Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nykredits vækstplaner: Kun banken vokser

Linda

søndag 26. februar 2017 kl. 13:50

For et år siden lød meldingen fra Nykredit, at koncernen forventede at øge risikoeksponeringen med 30 mia. kr. frem mod 2019 i form af øgede udlån.

Det var en af tre vigtige forklaringer på højere bidragssatser og en senere børsnotering. Siden er udlånet i realkreditten faldet markant, mens bankudlånet er vokset tilsvarende.

Nykredit-koncernen oplever i disse år et markant fald i bruttoudlånet i realkreditten, mens banken vokser voldsomt. Regnskabet for 2016 viser, at udlånet kun har været stigende i Nykredit Bank – med 8 mia. kr. det seneste år. Hele stigningen er gået til erhvervsudlån, der er vokset med mere end 20 procent, og som traditionelt er betydeligt mere risikable ved konjunkturudsving end udlån til private.

På koncernens kerneområde – realkreditudlån – har der været direkte tilbagegang i 2016, og tilbagegangen har været næsten lige så stor som fremgangen i banken. Realkreditudlånet er i løbet af 2016 faldet med 7 mia. kr. I visse erhvervsmedier har det fejlagtigt været omtalt som fremgang, fordi kursværdien af udlånet er steget i takt med, at renten er faldet. Men bundlinjen er, at koncernens samlede udlån, altså bank plus realkredit, blot er steget med en enkelt mia. kr., til 1162 mia. kr.

Ambitioner for banken
Udviklingen viser altså for det første år, siden bidragsstigninger og børsplaner blev lanceret, at de forhøjede bidragssatser er gået til at finansiere en markant stigning i bankens erhvervsudlån. Koncernledelsen har ellers gentagne gange afvist, at realkreditkunderne skulle betale højere bidragssatser, for at ledelsen kunne finansiere nye bankeventyr. Men fremgangen for banken er betydeligt større end udlånsvæksten for branchen som helhed.

”Det strider helt mod de meldinger ledelsen tidligere er kommet med. Den har igen og igen afvist, at den ekstra polstring fra bl.a. højere bidragsbetalinger skulle gå til vækst i banken. Det er helt utilfredsstillende, at realkreditkunderne dermed skal finansiere nye bankeventyr. Det er netop i banken, koncernen tidligere har tabt enorme beløb, og som realkreditkunde er det svært at acceptere, at man nu igen skal finansiere nye risikable bankaktiviteter,” siger formand for Consum Jens Vesterbæk. I koncernregnskabet for et år siden var der i alt tre områder, hvor ledelsen forventede øgede risikoeksponering. For det første ændrede modelmetoder fra Finanstilsynet. Det er fuldt gennemført i tredje kvartal 2016. For det andet var der ændrede kapitalkravberegninger, som over de kommende år ville belaste med 25 mia. kr. Heraf er de 17 mia. kr. allerede gennemført i tredje kvartal 2016. For det tredje skulle der komme risikoeksponering fra øgede udlån, beskrevet i Forretningsplan 2018.

Ifølge Økonomisk Ugebreves beregninger betyder det, at der mangler at blive gennemført for omkring 8 mia. kr. i risikoeksponering fra ændrede kapitalkravsberegninger. Herudover viser det sig nu, at forretningsvækst for realkreditdelen har vist et minus – altså mindre belastning i niveauet 18 mia. kr. i 2016, mens der er en forøgelse på 4 mia. kr. i banken. Det betyder, at hvis ledelsen fastholder planen fra et år siden om en risikoeksponering på 400 mia. kr., når vi om to år træder ind i 2019, er der lagt op til en udlånsvækst, der øger risikoeksponeringen med 44 mia. kr. de kommende to år.

Astronomiske planer
I det nye regnskab skriver ledelsen ikke et ord om, hvorvidt den stadig har denne vækstambition, som altså aktuelt virker urealistisk. Direkte forespurgt oplyser Nykredit, at planerne om eventuel børsnotering betyder at man ”ikke længere kommer med outlook på risikoeksponeringer som en fast del af regnskabsrapporteringen.”

”Vi kan dog oplyse, at vores forventninger til risikoeksponeringerne fortsat er i den størrelsesorden, der tidligere er udmeldt,” skriver Nykredit i et svar. Dermed er der lagt op til, at der skal skrues voldsomt op for væksten i år og næste år.

Hvis hele denne vækst skal komme fra realkreditudlån til boliger, kræver det ifølge Ugebrevets beregninger ekstra udlån i omegnene af 350 mia. kr. Det virker ganske astronomisk – ikke mindst, hvis man ser på de seneste års udvikling. Her viser tal for de seneste fire år, at der slet ikke har været nogen vækst i realkreditudlån overhovedet. Er der derimod tale om, at koncernen vil indlede nye bankeventyr, og dermed øge bankudlån, så påvirker det risikoeksponeringen langt mere.

Det gælder i særlig grad, hvis der er tale om erhvervsudlån, der i gennemsnit belaster mere end fem gange så meget som realkreditudlån til boliger. Hvis det virkelig er nye bankeventyr, der er planer om, vil det være i direkte modstrid med tidligere udmeldinger fra bl.a. bestyrelsesformand Nina Smith.

læs hele udgivelsen her

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank