Den endelige closing af salgsaftalen med kapitalfonden Agilitas er trukket så længe ud, at børsnoterede NNIT har hejst et going concern-advarselsflag. Men det ses som formalia med den endelige godkendelse af it-infrastrukturforretningen, og IT selskabet får om en måned godt én milliard kroner i kassen. Herefter vil ledelsen kigge fremad mod strategiplanens fase to og allerede i Q1-meddelelsen beskrive den næste fase med flere detaljer, oplyser CFO Carsten Ringius i dette interview.
Endelig closing af aftalen om salg af NNIT’s it-infrastrukturforretning til kapitalfonden Agilitas er blevet udsat flere gange, og nu afventer aftalen Erhvervsstyrelsens godkendelse i forhold til salg af kritisk infrastruktur til en udenlandsk aktør. Carsten Ringius oplyser, at NNIT bl.a. har aftaler om datacenterydelser med flere store offentlige kunder. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger drejer det sig blandt andet om Nationalbanken, men også andre store danske erhvervsvirksomheder som Vestas og Arla.
Carsten Ringius oplyser, at de store kunder har givet grønt lys, så det reelt kun er myndighedsgodkendelsen, der mangler. Han oplyser, at forventningen er, at handlen gennemføres kort tid efter FDI-godkendelsen den 17. april, hvorefter NNIT vil få overført provenuet fra frasalget, som ifølge meddelelsen fra sidste år kommer til at ligge i omegnen af godt en mia. kr. til ca. 1,3 mia. kr.
På grund af de gentagne udsættelser har NNIT måttet trække ekstra på kreditfaciliteten i banken, som senest er blevet forøget fra 900 mio. kr. til 1050 mio.kr. Og IT-selskabet har næsten udnyttet hele rammen. Carsten Ringius oplyser, at NNIT har en løbende dialog med bankerne for at opdatere om status på transaktionen, og at der har været forståelse af selskabets situation med den forsinkede godkendelse.
Formalia har dog været, at likviditeten op til godkendelsen har været så anstrengt, at der ved det store frasalg, som udgør halvdelen af koncernens omsætning, skal ske en genforhandling af bankkreditten, som teoretisk kunne kræves indløst af banken. Derfor har NNIT i årsrapporten været nødt til at beskrive en usikkerhed om going concern: ”In the unlikely event that closing will not take place, NNIT will refinance the current utilization of the Revolving
Credit Facility within 60 days from 31 March 2023 or such later date as may be agreed with the lenders. The need for future refinancing within 60 days in both scenarios indicates that a material uncertainty exists that may cast significant doubt on the entity’s ability to continue as a going concern”, oplyses det. Ifølge Q3 regnskabet var der trukket 827 mio. kr. af den samlede kreditramme på 900 mio. kr. Og det var ved årsskiftet øget til 857 mio. kr. efter en forøgelse af kreditrammen til 1050 mio. kr.
Carsten Ringius oplyser, at det har medført ekstraomkostninger, at det har trukket ud med den endelige aftale, hvor it-infrastrukturforretningen blev udskilt. Han oplyser, at NNIT forventer at udmelde mere detaljeret om næste fase i strategiplanen allerede i forbindelse med aflæggelse af Q1-regnskabet.
Ved årsregnskabet blev udmeldt en årsforventning til 2023 på ti pct. omsætningsvækst, altså fra 1500 mio. kr. til ca. 1650 mio. kr. og en overskudsgrad på fem pct., svarende til et driftsoverskud på ca. 83 mio. kr. ”Vores udmeldte forventning på fem pct. i overskudsgrad afspejler ikke det potentiale, vi ser på lidt længere sigt. Ser man på sammenlignelige selskaber, skulle vi gerne have løftet overskudsgraden til det dobbelte”, siger Carsten Ringius.
Han oplyser, at der intet ligger i kortene om frasalg af Life Sciences-forretningen (LSS), med en omsætning sidste år på 873 mio. kr. og en overskudsgrad på en pct. Heller ikke det andet ben, Cloud & Digital Solutions, ses solgt. Benet omfatter blandt andet datterselskabet Scales, tilkøbt i 2017, som ifølge regnskabet for 2021 leverer et bruttoresultat på 207 mio. kr. og et driftsoverskud på 74 mio. kr.
En børsnoteret konkurrent til Scales er eksempelvis Columbus, der handles til knap ti gange EBITDA-overskuddet, hvilket indikerer en markedsværdi omkring 700-800 mio. kr. på Scales. En peer konkurrent til det øvrige NNIT er Netcompany, der handles til en værdi på to gange omsætningen. Det svarer til en markedsværdi på 1,7-1,8 mia. kr.
Analytikere spekulerer i, om Novo Holdings som storaktionær ønsker at sælge sin aktiepost, og om NNIT er ved at blive solgt i bidder. Aktuelt er børsværdien af koncernen 1,68 mia. kr. Potentielt er værdien af det nye NNIT altså op mod 2,6 mia. kr. Men dette potentiale vil næppe blive forløst, før der er leveret betydelig resultatfremgang i Life Science-forretningen.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.