnoterede virksomheder har Lego allerede fra 2021 og især 2022 sat investeringerne op på et langt højere niveau end i de foregående år. Alt imens Danfoss ifølge årsrapporten vil fortsætte med et ”højt” investeringsniveau i hvert fald frem til 2025.

Større forskel mellem top og bund

De meget ambitiøse ekspansionsplaner i de største virksomheder vil betyde, at den stigende forskel på de store og stærke virksomheder på den ene side, og de mindre og mellemstore på den anden, sandsynligvis vil blive endnu større i de kommende år.

Planerne betyder også, at den forretningsmæssige risikotagning i flere af de store virksomheder bliver højere. Dels skal det fremtidige salgs- og indtjeningsniveau leve op til forventningerne bag det høje investeringsniveau, og dels skal selve investeringerne føres ud i livet uden alt for mange af de uventede problemer, der næsten altid dukker op i store bygge- og konstruktionsprojekter – og som f.eks. Ørsted har oplevet i de seneste år.

De store danske virksomheder og deres ledelser må i disse år i enestående grad tro på sig selv, deres strategier, deres kompetencer og deres markeder.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank