Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kreditobligationer: Succes i 2016, svært i 2017

Linda

søndag 12. februar 2017 kl. 14:07

Markedet for kreditobligationer har det seneste år været særdeles godt, både for mæglerne og investorerne.

Faktisk så godt, at det nu giver anledning til stor forsigtighed med fremadrettede investeringer. En række forhold kan det næste år meget vel kan trække markedet den anden vej, lyder vurderingerne.

En helt afgørende faktor for investorer i kreditobligationer er udviklingen i rentespændet mellem kreditobligationer og statspapirer. Netop dette rentespænd er det seneste år indsnævret voldsomt. For et år siden toppede det med omkring 675 basispointer, og nu er det altså trukket helt ind til 350 basispointer. Det betyder, at kreditobligationer gennem de seneste 12 måneder har været et forrygende godt sted at placere sine penge.

Udover en højere generel rente har investorerne fået store kursgevinster på den markante spændindsnævring. For ikke-finansielle high yield-papirer betyder det, at afkastet har været omkring 10 procent. Men Bo Andersen, Vice President, Head of Corp. & EM Bond Research i Jyske Bank, peger på, at det fremadrettet betyder, at man som investor skal være forsigtig.

”Det aktuelle spænd er på det laveste siden 2014, og kommer det ned på omkring 300 basispoint, vil det være det laveste spænd siden 2007,” siger Bo Andersen.

Mulige indfrielser
Samtidig er selve renteniveauerne ekstremt lave, fordi de sammenlignelige statsobligationer handles med negativ rente. Det betyder, at high yield for tiden handles til effektive renter på under 3 procent. Det er det laveste faktiske renteniveau nogensinde på high yield.

Bo Andersen peger på, at en stribe kreditobligationer har en indbygget call-feature. Det betyder, at den udstedende virksomhed har mulighed for at indfri lånet før tid, og i et marked med faldende renteniveau vil virksomhederne have netop denne tilskyndelse.

”For investorerne betyder det, at det kan trække den faktiske varighed nedad. Men omvendt betyder det altså også, at hvis markedet bevæger sig den anden vej, vil der være tendens til, at varigheden igen bliver trukket opad,” siger Bo Andersen. ”Vi har set en længere periode med medvind på alle områder. Det gælder stemningen og kreditkvaliteten, hvor vi forude ser flere opgraderinger end nedgraderinger, og så betyder ECB’s opkøb naturligvis også meget,” siger Bo Andersen.

Herudover peger han på, at makrotallene ser gode ud, og at der er en bevægelse, hvor virksomhedernes gæld i forhold til indtjening nu bevæger sig den rigtige vej, efter i en periode at have været præget af rigelig med gæld. Også defaultraterne ligger på et lavt niveau med omkring 2,2 procent, mod en ”normal” omkring 4 procent.

Dermed er situation også, at de ikke ret meget skal gå den anden vej, før det vil påvirke markedet negativt. Bo Andersen peger på fire områder, der vil være fokus på i år. Nemlig den europæiske politiske scene, centralbankernes ageren, obligationsrenten og værdisætning som konsekvens af de første områder. Så længe ECB opkøber massivt – også virksomhedsobligationer – er det med til at holde prisen oppe og dermed renten nede. Men efterhånden vil der komme stigende fokus på, at ECB-opkøbene på et tidspunkt bliver udfaset. Dette vil i et omfang fjerne det nedadgående pres på renten.

Ser man på de enkelte ratingklasser, vurderer Bo Andersen, at single B i øjeblikket er prissat meget dyrt, mens double B nærmere kan betegnes som dyr. ”Vi har set en tendens til, at investorerne er gået efter afkast mere end rating, og det betyder en bevægelse mod at investere i lavere ratede papirer.”

Lavere udstedelsesaktivitet
Selvom markedet i 2016 har været særdeles positivt, er der tendens til, at en række virksomheder er gået fra finansiering med kreditobligationer til bankfinansiering. Derfor var der i 2016 et klart fald i omfanget af nye udstedelser. De ikke-finansielle udstedelser endte på 44 mia. EUR, og det er det laveste siden 2012.

læs hele udgivelsen her

Ejlif Thomasen

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank