PFA erkender behovet for nedskrivninger og skærer 800 mio. kr. af værdien af sin portefølje af danske ejendomme. Meget tyder på, at PFA’s nye ledelse nu vil rydde op. En ekspert vurderer, at nedskrivninger kan genskabe tilliden til værdiansættelsen af PFA’s alternativer, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
Historisk har PFA’s ledelse været temmelig forslæbende med at bogføre nødvendige nedskrivninger på sine investeringer. Og nu er det tredje gang på få år, at landets største pensionsselskab må stå frem i offentligheden og erkende, at man taber kundernes penge på de kontroversielle alternative investeringer.
For lidt over et år siden måtte PFA krybe til korset og erkende, at et lån på 3 mia. kr. til flyvirksomheden NAC var tabt. Her i starten af året var det så en kombination af tab på ejendomme og infrastrukturprojekter, der kostede kunderne en nedskrivning på omkring 8 mia. kr.
Nu kan Økonomisk Ugebrev afsløre, at der i starten af april igen er nedskrevet knap 1 mia. kr. på porteføljen af danske kontorejendomme. Af den samlede portefølje er ejendomme for 6 mia. kr. placeret i en afdeling i BankInvest, som er solgt til private investorer. For dem svarer nedskrivningen til et tab på ca. 300 mio. kr.
Godt for tilliden
”Det kommer ikke som en overraskelse for mig. Men jeg synes, det er positivt, at PFA løbende foretager op- og nedskrivninger på sine ejendomme. Det er det, der skal til, hvis man skal bevare tilliden til disse alternative investeringer – at man også skriver ned, når markedet falder, som jeg antager er baggrunden for denne nedskrivning,” siger Henning Skov Jensen, der er ekstern lektor ved CBS og director i Capital Market Partners.
Videre siger han: ”Efter min mening styrker det tilliden til, at PFA’s alternativer er værdiansat nogenlunde på linje med markedet. Det gælder også det investeringsprodukt, som PFA sælger i samarbejde med BankInvest, og som handler på børsen. Disse værdier har været for høje, og denne nedskrivning er med til at sikre en mere korrekt værdiansættelse.”
Henning Skov Jensen vurderede allerede for en måned siden, at der kunne være problemer, og at tilsynet burde skride ind, hvis ikke PFA selv valgte at bogføre tabene. I dag bekræfter PFA de nye nedskrivninger over for Ugebrevet. Men pensionsselskabet ønsker ikke svare på, om det er sket efter pres fra Finanstilsynet.
”PFA’s andel svarer til en nedskrivning på ca. 800 mio. kr. Vi op- og nedskriver løbende værdien af vores ejendomsinvesteringer, hvilket også skete i 2022, hvor vi nedskrev porteføljen af danske erhvervsejendomme med cirka fem procent,” lyder det fra Irene Holmslykke, der er CEO i PFA Asset Management.
I Finanstilsynet ønsker man heller ikke at svare på, om man har grebet ind, efter det for en måned siden fremgik her i Ugebrevet, at PFA har opskrevet værdierne på sin ejendomsportefølje, mens værdien af europæiske ejendomme samtidig er styrtdykket i værdi på finansmarkederne.
Tab til jyder
De nye nedskrivninger er også forbigået i tavshed fra PFA, og den eneste grund til, at de nu dukker op til overfladen er, at en del af PFA’s erhvervsejendomme handles på børsen via et samarbejde med BankInvest. Her har PFA i flere år løbende skrevet værdierne op, men det er sket samtidig med, at en lang række lignende fonde med erhvervsejendomme er faldet markant i værdiansættelse.
Derfor vil disse tab ikke bare skulle tages af kunderne i PFA, men også kunderne i BankInvest og dermed bankkunder i mindre og mellemstore jyske banker. Og det er også her, man kan få nys om den nye nedskrivning på præcis 5,2 pct.
”En ekstern valuar har gennemgået ejendomsporteføljen og vurderer, at afkastkravet generelt er forøget. Samlet set nedskrives værdien af ejendomsporteføljen i BI Erhvervsejendomme A/S med ca. 5,2 pct., hvilket indregnes i selskabets indre værdi den 3. april 2023,” lyder det i børsmeddelelsen fra BankInvest, der sjovt nok overhovedet ikke nævner PFA’s navn.
Efter den nye nedskrivning er værdien af PFA’s ejendomme dog stadig steget over de seneste fem år, mens 132 andre fonde i samme Morningstar-kategori af ejendomme er faldet i værdi. Det til trods for, at det danske boligmarked er faldet mest i Europa det seneste år, ifølge Eurostat.
PFA har ikke ønsket at udlevere den valuarrapport, som angiveligt forklarer, hvorfor der kun nedskrives med 5,2 pct., og ikke endnu mere.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.