Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske ikoner: Usikre efter hård USA-satsning i ’16

Linda

søndag 29. januar 2017 kl. 20:10

Store danske virksomheder som Novo Nordisk, Lundbeck og GN henter nu en større andel af deres salg i USA end deres europæiske rivaler, og i nogle tilfælde også deres amerikanske.

Det har givet gevinst i en tid med en stærk dollar. Men det betyder også nye risici for dansk erhvervslivs stjerner.

Stribevis af vigtige danske virksomheder, som LundbeckNovo NordiskGNColoplastSimcorpChr. HansenColumbusDSV og Bang & Olufsen, har i 2016 øget deres eksponering markant mod det amerikanske marked. Flere af dem henter nu over halvdelen af deres samlede globale omsætning i USA, fremgår det af deres seneste regnskabsmeddelelser. Satsningen på USA indebærer et nyt risikobillede, der får direkte betydning for erhvervslivets top:

Udviklingen har for eksempel foreløbig været lukrativ for Lundbecks topchef Kåre Schultz, men har omvendt ført til problemer for Novo Nordisk og tilsyneladende været med til at fremskynde udskiftningen af tidligere topchef Lars Rebien Sørensen med Lars Fruergaard Jørgensen.

Når disse store danske virksomheder i årets første tre kvartaler øgede andelen af deres omsætning i USA, så skyldes det ikke, som året før, dollarkursen. Den var, set over hele året, omtrent uændret fra 2015 mod euro og danske kroner. Det større salg i USA i de første tre kvartaler skyldtes især, at flere selskaber øgede eksponeringen mod USA, investerede mere, satsede på større salgsindsats, og flere kunne sætte priserne op i 2016.

Dollar har løftet i fjerde kvartal
I årets sidste kvartal er de imidlertid igen blevet dollarvindere, om end ikke som i 2015. Omkring Trump-sejren steg US-dollar med cirka tre procent i forhold til niveauet i de første tre kvartaler. De fleste virksomheder har endnu ikke offentliggjort tal for de sidste måneder af 2016. Men i kvartalet har USA-satsningen sandsynligvis givet ekstra gevinst (når der ses bort fra mulig valuta-hedging). Om 2017 også vil give dollargevinst er naturligvis usikkert. Hidtil i januar er dollaren igen faldet lidt tilbage fra højdepunkterne i december og først i januar, hvor den et par gange er nået over syv kroner.

Men samlet set er dollarkursen blevet vigtigere. Efter en systematisk satsning på USA er mange store danske virksomheder mere afhængige af amerikansk økonomi end nogensinde før. Der er flere eksempler end dem, der er angivet i skemaet.

It- og konsulentvirksomheden Columbus har i 2016 øget den nordamerikanske andel af sin omsætning fra 35 til 37 procent. Coloplast har netop i 2016 styrket sin betydelige amerikanske omsætning med et opkøb til over en milliard kr., og også William Demant Holding er med en omsætningsandel på 42 procent i 2015 stærkt afhængigt af det nordamerikanske marked, mens DSV har øget den amerikanske andel af sin omsætning betydeligt med opkøbet af UTi i 2015.

Der har typisk været i hvert fald to årsager til, at mange betydelige danske virksomheder har satset mere på USA. For det første har især pharma- og medico-virksomheder haft glæde af, at det amerikanske sundhedssystem i de seneste år har tilbudt leverandører bedre vilkår end det europæiske. Store danske pharma- og medico-koncerner har satset hårdere på USA end ikke blot deres europæiske konkurrenter, men også mindst lige så hårdt som mange indfødte amerikanske pharma-virksomheder. Dertil kommer, at mange danske selskaber gerne har set større muligheder i en amerikansk økonomi i vækst end i de træge europæiske markeder.

Satsningen er blevet mere usikker
I de seneste måneder er den store satsning i USA formentlig blevet mere usikker, end virksomhederne havde forudset. Også Donald Trump vil, hvis man skal tro hans udtalelser sætte ind mod pharma-selskabernes gode indtjening i USA.

Og udsigterne for amerikansk økonomi er generelt usikre. Dollar-boostet kan stadig understøtte danske virksomheders indtjening fra USA. Og foreløbig er de globale aktiekurser blandt andet blevet drevet op af en forventning om en mere ekspansiv amerikansk finanspolitik med flere infrastrukturinvesteringer.

Men den stærke dollar kan også bremse USA’s eksport, og flere økonomiske iagttagere anser det for tvivlsomt eller usandsynligt , at den republikansk dominerede kongres går med til en mere ekspansiv politik, omend få venter, at USA direkte kommer i recession i 2017, sådan som Saxo Banks cheføkonom frygter.

2017 bliver under alle omstændigheder usædvanligt spændende og risikobetonet for de mange danske virksomheder, der har gearet op i USA i de seneste år.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank