Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dong: Endnu mere logisk at fortsætte fokusering

Linda

søndag 05. februar 2017 kl. 14:31

Dong har med 2016-tallene understreget potentialet i den store satsning på havvind.

Koncernen har fået ekstra tillid til sin fremtidige økonomiske styrke, men samtidig står det klart, at havvind vil blive en helt anden type forretning end de øvrige divisioner – som det vil være logisk at afhænde.

Med årsregnskabet for 2016 forekommer det endnu mere oplagt, at Dong Energy i løbet af nogle år bliver en virksomhed, der helt fokuserer på elproduktion fra havvindmøller. Regnskabsaflæggelsen blev først og fremmest brugt til at demonstrere styrken i koncernens havvind-aktiviteter. Koncernen har en målsætning om, at wind power-virksomheden skal opretholde positionen som global markedsleder. Det betyder reelt, at Dong skal være en hurtigt voksende multinational koncern og efterhånden få aktiviteter over hele verden. EBITDA-driftsresultatet i Dongs Windpower-division er i 2016 steget til 11,9 mia. kr. mod 6,2 mia. kr. året før. I 2017 ventes indtjeningen fra havvind at blive højere. Kurseffekten af 2016-resultatet og af forventningerne blev torsdag og fredag i den forgangne uge sløret kraftigt af, at storaktionæren Goldman Sachs samtidig solgte aktier for 6,5 mia. kr. til kurs 245. Den ret lave salgskurs overraskede nogle markedsdeltagere, og på børsen faldt Dong-aktien over et par dage fra 260 til niveauet 248.

Flere penge end planen tilsiger
Men Dong Energy understregede de langsigtede forventninger til havvind med et signal om, at koncernen i de kommende år vil få en større pengestrøm, end målet om en kreditværdighed på BBB+/Baa1, den aktuelle udbyttepolitik samt investerings- og frasalgsplanerne tilsammen kræver. Den ekstra investeringskapacitet vil blive udnyttet til ”værdiskabende investeringsmuligheder”: ”En reduktion af vores delvise salg af havmølleparker kan være et alternativ eller supplement til nye investeringer med henblik på at skabe balance i kapitalstrukturen og samtidig fastholde vores nuværende rating,” hedder det.

Dong Energy har altså mulighed for at gøre sig endnu mindre afhængig af frasalg af andele i havmølleparker end egentlig forudsat, eller, understreger koncernen, for at sætte udbyttet ekstra op. ”Vi får et meget stort cash flow fra havvindparkerne i de kommende år,” sagde koncernchef Henrik Poulsen i et interview . Han er overbevist om at vind fremover kan ”trække læsset selv” og ikke længere har brug for pengestrømme fra de øvrige divisioner.

Dong vil stå tilbage med tre divisioner, efter i 2016 at have frasolgt sit gasdistributionsnet, og efter det forventede frasalg af olie- og gasudvindingen i 2017: Wind Power, varmekraftværkerne i Bioenergy & Thermal Power samt Distribution & Customer Solutions (DCS). Der er allerede ryddet kraftigt op i den blandede energi-landhandel, som blev skabt under topchef Anders Eldrup, efter at Dong overtog Elsam i 2005, og som aldrig rigtigt levede op til forventningerne om, at de mange forskellige energi-aktiviteter driftsmæssigt skulle understøtte hinanden. Efterhånden som Wind Power fylder mere og mere i koncernen og bliver stadig mere international, vil denne division nu komme til at adskille sig yderligere fra de andre, der er dansk eller til nød nordeuropæisk funderede.

Flere frasalg logiske
Dong får brug for agilitet og koncentration i markedet for havvind, som vil blive mere konkurrencepræ-get. Der er allerede hård konkurrence ved tildeling af licenser til og auktioner over nye vindmølleparker. Stadig flere nye og mere målrettede spillere, som Innogy (der netop er udsplittet fra RWE) og E.On (der netop har udsplittet sin fossile energiproduktion) vil skærpe konkurrencen på markedet for økostrøm. I løbet af to-tre år vil det forekomme logisk at afhænde varmekraftværkerne og DCS til enten en selvstændig børsnotering, til en større udenlandsk elproducent, til staten eller de store brugerejede eldistributionsselskaber, hvoraf jo alene SEAS-NVE ejer knap 10 procent af Dong, svarende til en aktuel markedsværdi på omkring 10 mia. kr.

Fra udgangen af 2018 vil kraftvarmeværkerne i Bio Energy & Thermal faktisk være salgsmodnede og opnå positive frie pengestrømme, efter at de er fuldt konverterede til biomasse.

læs hele udgivelsen her 

Morten A. Sørensen

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank