Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Q1: Jyske Bank tager højde for øgede konkursrisici i erhverv

Morten W. Langer

torsdag 18. maj 2023 kl. 11:15

Jyske Bank tager højde for øgede konkursrisici i erhverv

Bankerne skovler penge hjem i kølvandet på centralbankernes renteforhøjelser. Jyske Bank overgik analytikernes forventning til bruttoindtægterne i Q1 med hele 8 pct., især drevet af højere nettorenteindtægter. Banken ser øgede konkursrisici i dansk erhvervsliv, og den udgiftsførte for første gang i seks kvartaler egentlige udlånshensættelser, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne gennemgang af Q1-regnskabet.

Vigtigste forklaringer på, at Jyske Bank ikke leverede samme bundlinje som i fjerde kvartal, var dels højere omkostninger, dels de første bogførte udlånstab i syv kvartaler og dels markant højere skattebetalinger. CEO Anders Dam formåede dog alligevel at præstere en forrentning af egenkapitalen (før skat) på 17,8 pct., mod 19,5 pct. i sidste kvartal 2022, hvor resultatet blev løftet af både tilbageførte udlånstab og lavere omkostninger.

Ledelsen oplyser, at omkostningerne i Q1 blev forøget af engangsomkostninger ved købet af Handelsbanken på 38 mio. kr. samt af en overenskomstmæssig lønregulering og en stigning i antallet af heltidsansatte, som er øget fra 3854 i Q4 til 3878 i Q1. Omkostningerne er steget markant over de seneste fire kvartaler, og overtagelsen af Handelsbanken kan kun forklare noget af det.

Realkredit trækker ned

Bemærkelsesværdigt er omkostningerne i bankforretningen steget langt mere end i realkreditforretningen, hvor omkostningerne har været stort set uændrede i to år.  

Forrentningen af egenkapitalen trækkes markant ned af Jyske Banks realkreditforretning, som trækker ca. 70 pct. af det samlede udlån. Forrentningen på realkredit er typisk markant lavere end på bankforretning, bl.a. fordi de stigende udlånsrenter stort set kun rammer bankindtægterne. Jyske Banks basisindtægter fra realkredit er over de seneste år kun steget marginalt, mens overskuddet i bankforretningen er boomet, og det er ikke kun på grund af volumenforøgelsen efter overtagelsen af Handelsbanken. 

Bankforretningen leverede i Q1, baseret på et lidt lavere udlån, nettorenteindtægter på 1139 mio. kr., mod 959 mio. kr. i det foregående kvartal. Nettogebyr- og provisionsindtægter faldt en smule fra det foregående kvartal, men leverede op til analytikernes forventninger.

Selvom Anders Dam allerede har opjusteret forventningen til årets overskud tre gange i år, blev analytikernes skøn for Q1-resultatet kørt over på næsten alle delposter. Analytikerne havde forventet 2130 mio. kr. i nettorenteindtægter, og posten landede på 2224 mio. kr.    

I det hele taget skød analytikerne på de fleste delposter under det realiserede, bl.a. på kursreguleringer, leasingforretningen og ”øvrige indtægter”, der bl.a. omfatter dividende fra aktier. Bankens factbook afslører også, at banken stille og roligt er ved at opbygge en kapitalforvaltningsforretning med nu 222 mia. kr. under forvaltning. 

Købet af Handelsbanken synes at have bidraget med knap 50 mia. kr. i forvaltningskapital, og Jyske Bank begynder at blive en stor spiller på dette marked, hvor banken ellers stort set aldrig har præsteret særligt gode resultater. Hovedparten af AuM stammer antageligt fra forvaltning af investeringsforeninger for private, private banking-kunder og pensionspuljer, men kun få store institutionelle kunder.

Jyske Bank bogfører i Q1 for første gang i 11 kvartaler større udlånstab i selve resultatopgørelsen. Over de seneste fem kvartaler har tilbageførte tabshensættelser løftet bundlinjen med ca. 150-200 mio. kr. hvert kvartal. Denne positive tabshistorie synes nu at være slut. 

Går man bag kvartalets tabshensættelser, viser regnskabets hensættelsesnote, at næsten hele kvartalets hensættelser vedrører udlån til industri med 112 mio. kr., selvom udlånet til dette segment kun udgør 5 pct. af bankens samlede udlån. For de fleste andre brancher sker der fortsat tilbageførsler af tidligere hensættelser som indtægter. 

Morten W. Langer

FI Jyske Bank Q1

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Advisor in the International Team
Region Hovedstaden
Erfaren økonom til politisk team
Region Hovedstaden
Udløber snart
Budgetchef til Rigshospitalet
Region Hovedstaden
Økonomi- og ressourcedirektør til Hotel- og Restaurantskolen
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL SETTLEMENTET VESTERBRO
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank