Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nykredits bestyrelse blander sig stadig i valg

Linda

søndag 22. januar 2017 kl. 21:00

Foreningen Nykredit ændrede i efteråret vedtægter for at øge medlemmernes interesse for at stille op til repræsentantskabet.

Men indtil videre er der ikke sket det store. Kun at Nykreditansatte ved de næste valg ikke – som tidligere anspores til at være stemmekvæg for bestyrelsen.

Meget tyder på, at de gode hensigter i bestyrelsen for Foreningen Nykredit om at skabe et mere reelt og mindre styret demokrati indtil videre har været tomme ord.

Op til de kommende valg til repræsentantskabet, har bestyrelsen ligesom tidligere valgt at gå aktivt ind i valgkampen – ikke kun for dem selv, men i bredere forstand, hvor de har mulighed for at anvende Nykredits organisation og ressourcer til at fremme deres egen ”fløj”, som står i opposition til de nye mere kritiske medlemsgrupper, blandt andet Consum.

Flere bestyrelsesmedlemmer, herunder formanden Nina Smidth, har tilsyneladende kastet sig ind i kampen for at bevare den aktuelle magtbase og dermed undgå valg af nye medlemmer fra Consum.

Offensiv fra bestyrelsesmedlemmer
Allerede nu står det klart, at de kommende valg i Nordjylland og på Fyn bliver kampvalg. Selvom der er tilstrækkeligt med eksterne kandidater, forsøger dele af bestyrelsen aktivt at bekæmpe valg af kandidater fra Consum. Det er sket ved at dele af bestyrelsen som modtræk har opfordret bestyrelsesvenlige kandidater til at samle sig under overskriften ”Fælles Udvikling”.

Her er et af punkterne en børsnotering af Nykredit. Netop en eventuel børsnotering er et af de forhold, der er stor uenighed om. Consum mener, at man helst skal undgå en børsnotering. Med den forløbne uges udmeldinger fra Standard & Poors, og et svar fra erhvervsministeren til Folketingets Erhvervsudvalg , tyder meget på, at det ikke er nødvendigt for Nykredit med en børsnotering de første to-tre år.

”Fælles Udvikling” er efter det oplyste ikke en decideret forening, som det er tilfældet med Consum, men mere nogle overskrifter for hvilken retning, man ønsker Nykredit bevæger sig i. En af initiativtagerne er Bettina Egerland, der er medlem af Foreningens Nykredits repræsentantskab og bestyrelse. Både hun og Nina Smith har bekræftet, at de forsøger at påvirke det kommende repræsentantskabsvalg.

Dermed er den demokratiseringsproces i foreningen, der blev rost i efteråret, allerede ved det første efterfølgende valg afsporet. Og bestyrelsen forsøger at fastholde det, den tidligere blev kritiseret for. Nemlig at håndplukke dem, der efterfølgende skulle vælge bestyrelsen. Økonomisk Ugebrev har forsøgt at få Bettina Egerland til at besvare spørgsmål om initiativet fra bestyrelsen, men det har hun ikke ønsket.

Flere kandidater fra ”Fælles Udvikling” oplyser samstemmende, at man ikke føler sig hårdt bundet af samarbejdet. ”Vi har ikke aflagt nogen troskabsed. Men vi har drøftet forskellige forhold, hvor vi er nogenlunde enige,” siger advokat Lars Fredslund, der er ny kandidat efter opfordring fra Nina Smith og Bettina Egerland. En af de andre kandidater, Martin Andreasen, peger på, at det er afgørende at beholde magten ved en eventuel børsnotering, hvilket dog reelt kan blive udfordret.

Intet pres på medarbejdere
Fra Foreningen Nykredit siger direktør Louise Mogensen, ”at det er en del af valgkampens DNA, at kandidaterne er aktive og arbejder på at skaffe sig både stillere og stemmer. Bestyrelsesmedlemmer er også repræsentantskabsmedlemmer og derfor på valg og i valgkamp. At stille op som kandidat til repræsentantskabet, men uden at være aktiv, vil forekomme usædvanligt. Det er da også sekretariatets indtryk, baseret på den dialog, som vi har med kandidater, fra både Consum og Fælles Udvikling, at kandidaterne er meget aktive i arbejdet med at skaffe sig stillere.”

Hun forholder sig dermed ikke til, at der i konkrete tilfælde er tale om langt mere end at varetage egne valgkampe, men et mere systematisk arbejde for at øge opbakningen til den siddende bestyrelse. ”Et enigt repræsentantskab vedtog i efteråret, at alle nye kandidater skal behandles lige. Der er således ikke længere tale om forskelsbehandling, f.eks. i forhold til at samle stillere, uanset om en kandidat støtter bestyrelsen eller ej. Udtrykket ”bestyrelsens kandidater” bruges således heller ikke længere,” siger Louise Mogensen.

Ved det seneste valg til Foreningen Nykredits repræsentantskab sendte et af de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer en direkte opfordring til ansatte i Nykredit-koncernen om at møde op og stemme, og vel at mærke stemme på ledelsens kandidat. Louise Mogensen garanterer, at det ikke kommer til at ske igen til det kommende valg.

læs hele udgivelsen her

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank