Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

AP’s Søren Dal Thomsen på vej til nyt topjob?

Linda

søndag 05. februar 2017 kl. 14:28

Efter det opsigtsvækkende exit fra AP Pension har der været mange gisninger om, hvorfor topdirektør Søren Dal Thomsen stoppede fra den ene dag til den anden.

Ingen af forklaringerne holder dog vand. Mest sandsynligt er det, at Søren Dal Thomsen er på vej til et nyt topjob i branchen.

AP Pensions officielle forklaring lyder, at pensionsselskabet har brug for en ny profil til at føre selskabet videre frem. Forklaringen har naturligvis ingen gang på jorden, idet han ikke ville være stoppet med dags varsel, hvis der blot var tale om et normalt glidende generationsskifte på topposten.

Økonomisk Ugebrevs analyse, blandt andet baseret på forlydender og rygter i branchen, har givet anledning til følgende konklusioner: For det første er det en markant konkret begivenhed, som udløste det abrupte stop for Søren Dal Thomsen i AP Pension. For det andet er det givet, at hverken Søren Dal Thomsen eller selskabet har ønsket at fortælle den virkelige historie bag det opsigtsvækkende chefskifte. I hvert fald ikke lige nu. Eller også har Søren Dal Thomsen ikke engang ønsket at fortælle AP Pension om den virkelige begrundelse.

Sagde selv op
Ifølge Ugebrevets oplysninger sagde Søren Dal Thomsen selv sin stilling op. Men samtidig har Søren Dal efter det oplyste ikke givet nogen årsag til stoppet. Økonomisk Ugebrev vurderer på den baggrund, at den mest sandsynlige forklaring på chefskiftet er, at Søren Dal Thomsen er på vej som ny topchef, og at han ikke har fået lov til at fortælle om, hvem den nye arbejdsgiver er.

Men netop den underlige exit har givet grobund for masser af rygter og fejlagtige konklusioner i medierne. I denne uge bragte Finans en historie om, at årsagen til Søren Dal Thomsens exit var, at han var raget uklar med sin egen bestyrelse i forbindelse med, at pensionsselskabet angiveligt har investeret for lidt i det trængte landbrug. AP Pension har dybe rødder i landbruget, og bestyrelsesformanden er gårdejer.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger er den forklaring ukorrekt. Faktisk har AP Pension investeret over 600 mio. kr. i danske landbrug, og sidste år blev investeringsrammen udvidet til 1,2 mia. kr. I en pressemeddelelse fra AP Pension udsendt fredag afvises kategorisk forklaringen om bestyrelsens utilfredshed med for få landbrugsinvesteringer.

Som en anden forklaring nævnes i branchen en tidligere sag omkring AP Pensions nære samarbejde med pensionsmægleren, APC (AON Privat Consulting). Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet, hvordan AP Pension inviterede pensionsmæglerne på luksusture til USA og betalte en stor del af regningen. Forklaringen er usandsynlig, fordi Finanstilsynet efterfølgende frikendte AP Pension. Den ”rigtige” forklaring synes at være gemt godt væk – indtil videre. Vi har fået præsenteret mange rygter og forlydender, men ingen klar dokumentation for, hvad der er sket. Derfor har vi valgt at bringe denne analyse. Vi mener, at sagen kan have betydning for at forstå, hvad der sker i pensionsbranchen. Situationen er aktuelt, at bestyrelsesformanden og den tidligere direktør tilsyneladende har forskellige versioner af forløbet: Blev Søren Dal Thomsen fyret på gråt papir, eller sagde han selv op? Sandheden er nok, at han selv trak stikket, og at han den dag i dag er den eneste, der kender årsagen. Men at bestyrelsesformanden ikke ville have ham gående som ”løsgænger”.

Kometagtig karriere
Ifølge Ugebrevets oplysninger var Søren Dal Thomsen selv med til at udforme den pressemeddelelse, der har startet de mange spekulationer om hans farvel. Det synes derfor helt usandsynligt, at årsagen er familiære eller personlige årsager, som ATP’s direktør tidligere havde angivet, da han forlod sin post. Den slags respekterer pressen, og det ved en dreven analytiker som Søren Dal Thomsen. Derimod blev der angivet, at han ”søger nye udfordringer”. Kender man til Søren Dal Thomsen, ville han næppe trække stikket uden at have et nyt tilbud i lommen. Hans karriere kan bedst beskrives som kometagtig og meget succesfuld. Han er den direktør i pensionsbranchen, der uden sammenligning har skabt størst vækst.

Den mest sandsynlige forklaring er derfor, at han allerede har et jobtilbud i lommen fra et af de største pensionsselskaber – eller måske en anden finanskæmpe. Tag bare alle ændringerne hos konkurrenterne i Danica i sidste uge. Baggrunden er, at Danicas ledelse for tiden undergår udskiftninger, hvor hele investeringsdelen er ved at blive flyttet over til Danske Asset Management. Der har gennem længere tid været forlydender om, at Danicas adm. direktør Per Klitgaard kan være på vej væk fra Danica. Med de tumultagtige forhold i pensionsbranchen kan der også være andre topposter i spil i pensionsbranchen.

læs hele udgivelsen her 

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank