Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Verden vendt på hovedet to gange på tre uger

Morten W. Langer

lørdag 01. april 2023 kl. 12:30

Chefredaktøren har ordet – Hvilken historie fortæller aktiemarkedet os nu?

Her kan du tilmelde dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsbreve om:

Aktieinvestering, Finansiel virksomhed, Ledelse & Strategi, Samfundsansvar og Bestyrelsesarbejde

 

Puha, aktiemarkederne lever deres eget liv. Og det er godt nok vildt for tiden.

I løbet af den seneste uge kom verden tilbage til en mere normal situation, hvor frygten for en ødelæggende bankkrise næsten forsvandt igen. Men kun ”næsten”, fordi bankerne fortsat er præget af mere stress end for en måned siden.

Men de brede risikoindikatorer har gjort et fantastisk comeback, så nu læsser de professionelle investorer igen risiko på bøgerne. Læs: køber massivt op i aktier igen.

Det har de seneste dage udløst et decideret aktierally, som fik ekstra næring fredag eftermiddag, da der kom gode inflationstal fra USA: De såkaldte core PCE-priser viser, hvad forbrugerne betaler for hjemlige varer ekskl. fødevarer og energi.

Analytikerne havde forventet uændret 4,7 procent år/ år i februar, men det faktiske tal kom ud på 4,6 procent, altså lidt lavere end forventet. Det blev modtaget meget positivt, efter at aktierne allerede i løbet af ugen steg markant i kølvandet på den faldende bankstress.

Selvom centralbankernes korte renter er øget meget det seneste år, og væksten i de børsnoterede selskabers overskud er bremset op, så ser det hele faktisk ok ud lige nu. Ja, det kunne godt ligne en ny Goldilock situation:

For det første ser det ud til, at analytikerne ikke længere nedjusterede deres forventninger til europæiske selskabers overskud det kommende år. Det kommer vi tilbage til i en særskilt artikel til ØU’s abonnenter.

For det andet er markedet for tiden overbevist om, at centralbankerne meget snart er færdige med at sætte de korte renter op. Allerede fra efteråret er det forventningen, at centralbankerne skruer ned for de korte renter. Det betyder, at den ”hårde” økonomiske landing ikke er så oplagt som tidligere

For det tredje holder økonomien i den vestlige verden overraskende godt stand:   De seneste målinger af erhvervstilliden viser fortsat en betydelig grad af robusthed i de vestlige økonomier. Eksempelvis viser PMI målingen for Eurozonen den højeste økonomiske vækst i ti måneder. Så på trods af flere bremseklodser, så tyder intet på en hård recession lige nu.

For det fjerde viser de seneste erhvervstillidsindikatorer, at kinesisk økonomi igen kører fremad, og det betyder, at Kina igen kan indtage en rolle som dynamo for de vestlige økonomier. Vi bemærker også, at containerraterne efter en meget lang og dyb nedtur de seneste uger igen er begyndt at krybe opad. Det er godt for Mærsk-aktien.

For det femte ser det ud til, at der, i hvert fald foreløbigt, er dæmmet op for bankkrise-nervøsiteten, og alene bankernes reducerede kreditvillighed ses nu at tage lidt luft ud af økonomien, så centralbankerne ikke behøver at gøre det. Se også tema om bankkrisen i søndagens udgave af ØU Finans, hvor vi også kigger nærmere på de danske banker.

Det tekniske billede for aktiemarkederne er præget af de seneste ugers aktierally, som eksempelvis har ført det styrende tyske DAX indeks seks procent op til en ny rekord i år. På den helt korte bane er markedet ekstremt overkøbt, og det kan godt udløse en mindre korrektion ned, før stigningerne fortsætter.

En mindre korrektion ned bør anvendes til at supplere op, hvis man ikke allerede er 100 procent i investeret. En mulighed er nemlig også, at der nu vil kommet et massivt købspres fra alle de shortfonde, som nu får travlt med at afdække deres positioner – med den aktuelle udsigt til flere kursstigninger.

Det har være en periode præget af stor tumult og mange forskellige signaler. Vi mener dog ikke, at man for enhver pris skal holde fast i tidligere vurderinger, når verden ændrer sig så markant, som vi har set på det seneste. Det var også derfor, vi i ØU’s portefølje relativt hurtigt frasolgte de to poster med ETF, som var afdækningspositioner.

Bundlinjen er, at vi i ØU’s Portefølje stadig halter en del bagefter C25-indeks på grund af vores store vægt i bankaktier op til den store nedtur i alle bankaktier. Vi har nu balanceret vores vægt i bankaktier. Men vi ser på den korte bane de bedste aktier inden for de cykliske universer, og der hvor shortfondene er nervøse for at blive kørt over.

I den senest uge lå de bedste danske aktier inden for industri, transport og andre cykliske sektorer. Vinderne var blandt andet NKT, A.P. Møller-Mærsk, Rockwool, SP Group, FLS og Pandora. Men også flere af de defensive aktier klarere sig godt, blandt andet Bavarian, ISS og Demant, sidstnævnte måske fordi det blev antydet, at de alligevel ikke er oplagte købere til GN Store Nord.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank