Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Mærsk genbruger regel: Køb på markedets bund

Linda

lørdag 03. december 2016 kl. 19:12

Med opkøbet af Hamburg Süd har den nye topchef for A.P. Møller-Mærsk, Søren Skou, demonstreret at det er alvor med opkøbsstrategien.

Efter en mere tøvende fase synes koncernen igen parat til at satse og dristigt på opkøb i markeder, der er i bund.

Umiddelbart kan man se A.P. Møller-Mærsks opkøb af det tyske containerrederi Hamburg Süd som et kostbart forsøg på at købe markedsandele tilbage. Med købet opnår Maersk Line en andel af den globale containerkapacitet på 18,6 procent. Det svarer omtrent til den andel på 18,2 procent som rederiet opnåede efter købet af P&O Nedlloyd i 2005, men som siden til dels blev sat over styr.

Men dette opkøb er alligevel anderledes. For det første sker det, i modsætning til akkvisitionen i 2005, i et marked, der er i bund. Den store rederikoncern vender tilbage til en af sine oprindelige dyder: Køb når markedet er dårligt, og sælg når det er godt. Det princip blev fulgt i A.P. Møllers første store opkøb i containerbranchen, erhvervelsen af Safmarine og Sea-Land i 1999, et år hvor verdenshandelen stadig var præget af et økonomisk tilbageslag i Østasien.

Køb op når markedet er nede
Men princippet har ikke været fulgt systematisk siden 1990’erne. I de seneste årtier, i sær i årene op til finanskrisen, er en række af de største opkøb af shipping- og olieaktiver, men også af banker til den dengang associerede virksomhed, Danske Bank, tværtimod sket i dyre markeder.

For det andet indgår opkøbet i et bredt forsøg, der også har deltagelse af mange andre rederier, på at konsolidere et fragmenteret underdrejet marked. Og for det tredje kan opkøbet indpasses i en helt ny strategi for hele koncernen.

I det seneste årti er der i det hele taget solgt mere fra end der er købt op. De mange frasalg – mest opsigtsvækkende af Dansk Supermarked og af andelen i Danske Bank – har været nødvendige tilpasninger. Det er en forenklingsproces, der fortsætter med opsplitningen af koncernen i en transport- og en oliedel, hvoraf transportdelen på længere sigt skal udgøre den fortsættende del. Opkøbet af Hamburg Süd kan også medføre nogle mindre oprydningsfrasalg, for eksempel af det tyske rederis tank- og bulkvirksomhed, der dog er beskeden i forhold til containeraktiviteterne.

Målt på omsætning er den del nu ved at blive lige så stor som hele A.P. Møller-Mærsk-koncernen hidtil har været. Med købet af Hamburg Süd får alene Transport & Logistics-divisionen en omsætning (opgjort ud fra 2015-tallene) på 36 mia. dollar, hvor hele koncernen (inklusive olieaktiviteterne) havde en omsætning på 39 mia. dollar.

Det betyder, at fremtidens A.P. Møller-Mærsk, der formentlig alene vil bestå af Maersk Transport & Logistics, også i sig selv vil blive en meget stor virksomhed.

Efter købet af Hamburg Süd forekommer det sandsynligt, at opkøbene kan fortsætte, så koncernen kan bruge sin finansielle styrke til at ekspandere, mens markederne er nede.

Én mulighed er, at der købes flere terminaler til transportorganisationen. CMA CGM har for eksempel terminaler til salg fra den Neptune Orient Lines-organisation, som det franske rederi købte i sommer. Hvis speditionsvirksomheden Damco skal have en størrelse, der modsvarer resten af koncernen, skal der også opkøb til i den retning.

Det er også tænkeligt, at man vælger en slags ’NKT Cables-løsning’ til olieforretningen: Det vil sige, at oliedelen med et opkøb gøres så stor, at den bedre kan bære en selvstændig børsnotering igennem.

Ser vi starten på en ny opkøbsbølge?
Opkøbet er epokegørende, fordi det sender signal om, at A.P. Møller-Mærsk igen har mod til meget store akkvisitioner, og er ved at komme over den skepsis over for opkøb, som de mindre vellykkede akkvisitioner i årene før finanskrisen har medvirket til at skabe. Inden for de seneste år har fondsbørsens største virksomhed været tilbageholdende med de store opkøb, om end der har været undtagelser i for eksempel DSV og TDC.

Nye opkøb fra A.P. Møller-Mærsks side kan sende et signal til resten af det store og efterhånden særdeles godt konsoliderede erhvervsliv, selv om virksomheden ikke er så toneangivende og dominerende, som den var engang. Danske Bank, der stadig tilhører A.P. Møller-sfæren i bred forstand, står for eksempel stærkere end længe, og har nu en prissætning, der gør, at den kan gennemføre opkøb i det underdrejede nordeuropæiske bankmarked. Og efter opbremsningen i diabetesforretningen kunne måske selv Novo Nordisk se et øget behov for at supplere den traditionelle kerneforretning. Der kan være åbnet et nyt kapitel for de store virksomheder.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank