I hvert fald fem ledelsesbeslutninger, som de seneste to år har ført GN Store Nord stadig længere ud i en krise, kan identificeres. Hvis man vil lære af de seneste begivenheder i og omkring GN, så må man se på årsagerne til og konsekvenserne af GN-ledelsens beslutninger, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne kommentar.
GN har på knapt to år udviklet sig fra at være en af Danmarks mest succesfulde virksomheder til at være decideret kriseramt. Gælden er stærkt tyngende, og egenkapitalen er efter al sandsynlighed under stærkt pres fra en påtrængende nedskrivning af goodwill. Ikke mindst efter opkøbet af SteelSeries, som GN foretog i 2021, og som slet ikke har udviklet sig som ventet. En planlagt kapitaludvidelse, der skulle indbringe syv mia. DKK, er gået i vasken efter aktionærmodstand. Den situation er ikke opstået tilfældigt, men er resultatet af en række beslutninger, som topledelsen har truffet i løbet af de seneste knap to år. En gennemgang af beslutningerne giver belæg for at hævde, at GN Store Nord kunne have handlet anderledes, og udviklingen fremstår nu som et lærestykke i diskutabel ledelse. Her er de fem beslutninger:
Sommeren 2021: GN-divisionen GN Audio besluttede at købe SteelSeries for 8 mia. DKK.
SteelSeries og markedet for GN Audio har siden udviklet sig langt ringere end forventet, og der er nu risiko for en milliardstor nedskrivning af goodwill på 6,9 mia. DKK. Nedskrivningen kan gå hårdt ud over GN’s egenkapital, der ved slutningen af 2022 var på 6,8 mia. DKK. Burde GN have vidst bedre? Det kan man hævde. I 2001 købte GN det hastigt voksende Photonetics for 9,1 mia. DKK og lagde det sammen med GN’s egen GN Nettest. Derefter forsvandt markedet for den opkøbte virksomheds produkter, og hele GN Nettest måtte i 2003 sælges for én krone.
Tidligere bestyrelsesformand Per Wold-Olsen og tidligere GN Audio-chef René Svendsen-Tune måtte i en årrække yde en stor (og fremragende) indsats for at rette op på GN. Nu besluttede de sig imidlertid for igen at betale en meget høj pris for at overtage en ”lovende” virksomhed.
Glemte GN’s ledelse i 2021 i en slags succes-eufori atter at se tilstrækkeligt kritisk på sig selv, virksomheden og markedet?
2) Sensommeren 2021: GN besluttede at finansiere købet af SteelSeries med gæld. Selvom renten var lavere dengang, var det lidt usædvanligt at finansiere et – i forhold til selskabet – så stort opkøb på den måde. Det gældsfinansierede opkøb er den afgørende årsag til, at GN’s nettorentebærende gæld steg fra 3,8 mia. DKK primo 2021 til 14,6 mia. DKK ultimo 2022, da købet var betalt. Med den kraftige forøgelse af gælden besluttede ledelsen at løbe en ekstra risiko, som kunne være undgået.
3) Sommeren 2022: GN besluttede at udsætte den kapitaludvidelse, der nu for alvor trængte sig på. GN’s generelle forretning og i særdeleshed SteelSeries udviklede sig langt fra som planlagt. I takt med, at renten steg, begyndte den store gæld derfor at blive et alvorligt problem. ATP foreslog efter eget udsagn ”midt i 2022”, at GN skulle gennemføre en kapitalforhøjelse, og ATP konstaterede selv på generalforsamlingen i marts 2023, at ”desværre udskød selskabet kapitaludvidelsen til efter denne generalforsamling.” Det var en udsættelse på – formentlig skæbnesvangre – otte-ni måneder.
4) Februar 2023: Selskabet besluttede sig for en kapitaludvidelse uden at have sikret sig tilstrækkelig opbakning. Udefra set er det vanskeligt at forstå, hvorfor GN ikke havde sikret sig opbakning fra vigtige aktionærer som William Demant Invest og Norges Bank før en kapitaludvidelse på 7 mia. DKK blev varslet.
Efter at kapitaludvidelsen var opgivet, kunne en hurtig præsentation af en alternativ plan formentlig både indadtil og udadtil genoprette lidt af den tabte tillid. Men godt fire uger efter, at kapitaludvidelsen var aflyst, forelå der stadig ingen børsmeddelelse om, hvad GN’s planer nu var. Virksomheden har efter analytikeres vurdering likviditet og pengestrømme til at klare sig ind i 2024. Men banen er åbnet for spekulationer og rygter i aktiemarkedet.
Og nok så vigtigt: Virksomheden er afhængig af kreative teknologiske eksperter, der kan følge med i innovationsræset, samt af dygtige salgsfolk, som kan begå sig i konkurrenceprægede globale markeder, og som skal sælge til kunder. Ledelsen skal hurtigt skabe interessante perspektiver for at overbevise disse mennesker om, at de skal blive i GN Store Nord.
Morten A. Sørensen
OBS! Analyse af GN’s 1. kvartalsregnskab bringes i næste udgave.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.