Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Linda

lørdag 03. december 2016 kl. 19:13

Markedets egne signaler siger: Nu skal vi ned. 
I perioder med meget modsatrettede drivkræfter på aktiemarkedet kan det være en god idé at se på, hvad markedet selv fortæller os. Altså hvad handelsmønster, markedsstemning, sektorrotation, markedspsykologi og andre finansielle aktiver end aktier peger hen mod. Den ret entydige konklusion er, at på den korte bane skal aktiemarkedet korrigere ned. Konkrete begivenheder kan hurtigt ændre markedets signaler, eksempelvis hvis det bliver et ja ved den italienske afstemning søndag. I første omgang forholder vi os altså alene til markedets egne signaler, og de bekræfter at det seneste Trump rally er ved at ebbe ud:
• USD er under lettere svækkelse igen.
• Guldpriserne gør anslag til at stige.
• Aktieindikatoren New Highs ctr. New Lows for aktierne på New York Stock Exchange viser, at markedet underliggende nu mister styrke, fordi relativt flere aktier giver slip på deres tidligere toppe.
• Markedet er den seneste uge blevet holdt oppe af stigende energiaktier i kølvandet på højere oliepriser, Eksempelvis teknologiaktierne har tabt terræn, mens finans fortsat klarer sig fint i forlængelse af stigende obligationsrenter.

Trump rally siden 8. november var baseret på gisninger. Nu vil markedet se realiteter: Markedsstemningen passer godt overens med den stadig mere udbredte opfattelse af, at den seneste måneds Trump rally i høj grad er baseret på løse forventninger. Nu vil markedet se konkret handling, og det kommer først for alvor til foråret, når Trump sætter sig i det Ovale Værelse i det Hvide Hus i Washington. Det kan meget vel være, at han kan få gennemført mange af sine tanker, med republikansk flertal i begge kamre. Men det kan også være, at det bliver i mere afdæmpede udgaver.

Bundlinjen er, at markedet nu for en tid sikkert vil vende fokus mod de begivenheder, som ellers er vigtige for aktiemarkedet. Den amerikanske centralbank kommer med stor sikkerhed med en renteforhøjelse ved det næste rentemøde den 14. december, Fokus vil her være på, hvad der kommer derefter, og FOMC medlemmernes DOTS med indikation af, hvor mange kommende renteforhø-jelser de forventer.

Søndagens valg i Italien bliver med stor sikkerhed et nej, og det vil åbne for en magtovertagelse af The Five Star movement. Vi vurderer, at finansmarkederne groft har undervurderet betydningen af dette magtskifte i Italien, og vi ser stor sandsynlighed for en bevægelse hen mod den engelske Brexit situation. Italien er imidlertid kun yderligere et af mange EU lande, hvor der er stor modstand mod EU-elitens måde at køre tingene på. Især er der i de fleste store EU lande et flertal af kritikere i befolkningerne mod den måde, den økonomiske krise har været håndteret på, ikke mindst det fortsat uløste og eskalerende problem med gældskrisen i de sydeuropæiske lande.

Vores forventning er, at et italiensk nej på søndag relativt hurtigt kan føre de europæiske finansmarkeder ned ad bakke på grund af usikkerhed om hele EU konstruktionen, den fælles mønt osv. Husk hvad det udløste af stormvejr, da Grækenlands fortsatte EU deltagelse var i spil. Og Grækenland er en lilleput i det store EU billede.

Fortsatte ECB obligationsopkøb vil blot hjælpe Trump med at finansere sit statsunderskud: På den lidt længere bane vil de negative konsekvenser af Trumps planer måske også dukke op til overfladen igen. Massive finanspolitiske lettelser vil øge det amerikanske statsunderskud og give et ekstra løft til de globale obligationsrenter, på grund af et større udbud af obligationer.

Det vil samtidig fuldstændig undergrave den europæiske centralbanks forsøg på at holde renten nede via obligationsopkøb. Groft sagt vil fortsatte obligationsopkøb fra ECB blot være en hjælp til Trump med at finansiere hans accelererende statsunderskud. Så bundlinjen er, at transaktionerne blot vil overføre velfærd fra europæerne til amerikanerne. Effekten af mindre obligationsopkøb vil dog være endnu en driver mod stigende obligationsrenter, som sammen med de stigende oliepriser i sidste ende kan afspore det svage økonomiske opsving i Europa, .

Men der er fortsat gode penge at tjene: Når det gælder aktiemarkederne, er vores bundlinje stadig, at der fortsat vil være rigtig gode penge at tjene. Men ikke ved en bevidstløs køb og behold strategi. Det duer ikke i den meget foranderlige verden. Vi har senest i AktieUgebrevets Pensionsportefølje skruet ned for aktieandelen fra 80 til 60 procent af kapitalen. Og samtidig suppleret med 20 procent af kapitalen investeret i et certifikat, der hedder Bear DAX, som stiger i værdi, når aktiemarkederne falder. En overvejelse er også at tage en post i et Bull Guld certifikat, da guldpriserne den seneste måned er faldet meget dramatisk, mens den finansielle usikkerhed fortsat er enorm.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank