Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Theresa Mays farlige mission til Trumpland

Linda

søndag 29. januar 2017 kl. 20:28

Theresa May blev den første statsleder der sikrede sig et personligt møde med Donald Trump som præsident.

Hun bliver også den første leder, der taler med republikanerne på Kongressens årlige politikudflugt. Men for Theresa May er omfavnelsen af Donald Trump politisk sprængfarlig for både hende selv og Storbritannien, skriver Jacob Funk Kirkegård fra Peter G. Peterson Institute For International Economics i denne kommentar.

For det første har Theresa May i sin iver for at mødes med Donald Trump overset, at han faktisk tabte det amerikanske præsidentvalg med flere millioner stemmer. Hun har alligevel kun aftalt et møde med Trump og republikanerne i Kongressen. Det er faktisk et klart brud på traditionen med, at nationale ledere fra store lande mødes med både den siddende præsident, men også med lederen af det andet parti. Det vil næppe blive glemt af demokraterne i Kongressen. Skrækeksemplet på, hvad den slags partiskhed fra fremmede statsledere kan medføre i Washington, er naturligvis Benjamin Netanyahu i Israel. Han kan i dag reelt kun mødes med republikanerne. Han har med Trump pludselig fået en amerikansk præsident, som ligger til højre for ham selv i spørgsmålet om Jerusalem og fred med palæstinenserne. På samme vis risikerer Theresa May at blive sat i boks med Donald Trump, og så komme under pres fra ham for fx at søge at splitte EU eller afvise økonomisk tilnærmelser til Kina. Og når Trump engang igen er ude af Det Hvide Hus, så efterlades Storbritanien helt uden politisk støtte fra en fremtidig demokratisk præsident.

For det andet er det klart, at både Donald Trump og Theresa May måske har det til fælles, at de begge har fået deres ”job” i kraft af en nationalistisk vælger protest mod en fjern globaliseret elite. Begge har de en kortsigtet politisk interesse i at få det til at se ud som om en ny UK-US frihandelsaftale er på trapperne. Theresa May har desperat brug for at kunne sætte noget i stedet for medlemsskabet af det indre marked. Selv kun snak om en aftale med USA er derfor politisk gavnligt for hende i forsøget på at holde sammen på det Konservative Parti i Underhuset. Og Donald Trump er jo dealmaker nok til at kunne se, at Theresa May er politisk desperat. Og at hun derfor måske er villig til at acceptere en meget økonomisk hård ”America First” aftale – helt efter Trumps hoved. Sådan en aftale vil jo også være et modsvar fra May til beskyldningerne om engelsk isolationisme.

De faktiske økonomiske realiteter i forbindelse med reelle frihandelsforhandlinger mellem USA og Storbritanien er dog sådan, at selv hvis man helt ignorer påvirkningen af Brexit i forhandlingerne med resten af EU, så er mulighederne for en ambitiøs aftale meget små. USA afviste blankt at tale finansiel regulering med EU i TTIP-forhandlingerne, og der er derfor reelt ingen chance for, at Washington vil diskurere disse ting blot med Storbritanien, hvorfor City of London og den finansielle sektor vil have meget lille potentiel gavn af en sådan frihandelsaftale.

Dernæst vil amerikanske landbrugsinteresser helt sikkert kræve, at Storbritanien åbner sit marked for amerikansk eksport, hvilket givet vil være en konkurrence britiske landmænd vil tabe. For en regering med et flertal på kun 15 i Underhuset er det næppe politisk spiseligt at underminere rurale konservative medlemmers genvalgschancer.

Og så er der jo det helt basale forhold, at den britiske samhandel med USA blot er en trediedel af handlen med resten af EU, hvilket i økonomisk optik gør at en UK-US frihandelsaftale slet ikke kan håbe at blive en erstatning for at være med i det indre marked. Specielt for små og mellemstore britiske virksomheder, som ville have meget svært ved at komme ind på det amerikanske marked, men som idag er aktive deltagere i det indre marked, vil blive hårdt ramt af en politisk dikteret falsk ekvivalens mellem ny potential samhandel med USA og eksisterende med resten af EU.

Og så er der jo det forhold, at Trump ikke er nogen Ronald Reagan, men istedet for The Gipper’s principielle modstand mod totalitarisme og politiske evne til komprimere på skat og immigration, faldbyde økonomisk nationalisme, uforsonelig anti-immigration, potentiel genoplivelse af tortur-lignende metoder mod terrorister og uansvarlig finanspolitik. Så chancerne for, at et fremtidigt personligt forhold mellem Theresa May og Donald Trump kommer til at minde om forholdet mellem Reagan og Thatcher er meget lille, medmindre Theresa May retter fuldstændigt ind med Trumps synspunkter. Det ville dog betyde, at forholdet nok ville minde mere om den for Tony Blair så politisk katastrofale omflamring af George W. Bush i forbindelse med Iraq krigen. Og historien og den britiske opinion har jo været ubarmhjertige i deres dom over Blair for til syvende og sidst uønskede tilnærmelse til USA. Theresa May er derfor advaret.

læs hele udgivelsen her

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank