Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chok kan sende Novo ind i en ny epoke

Linda

lørdag 12. november 2016 kl. 22:31

Novo Nordisk og Novozymes, de to største selskaber i Danmarks dominerende virksomhedsgruppe, har skuffet investorerne alvorligt i år.

Med 3. kvartalsregnskabet gav Novo Nordisk markedet endnu et chok. Er der noget at lære?

Når det først begynder at gå galt, så fortsætter det. Novo Nordisk leverede i forbindelse med 3. kvartalsregnskabet årets tredje chok til sine aktionærer. Det store pharmaselskab sænkede forventningen til væksten i driftsresultatet i de kommende år fra 10 til 5 procent om året. Det fik kursen til at falde med 16 procent til niveauet 234 omkring kl. 14.

Aktiekursen var efter regnskabsmeddelelsen faldet 41 procent i løbet af året, modsvarende en markedsværdi af de børsnoterede B-aktier fra cirka 805 mia. kr. til cirka 470 mia. kr. Det er kun gået lidt bedre for søsterselskabet Novozymes, hvor kursfaldet hidtil i år på samme tidspunkt nåede op på 25 procent.

Klassisk lektion til markedet
Disse tal illustrerer den første klassiske lektion, som Novo-sfæren i år har givet markedet: Når det første begynder at gå galt, så er der stor risiko for, at det fortsætter.

Når et selskab, der i mange år har nydt betragtelig succes, først kommer med en lille nedjustering, kan det alt for ofte være tegn på en vending til en ny tendens med nedjustering efter nedjustering. Selskaber, der går frem, har et momentum, der skubber omsætning og indtjening ind i fremtiden. Når de så bremser op, kan det blive dramatisk.

Efter lang tids fremgang har succesfulde selskaber og deres ledelser opbygget for meget selvtillid, og det er ofte svært for dem at komme i den nødvendige krisestemning. Der kommer tværtimod i begyndelsen af opbremsningen fortsatte meldinger om de betydelige perspektiver i selskabet. Der skal ofte en ny ledelse til at skabe en ny stemning om, at det haster med at stille om.

I de seneste år har shareholder value-mentaliteten fuldt og helt bredt sig til de fleste af de store fondsejede virksomheder. Det er formentlig en sund tendens, men der er også en risiko for, at den kammer over, før disse virksomheder finder en ny balance.

Økonomisk Ugebrev har tidligere kunnet påvise, at fremtidsudsigterne i Novo Nordisk for den afgående topchef Lars Rebien Sørensen i påfaldende grad har bevæget sig i takt med aktiekursen. Har Novo Nordisk bremset for meget op for forskning og udvikling og for investeringer, for i højere grad at blive en pengemaskine, for at kunne løfte fri pengestrøm, udbytter og aktietilbagekøb?

Der var også risiko i Novo og Novozymes
Der er risiko i virksomheder, også selv om deres forretning bygger på tilsyneladende stabile, langvarige megatrends.

En god del af værdiansættelsen af Novozymes byggede en overgang på forventningen om, at fortsat høje eller stigende energipriser ville skabe stor efterspørgsel efter de af virksomhedens enzymer, der bruges til fremstilling af etanol, som kan supplere benzin. Den forventning er i nogen grad smuldret.

Udsigten til, at stadig flere mennesker globalt får diabetes og får råd til at behandle sygdommen, har løftet Novo Nordisk i årevis. Men også i det marked er der konkurrence og grænser for hvad kritiske, prisbevidste kunder vil acceptere.

Ledelsen mister følingen med markedet
I takt med succesen kan en ledelse blive for tilfreds, præget af intern rivalisering og miste den nære fø-ling med markedet. Lars Rebien Sørensen gjorde, da han trådte til, meget ud af at følge kunder og kritikere gennem direkte kommunikation og ad usædvanlige kanaler. Det er ikke en side af Novo Nordisk, der har været fremhævet i de seneste år. Og ledelsen har tilsyneladende mistet den nære føling med et stort marked som USA.

Når først ledere bliver udnævnt til superbrands og verdensmestre, kan det være tid til at blive skeptisk. Og den skepsis bør måske ikke blive mindre, når et godt sammenspillet lederhold tilsyneladende begynder at gå i opløsning, som det skete, da Lars Rebien Sørensen droslede ned for Lise Kingos og Kåre Schultz’ fremtidsperspektiver. Den nye topchef Lars Fruergaard Jørgensen får med den aktuelle nedjustering af forventningerne, det voldsomme fald i markedsværdien, og den fyring af 1000 ansatte, som selskabet varslede i september, en virksomhed, der vil være præget af en ny sense of urgency. Det er en begyndelse.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

 

Læs tidligere analyser af Novo Nordisk her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank