Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

2017: Spirende optimisme trods politisk uro

Linda

søndag 05. februar 2017 kl. 14:30

Mange af Europas store virksomheder viser selvtillid i de prognoser for 2017, der sendes ud i disse dage med årsrapporterne for 2016.

Med endnu mere agilitet, fokusering og innovation vil de håndtere den geopolitiske uro, som giver prognoserne en akut undertone af usikkerhed. Men der er, trods det, spirende optimisme.

I de aktuelle prognoser ser mange større danske og europæiske koncerner et 2017, der kan blive lidt bedre end 2016. Effekterne af Brexit, af valget af Trump og af blandt andet de kommende valg i Frankrig og Tyskland lurer godt nok under overfladen som latente usikkerheder. Men de regnes stadig ikke i synderlig grad ind i de prognoser eller den planlægning, som virksomhederne offentliggør i disse uger.

Det store svenske konglomerat Investor AB, der har ejerandele i Atlas CopcoABBSEBAstraZenecaSaabElectrolux og Ericsson, sammenfatter egentlig budskabet fra mange af selskaberne: ”In recent months we have seen some signs of a improved economic outlook. At the same time political uncertainty remains high. Exactly how all this will affect the world economy remains to be seen.”

Nødvendigt med modige valg
Usikkerheden har to virkninger: For det første formuleres indtjeningsforventningerne til 2017 temmelig bredt. Den tyske bilproducent Daimler venter, at resultatet i år kan stige mellem 2,5 og 10 procent, mens Novo Nordisk forudser en resultatudvikling på mellem minus 2 og plus 3 procent. For det andet satser virksomhederne på at kunne håndtere de eventuelle uventede begivenheder, der måtte komme i løbet af året, ved at blive mere agile, ved at fokusere, innovere og effektivisere endnu mere. Men midt i en tid med anti-globale tendenser satser de paradoksalt nok også på, at de bliver endnu mere globale. Ny protektionisme ses ikke indtil videre at blive en bremse.

Men valgene er ikke altid enkle. BMW har i den forgangne uge understreget, at man vil bygge en betydelig bilfabrik i Mexico færdig, trods Donald Trumps trusler om at indføre høje indførselsafgifter for biler i USA. Den langsigtede fleksibilitet, som produktionen i Mexico giver, er vigtigere for BMW, som også vil udvide sin fabrik i USA (der i øvrigt gør, at BMW ligesom Mercedes-Benz er en betydelig nettoeksportør af biler fra USA).

Man kan se BMW’s beslutning som et udtryk for, at mange virksomheder stadig har en tro på den frie verdenshandel og på, at USA, når det kommet til stykket, ikke vil sætte globaliseringsgevinsterne over styr. En anden af Tysklands store koncerner, Siemens, venter i 2017 ”increasing headwinds and investment sentiment in our markets due to the complex geopolitical environment,” og forudser derfor kun beskeden omsætningsvækst. Men Siemens har alligevel hævet prognosen for hele året, i tiltro til koncernens satsning på innovation og særlige vækstlommer med for eksempel udvikling af digital factories.

Også Hennes & Mauritz er et eksempel på, at selskaber satser på selv at øge vækst og indtjening uanset udviklingen i den globale økonomi. H&M satser i år på at åbne endnu flere forretninger, især i asiatiske lande, end i 2016.

Danske virksomheder som Coloplast og Ambu har i de seneste dage, i tillid til deres innovationsevne, bekræftet eller opjusteret deres forventninger til regnskabsåret 2016/17, trods usikkerheden om det amerikanske sundhedsmarked. Naturligvis er der også spredning i forventningerne i de forskellige brancher. F.eks. ser Volvo Group (lastbiler og entreprenørmaskiner) begrænset ekspansion i 2017, mens Atlas Copco (bl.a. udstyr til mineindustrien) venter god vækst.

Opsplitninger skal give agilitet
Forsøget på at skabe mere agile virksomheder er imidlertid solidt funderet hos et stort antal virksomheder, uanset deres vækstudsigter. Netop Atlas Copco er en af adskillige europæiske virksomheder, der i disse måneder splitter sig op. Atlas Copco skal deles i to børsnoterede selskaber, der fremstiller henholdsvis mine- samt entreprenø-rudstyr og udstyr til industrien. Svenska Cellulosa deler sig også op i to børsnoterede selskaber for henholdsvis hygiejneprodukter og skovprodukter. I Danmark er NKT Holding og A.P. Møller-Mærsk ved at splitte sig op i særskilte selskaber. IC Group splittes op i tre selvstændige enheder, der ”hurtigere kan udvikle værdi”, men som dog hver for sig bliver for små til børsnotering.

De mange opsplitninger er det mest synlige tegn på, at virksomhederne reagerer på tidens usikre markeder. Som SEB påpeger i sit årsregnskab: Large global economic imbalances remain and the potential reduction of liquidity support to financial markets from central banks world-wide may create direct and indirect effects that are difficult to assess.”

læs hele udgivelsen her 

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank