Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Det ligner en kamp om magten i Nykredit

Linda

søndag 22. januar 2017 kl. 21:01

Hvorfor er topledelsen for Nykredit så forhippet på en børsnotering for enhver pris? Hvorfor afviser Michael Rasmussen enhver debat om andre løsninger, eksempelvis frasalg af aktiviteter, obligationssalg, eller salg af en mindre, unoteret ejerandel?

Topledelsen for Nykredit, med topchef Michael Rasmussen i spidsen, virker mere og mere skinger og panisk for at få gennemført den varslede børsnotering. Det ene argument for en børsnotering efter det andet fordufter. Men der skal tilsyneladende, for enhver pris, gennemføres en børsnotering hen over hovedet på medlemmerne af Foreningen Nykredit, der ejer ca. 90 procent af Nykredit Realkredit. Flere underlige meldinger fra Nykredit er udsendt i æteren de seneste uger. Først kom en direktør til at sige, at børsnoteringen alene skyldes kendte kapitalkrav frem til 2019, hvilket er i total modstrid med det, ledelsen har sagt de seneste år. Meldingen har hele vejen klokkeklart været, at børsnoteringen var nødvendig af hensyn til skærpede, men ikke kendte kapitalkrav fra EU efter 2019. Nykredit indrømmer, at meldingen fra den enlige direktør var noget vrøvl. Men den hænger alligevel stadig i luften, fordi man tilsyneladende klamrer sig til alle argumenter inden for rækkevidde.

Tvivlsomme bidragsforhøjelser
Et andet eksempel var en avishistorie om, at hemmelige notater til repræsentantskabet afslørede, at det ville koste medlemmerne, altså låntagerne, betydelige beløb i ekstra bidragsforhøjelser, hvis der ikke kommer en børsnotering. Det har jo nok ikke været svært at lokke ud af Nykredit, som jo har en klar interesse i at markedsføre den slags synspunkter. Og er ekstra bidragsforhøjelser overhovedet realistiske? Ikke hvis de andre siger stop, eller hvis der kommer et nyt discount-realkreditinstitut. Bundlinjen er nok, at Nykredits topledelse har hulens travlt med at få gennemført børsnoteringen, også selvom noteringsplanerne foreløbig kun er vedtaget af et repræsentantskab, håndplukket af bestyrelsen og Nykredits ledelse. Spørgsmålet er nu, hvor mange argumenter der skal på bordet, før repræsentantskabet træder i karakter og begynder at stille spørgsmål ved det smarte ved en børsnotering. Eksterne aktionærer i et børsnoteret Nykredit vil stille krav om højere afkast, hvilket vil lægge pres på ledelsen for at øge indtjeningen gennem højere bidrag. Hastværket skyldes uden tvivl, at tiden arbejder mod Michael Rasmussens børsnoteringsplaner. For det første vil de kommende valg til repræsentantskabet med stor sikkerhed give plads til flere kritiske medlemmer i repræsentantskabet, som bestyrelsen og topledelsen hidtil har haft fuldstændigt styr på. Inden for få år kan det meget vel være, at et flertal i repræsentantskabet tager magten. For det andet er Nykredit efter bidragsforhøjelserne blevet en super god forretning. Og de næste års overskud vil polstre kapitalgrundlaget langt ud over, hvad der sikkert er brug for. Nationalbankens analyse af kapitalforholdene i realkreditten har allerede vist, at Nykredit er mere velpolstret end de øvrige institutter. For det tredje er det velkendt, at udlånstabene efter finanskrisen ligger i Nykredit Bank, der har været en enorm finansiel belastning for koncernen. Realkreditlånerne betaler nu en kæmpe regning for denne strategiske fejlsatsning. En fejlsatsning som den nuværende bestyrelsesformand har medvirket til, men som alligevel ikke har hindret hende i at indtage formandsposten. Men der er lys forude for Nykredit Bank, da værdien af de bogførte renteswaps på bankens bøger for hele 72 mia. kr. vil stige markant i værdi, i forlængelse af de kommende års stigende renter.

Ringe risiko for kapitalmangel
Men vil Michael Rasmussen afvente de kommende års positive udsigter? Næppe. Men det burde han måske. Det er nemlig vanskeligt at regne sig frem til scenarier, hvor Nykredit kommer til at mangle kapital i 2020 og frem. Og der er masser af andre veje end en børsnotering, eksempelvis kan mere egenkapital skaffes ved at sælge kapitalforvaltningsforretningen eller banken.

Men hvorfor vil Michael Rasmussen så have en børsnotering? Den eneste logiske forklaring er, at han vil have magten i eget hus. Men det er altså tvivlsomt, om det er den bedste vej for medlemmerne af Nykredit. Måske skulle ledelsen vælge at spørge medlemmerne og ikke kun de håndplukkede passive marionetter. Set udefra er det både bemærkelsesværdigt og beskæmmende, at Nationalbanken, FinanstilsynetKonkurrencestyrelsenKonkurrencerådet, regeringen og oppositionen, skiftende erhvervsministre og deres departementschef ser stiltiende til, at dette absurde skuespil udspilles for fuldstændigt åbent tæppe.

læs hele udgivelsen her

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank