Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ugens stærkeste og svageste erhvervsdækning

Linda

søndag 22. januar 2017 kl. 21:12

Bøllebank til London efter Brexit? Næppe: Berlingske Business skriver fredag under overskriften ”Hårdt Brexit varsler økonomisk bank til London”. Ja, det er da det man lige tænker på, hvis man ikke reflekterer meget over Mays Brexit-tale forleden. Men der er flere ting, der peger i retning af en blød landing. For det første lugter det langt væk af forhandlingstaktik fra Mays side. Hun giver EU-eliten igen med samme mønt, som hun selv har fået. Selvfølgelig er både EU-landene og UK interesseret i en løsning, der virker for begge parter. For det andet er EU mere afhængig af UK end omvendt, hvis man ser på samhandlen. EU har overskud på betalingsbalancen med UK, som det fremgår af denne grafik . Faktisk har Tyskland rigtig meget at miste, og USA er vigtigste samhandelspartner for UK, hvis man måler på handelsoverskud. Og så bemærk lige: Efter Mays Brexit-tale steg aktiemarkedet i en spurt højere op, end hvor det var startet med kursfald først på dagen. Vi har blot set et nyt skud i positioneringskampen.

Beskidt valgkamp i Nykredit: Ifølge dagbladet Børsen fredag har flere kandidater til repræsentantskabsvalget i Nykredit for den kritiske medlemsforening Consum trukket sig, fordi de frygter at blive mobbet af Nykredit og få forringet deres lånevilkår. Som forklaring gives også, at de alligevel ikke har tid. Men hvis man kan læse mellem linjerne, kan man godt fornemme, hvad der muligvis er sket. Ja, det lugter langt væk. Og med denne mistanke, begrundet eller ubegrundet, burde Nykredit hurtigst muligt frede den slags medlemmer, hvis de bliver indvalgt for den kritiske fløj. Det kunne eksempelvis ske med en skriftlig erklæring eller en garanti om, at der kun kan ske forringelse af de eksisterende lånevilkår efter sagen har været vurderet af en uafhængig part. Situationen svarer lidt til, hvis et stort politisk parti i regering kan se, hvem der stiller op imod dem, og derefter straffer dem ved at sætte deres personskatter op. Vi tror ikke på, at det sker i Nykredit. Men hvorfor har kandidaterne så trukket sig?

Beskeden milliardregn: Det er ofte teoretisk set ufattelige beløb, det handler om, når biotekselskaber udvikler nye lægemidler. Desværre er det oftest netop kun teoretisk, og virkeligheden er en anden. Det skaber en journalistisk udfordring, fordi den sensationelle, men ikke retvisende vinkling, ligger lige for. Børsen faldt i gryden onsdag, da den annoncerede en ”milliardregn” over det danske biotekselskab Forward Pharma, der er børsnoteret i New York. Selskabet har en patentstrid med Biogen, og parterne har aftalt, at Biogen betaler 1,25 mia. dollar forud, og, hvis danskerne vinder sagen, yderlige royalties, så det sammenlagt kan løbe op i 40 mia. kroner. Det kan man naturligvis godt beskrive som en milliardregn. Men investorerne finder det åbenbart ganske usandsynligt, at det kommer til at gå sådan: De handlede over nogle dage ganske vist kursen op med cirka 40 procent. Men det rækker kun til en markedsværdi på 9,3 mia. kroner – og altså en værdistigning på under 3 mia. kroner. Lad os kalde det støvregn.

Brexit, Dexit og perception: Pundet er faldet, og der er flyttet rundt på nogle meget store investeringsposter. Men grundlæggende synes både finansmarkederne og de britiske borgere og virksomheder at have reageret på Brexit med optimisme. Det har hos mange skabt det indtryk, at det er uproblematisk at melde sig ud af EU. Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl mener ifølge Børsen onsdag ligefrem, at vi også skal have en dansk afstemning. Det kan naturligvis senere blive relevant, af politiske eller økonomiske grunde. Men her og nu virker det overilet og tyder på, at ikke mindst erhvervspressen har fejlet med at formidle et vigtigt budskab: Storbritannien har endnu ikke meldt sig ud af EU – de har kun talt om det. Der er lang tid til en udmeldelse eventuelt bliver effektueret, og finansmarkederne har ikke blandt sine fine kvaliteter at være god til at forudsige konsekvenser af store omvæltninger ude i fremtiden. Med andre ord: Vi aner ikke, hvad konsekvenserne af en udmeldelse af Storbritannien, hvis den overhovedet kommer, bliver. Sandsynligheden taler stadig for, at ulemper kommer til at veje tungere end fordele, og det kan blive direkte katastrofalt for vores gode naboer. Og skulle det vise sig at blive tilfældet, vil Kristian Thulesen Dahl nok i sit stille sind glæde sig over, at mere besindige og ansvarlige politikere satte hælene i.

læs hele udgivelsen her

MWL/STK

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank