Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

MiFID II: Nye rådgivningprodukter på vej

Linda

søndag 05. februar 2017 kl. 14:25

Hvad ligger der i ”kvalitetsforbedrende rådgivning”, når bankerne rådgiver deres kunder om investeringer? Det spørgsmål afgør, om bankerne ved ikrafttrædelse af MiFID II til juli kan beholde provisioner for milliarder. Bankerne forsøger derfor at strække begrebet mest muligt.

En investeringskunde holder møde med sin bankrådgiver i en af landets største banker. Bankrådgiveren har et helt nyt tilbud til kunden, nemlig om at sætte pengene i en ny type investeringsforening med mange forskellige aktivtyper og med ekstra højt rådgivningsindhold. Afdelingens eneste formål er dog at sikre, at banken fortsat kan modtage de såkaldte formidlingsprovisioner fra investeringsforeningen. Men det er næppe den del af forklaringen, bankrådgiveren vil lægge mest vægt på.

Eksemplet er på ingen måde tænkt, men stammer fra en unavngiven forespørgsel til Finanstilsynet om godkendelse af en ny type produkt. Overskriften på afgørelsen er ”Vurdering af en ny investeringsløsning” . Henvendelsen til tilsynet, der kommer fra en af de største hjemlige banker, søger Finanstilsynets vurdering af, om der i dette tilfælde vil være tale om ”kvalitetsforbedrende” investeringsrådgivning for kunden. Det er nemlig en forudsætning for, at banken må beholde provisionen.

Uklart svar
Den nye investeringsforening vil bestå af en blanding af individuelle værdipapirer, som aktier og obligationer, samt investeringer i andre investeringsforeningsafdelinger. Da bankrådgiveren vil rådgive om bestemte papirer, og i øvrigt ikke laver en aftale om porteføljepleje, hvilket er afgørende i denne sammenhæng, mener banken selv, at der er tale om kvalitetsforbedrende investeringsrådgivning af kunden. I et skriftligt svar har Finanstilsynet givet banken medhold i, at der i denne situation er tale om investeringsrådgivning. Men, skriver tilsynet videre, dermed er der ”ikke taget stilling til, hvorvidt den foreslåede løsning konkret kan berettige, at der modtages og beholdes provisionsbetalinger”.

Dermed er den pågældende bank lige vidt. Banken har eller havde planer om at lave 20 af denne slags blandede investeringsforeninger, for at ramme alle almindelig individuelle rådgivningsbehov. For de danske banker er der op imod 3 mia. kroner på spil, når EU-direktivet træder i kraft til juli. Det er det beløb, som bankerne indtil nu har modtaget i provisioner fra investeringsforeninger, men som det vil være forbudt at modtage efter direktivets indførelse. Med mindre altså banken kan dokumentere, at deres rådgivning til kunderne er kvalitetsforbedrende.

Vil banken stadig have penge for sit arbejde, må de i stedet fremover sende regningen direkte til kunden, der skal betale direkte for denne ydelse. Det ventes at blive op ad bakke. Regningen vil samtidig blive pålagt moms og dermed også blive dyrere for kunden. Derfor frygter bankerne, at kunderne vil vælge rådgivningen helt fra.

Den situation har fået bankerne til at arbejde kreativt for at fastholde denne indtjening. Et andet eksempel er den stigende udbredelse i såkaldt aktive fonde. Flere analyser fra eksempelvis Saxo Bank og analysefirmaet Morningstarhar gennem årene dokumenteret, at disse fonde har langt hø-jere omkostninger end de passive fonde, der bare gerne vil matche indekset. Alligevel har de aktive fonde ikke gjort det bedre end de passive fonde.

Anbefaler egne afdelinger
Aktive fonde har giver ekstra indtægter i bankernes kasser. Men produktet er altså i gennemsnit ikke bedre end de billigere passive fonde eller ETF’er. ”Over 96 pct. af danskernes formue var i 2016 investeret i de aktive og dyrere fonde. Det er på niveau med året før, men stik imod tendensen fra det øvrige Europa og USA. Her vinder de langt billigere indeksfonde frem. I USA er det nu under 78 pct. af formuen, der er placeret i aktive fonde – og med en faldende tendens” forklarer chefanalytiker hos Morningstar Danmark Nikolaj Holdt Mikkelsen. Men hvorfor er de aktive fond så populære i Danmark? ”Historisk har danskerne altid lyttet godt til de råd, de har fået fra deres bankrådgiver. Og bankrådgiverne har jo været på provision fra investeringsforeningerne. Så de har måske haft en interesse i at anbefale investorerne de dyrere aktive fonde. Men det er kun et bud på en forklaring,” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Men det er netop også i disse fonde, at bankrådgiverne kan siges at yde rådgivning. Om den så fortsat vil være af kvalitetsforbedrende, mangler bankerne at bevise. Og det kan måske blive svært. Flere undersøgelser viser, at bankrådgiverne mest anbefaler ”egne” investeringsforeninger, frem for dem, der måske har præsteret bedst afkast over de seneste tre år.

læs hele udgivelsen her 

Henrik Denta

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank