Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe – Markedet skal lige finde sine fødder igen

Morten W. Langer

lørdag 13. maj 2023 kl. 12:30

Sektortendens: Fortsat træk over mod defensive aktier

Vi ser nu stigende nervøsitet og usikkerhed om, hvor markedet skal hen herfra. På den ene side er der nu en klar tendens til flere nye arbejdsløse (job claims) på det amerikanske arbejdsmarked, og det skaber, sammen med vigende forbrugertillid, ny nervøsitet for en snarlig recession.

På den anden side betyder svækkelse i jobsituation og kreditstramninger i kølvandet på de amerikanske lokalbankkrise, at der nu ses rentesænkninger fra den amerikanske centralbank allerede til juli eller september (med 65 % sandsynlighed for en rentesænkning dér).

Efter flere år med stigende centralbank-renter er det helt nye toner på finansmarkedet: Særligt aktiemarkedet har historisk reageret meget positivt på meldinger om den sidste renteforhøjelse, da det jo typisk varsler nærliggende rentesænkninger.

Så grundlæggende forventer vi, at den vigtigste drivkraft på aktiemarkedet nu er snarlige pengepolitiske lempelser.

Den store joker er, om makroøkonomien først skal gennem en nedtur, før det igen går fremad. Historisk har aktiemarkedet ofte set gennem fingre med en kortvarig mild recession, hvis blot centralbankerne var i gang med at sænke renterne.

Lige nu synes der at være stigende usikkerhed, om makroøkonomien denne gang står foran en hård opbremsning. Flere af de ledende indikatorer peger klart nedad, men de hårde økonomiske data har holdt overraskende godt stand. Altså lige indtil der kom data for nye job claims i USA, altså nyanmeldte arbejdsløse, som jo er hårde konkrete data.

De ugentlige data ramte seneste det højeste niveau i to år. Men tallene skal tolkes med forsigtighed, fordi disse ugedata ofte er ret svingende fra uge til uge. Og så har data for den månedlige arbejdsløshed faktisk vist faldende arbejdsløshedsprocent og en fortsat solid jobskabelse.

Bundlinjen er dog, at de vigtige signaler på rentemarkedet fortæller en historie om, at den amerikanske centralbank snart vil nedsætte renterne, dels fordi økonomien vil vise svaghed, og dels fordi inflationen fortsat synes at være vigende.

Med dette billede i baghovedet ses vi fortsat god mulighed for stigende eller stabile aktiemarkeder de næste måneder. Der kan dog blive behov for at justere vægtningen mellem de forskellige sektorer, da det nu overordnet trækker mod en vækstopbremsning, måske lettere stigende arbejdsløshed og vigende privatforbrug.

Med dette udgangspunkt ser vi fremgang for de sektorer eller aktier, som begunstiges af lavere renter, dels i form af direkte renteudgifter, dels i form af kunders lavere finansieringsomkostninger til købte anlæg, eksempelvis vindmølleprojekter (Vestas og Ørsted) og cementfabrikker (FLS).

Vi ser også, at de dyreste aktier med meget høje værdiansættelser på p/e-værdier vil blive begunstiget, da høje diskonteringsrenter i analytikernes regnemodeller har gjort de dyre aktier mindre attraktive. Det kan betyde et løft til de dyre danske health care aktier og generelt til tech aktier.

Til gengæld vil der være risiko for et kurspres på de forbrugs-relaterede aktier, eksempelvis som Pandora, og industri-aktier som eksempelvis Nilfisk.

I den forgangne uge har der være generel fremgang til mange af de store healthcare aktier, blandt andet Zealand, Bavarian, Ambu, Genmab, Novo Nordisk og ALK. Det understøtter tesen om, at der er ved at komme ny styrke i de defensive, ikke-konjunkturfølsomme aktier.

Også Vestas og Ørsted præsterede pæne plusser, blandt andet understøttet af udsigten til lavere finansieringsrenter for deres kunder og egne anlægsprojekter.

Bankaktierne begynder så småt at genvinde styrken. Der er fortsat et kæmpestort mismatch mellem de negative drivkræfter fra den amerikanske lokalbankkrise (og deraf stigende finansieringsomkostninger for bankernes egenkapitalisering) og de stigende nettorenteindtægter for bankerne.

Økonomisk Ugebrev har tidligere skrevet, at en stribe af de større banker kommer til at levere resultater, der svarer til en forrentning af egenkapitalen på ca. tyve procent. Når det kommer til Jyske Bank Q1 regnskab, har banken allerede tre gange i år opjusteret årsforventningen, og der kommer med stor sikkerhed flere opjusteringer fra Anders Dam senere på året.

Det samme er tilfældet for Danske Bank, som fremlægger en ny strategiplan til juni, altså om en måneds tid. Der vil også blive udmeldt nye finansielle målsætninger, som nærmest ikke kan undgå at blive betydeligt højere end i den gamle strategiplan.

Vi forventer, at bankens ledelse vil udmelde en stribe drastiske tiltag, blandt andet massefyringen i den danske bankforretning, indsnævring af kundefokus særligt i den norske forretning (til muligvis kun erhvervskunde), og mere målrettet strategisk fokus på kapitalforvaltning og private banking, hvor Danske Bank allerede har en styrkeposition. Samlet set forventer vi en outperformance i Danske Bank aktien op til og efter strategiplanen.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank