Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Strategiske frasalg giver dansk M&A boost i 2017

Linda

søndag 15. januar 2017 kl. 21:58

Det danske marked for køb og salg af virksomheder vil i 2017 især blive drevet af opsplitninger og frasalg, der skal gøre store koncerner mere fokuserede og agile i en tid med disruption.

Allerede i 2016 er omfanget af strategiske frasalg steget langt mere end hele M&A-markedet.

2017 bliver frasalgenes og fokuseringens store år. Toneangivende danske virksomheder har allerede linet op til en hel stribe store strategiske opsplitninger og salg af datterselskaber i 2017. Dermed kan markedet for Mergers & Acquisitions (M&A) og for børsnoteringer i endnu højere grad end 2016 blive præget af, at store virksomheder skærer til og fokuserer på deres kerneområder.

I 2017 og 2018 skal A.P. Møller-Mærsk s nye topchef Søren Skou således finde nye ejere til gruppens olierelaterede virksomheder, der ifølge analytikere i alt kan være 105 mia. kr. værd. CEO Henrik Poulsen fra Dong Energy vil forsøge at sælge koncernens olie- og gasudvinding, der kan være 15 mia. kr. værd. Desuden vil konglomeratet NKT Holding splitte sig op i to mere fokuserede selskaber, der sandsynligvis begge bliver børsnoterede, nemlig NKT Cables og Nilfisk.

Hertil kommer en række andre strategiske frasalg og opsplitninger, som er varslet, og som kan blive gennemført i år: FLSmidth vil sælge sin Bulk Material Handling-division, og Telenor vil gerne sælge sin danske forretning for blot at nævne et par eksempler.

Strategiske frasalg boomer
Allerede i foråret 2016 forudså Ernst & Young tendensen i markedet i 2016. Partner Søren Krejler konstaterede, at ”store virksomheder agerer nu på mange måder som kapitalfonde, der altid tænker i M&A og har blik for, hvad der skaber værdi. Strategiske frasalg sigter mod at udvikle forretningsmodellen og sikre den bedste allokering af kapital.” Alt tyder således på, at den dominerende drivkraft i M&A-markedet i 2016, nemlig strategiske frasalg, vil blive endnu mere udpræget i 2017. Mens det samlede M&A-volumen globalt faldt 17 procent i 2016, så steg antallet af strategiske frasalg med 50 procent, konstaterer den specialiserede nyhedstjeneste MergerMarket i en analyse .

Allerede i løbet af 2016 har der da også været talrige strategiske frasalg, der har gjort de sælgende koncerner mere fokuserede. TDC har solgt sine svenske aktiviteter for at koncentrere sig om Danmark og Norge. Bang & Olufsen har solgt blandt andet ICEPower fra. GN Store Nord har solgt OtometricsArla har solgt Rynkeby FoodsDLG har solgt sine fødevareaktiviteter og produktionen af landbrugsmaskiner. Og Schouw & Co. har solgt sin andel i handelsvirksomheden Kramp.

Strategiske frasalg er salg af ikke-kerne aktiviteter, som gør det muligt at øge og koncentrere investeringerne i kerne-området. Strategiske frasalg gør i højere grad virksomhederne til pure plays og bliver derfor ofte belønnet med en højere værdiansættelse. Planerne om forenkling og fokusering af koncernen kan ses som en hovedårsag til, at A.P. Møller-Mærsk over den seneste år er den C20 virksomhed, der er steget mest i kurs, nemlig med 50 procent, hvilket også er klart mere end virksomhedens peers blandt globale rederier og olieselskaber. Da NKT Holding den 21. september varslede opkøb og opsplitning steg aktien umiddelbart 15 procent og siden er denne stigning øget til 35 procent, svarende til at koncernens markedsværdi er øget til 13,5 mia. kr. De to eksempler (hvor den varslede opsplitning i øvrigt er blevet ledsaget af betydelige opkøb i kerneområdet) må være tankevækkende for topledelser og bestyrelser, der har mulighed for at fokusere deres virksomheder endnu mere.

Analytikere og investorer presser på
Udover de varslede salg fra bl.a. Mærsk og Dong kan der komme endnu flere frasalg i 2017. Citigroup tror, at Carlsberg vil sælge flere aktiviteter efter i 2016 at have solgt fra i Malawi. Adskillige analytikere ser gerne , at GN koncentrerer sig om høreapparater og frasælger sin audio-division, der producerer headsets. Der har også længe været forlydender om, at TDC vil sælge sin hosting-division, der tilbyder it-services til andre virksomheder. Tendensen til strategiske frasalg kan blive understøttet af, at kapitalfonde globalt har rekordstore beløb til rådighed til opkøb, og af at køberne stadig kan finansiere sig med meget lave renter. Hidtil har en periode med frasalg af aktiviteter uden for kerneområdet været en del af de fleste turnaround-recepter. Nu ses frasalg, som det påpeges i MergerMarket-rapporten, nok så meget som et redskab, der skal gøre de store koncerner mere agile. Forenkling og fokusering skal sætte dem i stand til at reagere hurtigere på digitalisering og andre svar på udfordringer fra disruption og nye teknologier i markedet.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank