Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Axcel sendte selskab til svensk børs

Linda

søndag 22. januar 2017 kl. 21:05

Kapitalfonden Axcel har sendt et af sine porteføljeselskaber over sundet til den svenske børs i Stockholm, selvom fonden har danske institutioner som ejere og er fortaler for at fremme et dansk børsmarked.

I juni 2016 gik Axcel på børsen i Stockholm med den 86 procent ejede tagdækningsvirksomhed Nordic Waterproofing, som i dag har en børsværdi på 2,2 mia. SEK. Axcel ejer 23 procent af virksomheden i dag, og andre store ejere er Kirkbi Invest samt en stribe svenske investeringsfonde. 44 procent af aktiekapitalen er i free flow, og aktien er steget knap 30 procent siden børsnoteringen, som blev forstået af Carnegie og ABG Sundal Collier.

Alt i alt en succes, som Københavns Fondsbørsen også kunne have haft stor glæde af. Valget af Stockholm er dog ikke overraskende, da virksomheden har produktionsaktiviteter i både Finland, Sverige og Danmark. Men til gengæld er salget større i Danmark end i Sverige, Axcel er dansk og domineret af danske ejere.

Få noteringer i Danmark
Beslutningen om at vælge svensk er dog ikke så overraskende, da mange andre danske selskaber vælger den samme vej. Sidste år blev der på det danske aktiemarked noteret tre store, nemlig Scandinavian TobaccoDONG Energy og Nets. Til sammenligning blev der noteret 21 selskaber på Stockholms børshovedmarked og seks selskaber i Helsinki. På minibørserne First North blev der i Stockholm nynoteret 56 selskaber sidste år, fire i Helsinki og også fire i København, fremgår det af oversigten over ”listings” på NasdaqOMX’ hjemmeside.

Så der er faktisk er lille positiv historie at fortælle om det danske aktiemarked, da First North i København har været tørlagt i flere år. Ved en nærmere gennemgang af de fire selskaber viser det sig, at den positive historie blot er én rigtigt positiv historie. Cleantech Building Materials, som har sit hovedkvarter i England, fik sine aktierne optaget til handel den 23. december sidste år. Et andet selskab, OWG plc, fik optaget sine aktier i København den 23. april sidste år. Investeringsselskabet Optima Worldwide Group plc skriver i sin årsrapport , at noteringen på NasdaqOMC Copenhagen forventes at øge synligheden over for potentielle investorer. Indtil videre ser det dog ikke ud til, at der er handlet aktier i selskabet.

Det tredje selskab er Gate Ventures plc. Selskabet skriver om sin tilstedeværelse på NasdaqOMX Copenhagen, at ”Nasdaq First North is a growth market designed for small and growing companies. It has less extensive rules enabling companies to focus their efforts on business and development, while having the benefits of being a listed company. The First North market runs parallel to the Nasdaq Main Market, and the shares are traded in a single trading system. First North offers investors an opportunity to reach companies that are in an exciting stage of growth.”

Selskabet har investeret i forskellige porteføljeselskaber og har en bogført egenkapital på ca. 10 mio. britiske pund. Valget af København som noteringssted begrundes her med, at reglerne og oplysningskravene er mindre restriktive end andre steder, og at det giver selskabets ledelse mulighed for at koncentrere sig om at drive forretningen. Noget tyder dermed på, at Københavns Fondsbørs er ved at finde sig en ny plads nederst i fødekæden for mere eksperimentelle virksomheder fra især England, som søger en noteringsplans på kontinentet.

Problematiske Lauritz.com
Det danske selskab Gomspace gik på den svenske børs i start af juni 2016, og det har siden haft stor succes på børsen med en aktuel børsværdi på over 800 mio. SEK. Aktiekursen er næsten fordoblet siden børsnoteringen.

Et andet dansk baseret selskab, som er blevet noteret på Stockholm, er auktionshuset Lauritz. com, som der også siden har været en masse larm omkring. Den 22. juni 2016 blev selskabet noteret i Stockholm, og det er gået ned ad bakke næsten lige siden. Efter et første udbud på 19-21 SEK for nye aktier blev det endelige udbud på 15 SEK. Og efter en nedjustering i denne uge ligger kursen nu i ca. 8 kroner, svarende til en markedsværdi på 325 mio. SEK. Biotekselskabet MPI, Medical Prognosis Institute, startede på aktiebørsen i København, men valgte efterfølgende at flytte til Stockholm. Aktiekursen er siden juni sidste år mere end fordoblet, så markedsværdien af selskabet nu er godt 500 mio. SEK. Hovedparten af de nynoterede selskaber på First North har en aktuel børsværdi på 300-600 mio. kr., men der er også selskaber i milliardklassen. Visse selskaber har en markedsværdi til ned mod 50 mio. kr.

læs hele udgivelsen her

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank