Det er stadig svært at være modelportefølje med en overvægt af mindre selskaber, som ikke har fået det endelig kommercielle gennembrud. Det koster kapital, og det er dyrt i øjeblikket. De større selskaber synes at klare det bedre og set over én kam, er det dem der holder porteføljen oven vande i øjeblikket.
Modelporteføljen er faldet med 1,5 % siden sidst og ligger nu på 832.000 DKK. For året som helhed er der fortsat et lille, men skuffende plus på kun 2,4 %. Novos optur vægter stadig tungt i det nordiske referenceindeks NHCI, som ligger 13,7 % oppe for året, mens det brede Nordic-40 ligger 6,6 % oppe for året.
Groft sagt er det stadig porteføljens samling af små selskaber, der trækker nedad, mens de store selskaber overordnet set klarer sig igennem uden skrammer for øjeblikket. Særligt vil vi på den positive side fremhæve Lundbeck, som ufortrødent fortsætter sin rolige fremgang og nu ligger omkring 35 DKK, hvilket modsvarer 175 DKK i gammel regning før aktiesplittet. Dermed er aktien også uhyre tæt på break-even i porteføljen, hvilket er en milepæl alt taget i betragtning. Selskabet kan i denne uge forvente én FDA-godkendelse, og i næste måned vil man formentlig senest samtidig med 1. kvartalsmeddelelsen få svar på den vigtige ansøgning om udvidelse af brexpiprazole til også at omfatte alzheimers. FDA’s rådgivende komité har siden sidste udgave af ØU Life Science med klar majoritet tilkendegivet en positiv holdning med stemmerne 8-1.
Blandt de store positioner fortsætter Zealand Pharma også sine relativt store udsving i kursen. Vi har i denne uge set et aktiesalg fra selskabets direktør på ca. 10 mio. DKK, og dermed er det oplagt at udlede, at der ikke ligger en stor nyhed lige rundt om hjørnet. Vi ser dog stadig, at investorerne vil købe sig ind i ”fedmecasen”, og det bør give aktien yderligere rum til at løbe opad.
1. kvartalsregnskabet fra Hansa Pharma skuffede, idet vi ikke kan se noget løft i omsætningen fra nye patienter. Sammen med et stadig højt kapitalforbrug og stort fokus på de fremtidige projekter sætter det et lille spørgsmålstegn ved, om der er reelle fremskridt i den europæiske lancering. Vi vil bestemt ikke aflyse den europæiske lancering endnu, men der skal ske et niveauskifte i omsætningen i løbet af i år, ellers er det skuffende.
Der var langt om længe nyt fra Xspray Pharma, som leverede en lidt skuffende nyhed fra den juridiske verden, der oprindeligt var tidsindikeret til marts måned. Nyheden var, at den hurtige afvisning af patentsagen opnåede man ikke, og processen kører derfor videre i de faste rammer, som der hele tiden har været sat op om den type af patentslagsmål mellem originalproducenter og generiske producenter. Her ser vi bort fra de små tekniske detaljer om, at Xspray Pharma jo ikke anser sit produkt som en kopi, men som en forbedret version af originalproduktet Sprycel.
Nyheden om, at BMS gerne må fortsætte søgsmålet mod Xspray Pharma, gav anledning til et fald på små 10 % i aktien ovenpå en i forvejen lidt svær periode, der har sendt aktien ned fra 70’erne til 58 SEK senest. Siden sidste opdatering er aktien således faldet 19 %.
Den fremadrettede proces peger i retning af en afgørelse i løbet af 2023 eller inden juli 2024, hvor der i henhold til normal praksis for den slags sager skal være en afslutning. Forudsat FDA-godkendelse forventer Xspray at lancere i 2023 eller 2024.
IRRAS har været ude på en længere rutschetur, og det hænger sandsynligvis sammen med, at risikoen for, at der skal hentes mere kapital for at nå i mål med 2025-planerne er stigende. Det til trods for, at man jo i 3. kvartal hentede over 200 mio. SEK. Selskabets helt aktuelle fulde årsrapport har ikke et decideret going concern forbehold indregnet i regnskabet, men der bliver talt om det i ledelsesberetningen, og revisionerne nævner det i deres bemærkninger.
Der skal derfor med stor sandsynlighed hentes mere kapital, og det er måske det, der allerede har ramt i kursen. Vi har som nævnt mange gange set mange eksempler på, at det kan være ufatteligt dyrt for de små selskaber at hente penge. Med små 800 mio. aktier udstedt og en kurs på 0,2-0,3 er markedsværdien kun lige omkring 200 mio. SEK, og dermed kan det blive dyrt at skulle hente yderligere 100 eller 200 mio. SEK for at nå i mål.
På den forretningsmæssige side hæfter vi os ved en kontinuerlig vækst i antallet af installerede IRRAFLow systemer til 184 ultimo 2022 og en vækst på 79 i omsætningen sidste år. Omsætningen nåede dog kun 40 mio. SEK, og der er dermed en betydelig vej endnu til 2025-målsætningen om min. 350 mio. SEK i omsætning med 60 % bruttomargin. Vi er moderate, men påpasselige optimister på casen. Skuffelsen fortsatte for Immunovia aktionærerne, som allerede har set aktiekursen falde med over 30 % fra emissionskursen på 6,70 SEK. Aktien er faldet til 4,5 SEK, og markedsværdien er nærmest nu kun marginalt over de 150 mio. SEK, der blev rejst i forbindelse med emissionen. Sentimentet om aktien er uændret dårligt, og der er givetvis også nogle garanter, der forsøger at sælge ud af de tildelte aktier. Det er nok kun seriøse nyheder, der kan vende stemningen, og i næste uge afholder selskabet en KOL-event med fokus på bugspytkirtelcancertesten og markedspenetreringen i USA.
Nye emner på vej
Vor kandidatliste er uændret. Vi kigger stadig på Calliditas og Camurus blandt de lidt større og mere modne, kommercielle selskaber. Lidt længere ude på risikoskalaen ser Xspray og Infant Bacterial Therapeutics også spændende ud, men her spiler timingen en meget stor rolle, og vi skal nok længere hen på året, førend de bliver interessante. Det er dog også aktier, der i forvejen ligger i porteføljen, og de tilføjer som sådan ikke noget nyt, udover mere risiko og afkastpotentiale.
Emissionen i Alligator Bioscience er skudt i gang, og her vil vi givetvis forsøge at få fat i en position. Der bliver udsendt en handelsmail, når eller hvis vi agerer på noget.
Vi holder også stadig øje med en række mindre medtech-navne, som har været igennem svære og meget udvandende emissioner. Dem holder vi et vågent øje med, mens vi vurderer, om de er for ”små” til at komme ind i modelporteføljen.
Steen Albrechtsen
Redaktør Steen Albrechtsen og/eller dennes nærtstående ejer aktier i næsten alle selskaber i modelporteføljen.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.