Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Obligationsrating: Nedsmeltning i Nordea

Linda

søndag 12. februar 2017 kl. 14:02

Økonomisk Ugebrev har ratet børsmæglerne gennem snart 25 år, og gennem denne lange periode har især Nordea været et fast navn i toppen af ratingen på obligationssiden.

Det er en status, der rækker helt tilbage til tiden som Unibank, og før det Privatbanken. I perioder har bankens forspring til konkurrenterne været så klart, at man kunne tale om, at den var second to none i obligationsmarkedet.

I de senere år har banken været igennem det, der efterhånden begynder at ligne en nedsmeltning. Fra 2012 begyndte det at knibe med at holde sig i top tre, hvilket på det tidspunkt kunne undskyldes med, at de store lå meget tæt på hinanden, så der var kort vej fra første- til fjerdepladsen. Men sidste år dykkede Nordeas karakter med 0,4 point. Det er sket igen i år, så man lider den tort at lande næstsidst i feltet, med en karakter under skalaens middelværdi.

Jes Taulbjerg, Co-Head Financial Institutions i Nordea FICC, hæfter sig ved, at mange specifikke karakterer ligger på niveau med konkurrenternes. Han ser således den ringe, samlede vurdering i sammenhæng med de andre udfordringer, Nordea kæmper med for tiden.

”Jeg må konstatere, at den image-modvind, som Nordea-koncernen har oplevet, mærkes i årets samlede vurdering af Nordea. Når det kommer til den konkrete obligationsforretning, ligger vi tæt på de andre banker. Vores ambition er at ligge helt i top, og vi forventer, at vores igangværende arbejde på at styrke ydelserne inden for salg, analyse og prisstillelse vil komme kunderne endnu mere til gode i fremtiden,” siger Jes Taulbjerg.

Går man dybere i dataene, ser man endnu en mulig forklaring: Nordea har en meget stor spredning i sine karakterer. En lille håndfuld kunder giver Nordea overordnede karakterer på 4 eller 5. Men endnu flere giver bundkaraktererne 1 eller 2. Der kan altså være en mangel i forventningsafstemningen: Banken viser, at den godt kan yde god service, men den gør det i mange tilfælde ikke, og dem, som bliver brændt af, bliver sure.

læs hele udgivelsen her

Sten Thorup Kristensen

 

Sådan har vi gjort
BørsmæglerRatingen på obligationssiden er baseret på interviews med 22 porteføljemanagere. De har alle danske obligationer som deres fagområde. Hver er blevet bedt om at give en overordnet karakter til de 14 medlemmer af obligationsmarkedet på Nasdaq OMX i København (idet Nationalbanken og realkreditinstitutter ikke er medregnet). Herefter er de blevet bedt om at udpege de op til fem mæglerhuse, som de kender bedst, og at rate dem på specifikke parametre. Respondenterne er anmodet om kun at give bedømmelser i de tilfælde, hvor de har tilstrækkeligt kendskab til mæglerhuset til at kunne give en kvalificeret bedømmelse. Det indebærer, at nogle huse kun har fået få bedømmelser, men at disse bedømmelser til gengæld har et velfunderet grundlag. Porteføljemanagerne er ikke vægtet efter størrelse. Stemmerne fra den mindste investeringsforening tæller altså lige så meget stemmerne fra det største pensionsselskab. Dermed kan mæglerne godt stå bedre eller ringere i det faktiske marked, end vores rating umiddelbart indikerer. Men metoden hviler på antagelse om, at selv om den lille kunde ikke lægger så meget i omsætning, kan den være fuldt så godt klædt på som den store til at vurdere mæglernes faglighed.

Der er kun beregnet gennemsnitskarakterer i de tilfælde, hvor mæglerhuset har fået en generel bedømmelse af flere end fem porteføljemanagere og specifikke bedømmelser fra tre eller flere porteføljemanagere. Om tre uger, i nummer 9, bringer Ugebrevet den resterende del af BørsmæglerRatingen, nemlig ratingen af aktiehuse samt deres analytikere og sælgere.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank